FACEBOOKOV MESSENGER: Slanje poruka nije uvijek sigurno | Smartlife HR

Emisije
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete ubaciti do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste potrošili pet minuta vašeg potpuno beznačajnog vremena, na potpuno besmislenu radnju slanja ovog teksta. Budite sigurni da se on najverovatnije neće nikad pojaviti u medijima jer niti imamo vremena niti imamo želju da se bavimo. vašim glupostima.

Ostalo

Upišite pojam u tražilicu i pritisnite ENTER

FACEBOOKOV MESSENGER: Slanje poruka nije uvijek sigurno

Autor Smartlife

Postoje vrste poruka koje treba slati na neke druge načine

 Facebook Messenger.jpg Izvor: Marko Čavić

Ukoliko ste jedan od više od milijardu korisnika Messenger aplikacije onda bi trebali znati što ne bi trebalo raditi u toj aplikaciji. Za razliku od Viber ili Telegram aplikacija, Messenger nema zaštitu tj. enkripciju s kraja na kraj (end-to-end encription) i o tome bi svaki korisnik trebao voditi računa.

Američki list The Forbes čak savjetuje da bi trebalo izbjegavati Messenger i koristiti neku drugu platformu za dopisivanje, ali vjerujemo da je to drastična mjera i da će mali broj korisnika zaista i poslušati taj savjet.

Umjesto napuštanja vjerojatno je korisnije znati rizike kojima vas aplikacija izlaže pa svoje korištenje uskladiti u skladu s tim ubuduće. The Forbes navodi kako nije novost to što Facebook sve korisnike redovno špijunira na različite načine, ali je novost da sve ono što pošalju preko Messenger aplikacije Facebook i preuzima i čuva na svojim serverima.

 Facebook Messenger 8.jpg Izvor: Mondo

Tim istraživača iz područja sigurnosti aplikacija, koji je otkrio da iOS preuzima kopirane stvari iz otvorenih aplikacija i sigurnosnu manu TikTok aplikacije koju je TikTok tim poslije ispravio, sad su dokazali kako Facebook preuzima korisničke podatke i sprema ih na svojim serverima, zbog istraživanja. Facebook koristi tzv. link preview opciju za špijuniranje korisnika.

Pregled linka korisniku koji prima dokument, link do neke web lokacije, servisa ili stranice kao i druge sadržaje omogućuje da ih vidi prije nego što klikne na njih. Da bi se to dogodilo putanja od linka mora ići do te lokacije, servisa ili stranice, vratiti se i prikazati korisniku. Upravo je taj put kritičan te otkriva privatne podatke korisnika i njegovu lokaciju, zaključili su istraživači.

Aplikacije koje svakako štite korisnike su Signal (jedini ima opciju da se isključi tzv. link preview poslanog sadržaja), Viber, iMessage, Telegram, WhatsApp, TikTok i WeChat. Svi oni automatski postavljaju enkripciju s kraja na kraj.

 Facebook Messenger;remove messenger;removing messenger;deleting messenger;delete messenger;removing Facebook Messenger;remove Facebook Messenger;deleting Facebook Messenger;delete Facebook Messenger;delete;deleting;remove;removing;messenger;alamyunknown;NOT_EDITORIAL_ONLY Izvor: Profimedia

Problem s Messengerom je što u sve ovo Facebook upliće servere i ne komunicira direktno s poslanim sadržajem nego svaki link, koji se šalje, ide na Facebook server, tamo se obrađuje, pušta dalje do cilja tj. adrese na internetu.

Tamo se stvara prikaz poslanog sadržaja koji se potom preko servera isporučuje do korisnika, kojem je link preview namijenjen. Taj put nije siguran niti zaštićen i osim privatnih podataka oba korisnika moguće je da bude izložena i IP adresa i lokacija oba korisnika.

Facebook je brzo odgovorio na ove dokazane tvrdnje i rekao da sve što rade rade u skladu s Politikom poslovanja na koju svaki korisnik pristaje, prije svega. Dodali su i to da oni ne čuvaju podatke korisnika i da se na serveru zadržavaju samo tijkom transfera od korisnika do cilja pa do korisnika kojem se neki link isporučuje.

Rješenje za sve što smo opisali je u galeriji, ali pročitajte i sve ostale detalje.

Rješenje za siguran Messenger

Ono što raduje je činjenica da postoji opcija za sigurno slanje linkova i u Messenger aplikacijama, a to je - Secret Conversations. Messenger u okviru tajnih chatova nema link preview i ako šaljete bilo što, osim teksta, smajlija i sličica u Messenger porukama - trebalo bi ih slati u Secret Conversations opciji.

Pri tome se misli na slike, video, glasovne poruke, dokumente, linkove, adrese i sve što inače ima link preview opciju. Messenger Secret Conversations jedini su enkriptirani i zaštićeni od pogleda tuđih očiju ili sustava.

Dakle, ne morate napustiti Messenger, samo promijenite naviku slanja fileova kroz uobičajene chatove koji nisu enkriptirani.

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI