'Online komunikacija ima niz prednosti, ali i rizika' | Smartlife HR

Emisije
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete ubaciti do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste potrošili pet minuta vašeg potpuno beznačajnog vremena, na potpuno besmislenu radnju slanja ovog teksta. Budite sigurni da se on najverovatnije neće nikad pojaviti u medijima jer niti imamo vremena niti imamo želju da se bavimo. vašim glupostima.

Ostalo

Upišite pojam u tražilicu i pritisnite ENTER

'Online komunikacija ima niz prednosti, ali i rizika'

Autor Krunoslav Ćosić

Istraživanje je provedeno na razini cijele Hrvatske, a sudjelovali su ispitanicima između 16 i 65 godina

 Kako si_panel rasprava.jpg Izvor: Hrvatski Telekom

Hrvatski Telekom je u sklopu božićne kampanje „Kako si?“ proveo nacionalno istraživanje o komunikacijskim navikama i koliko smo u kontaktu s našim bližnjima.

Trećina ispitanika tijekom božićnih i novogodišnjih blagdana češće komunicira s obitelji i prijateljima, ali i dalje postoji veliki broj onih koji se osjećaju usamljeno. istraživanje je pokazalo kako čak 50 posto ispitanika žele da ih se češće i iskreno pita kako su.

Polovica ispitanika je zadovoljna svojim životom dok nezadovoljstvo iskazuju fizičkim (54 posto) i mentalnim zdravljem (45 posto). 90 posto ispitanika je izjavilo kako ima nekog kome se može obratiti za podršku (najčešće su to supružnici – 62 posto, prijatelji – 52 posto ili roditelji – 32 posto).

Međutim, istodobno zabrinjava podatak kako čak 10 posto ispitanika nema podršku bliske osobe kojoj bi se mogli obratiti za podršku u njima bitnim ili teškim životnim situacijama. To bi otprilike bilo oko 300.000 ljudi u Hrvatskoj. Napominjemo kako online anketa ne predstavlja stvarno stanje, ali daje uvid.

 Kako si_Igor Vukasović.jpg
Igor Vukasović, Hrvatski Telekom
Izvor: Hrvatski Telekom

S članovima obitelji s kojima ne živimo komuniciramo češće na tjednoj (45 posto) nego dnevnoj osnovi (28 posto) dok s bliskim prijateljima tjedno komunicira 47 posto ispitanika, a jednom mjesečno njih 27 posto.

Telefonski poziv za ispitanike predstavlja najvažniji način za održavanje veza s članovima obitelji s kojima ne živimo (38 posto ) dok 28 posto ispitanika za to koristi digitalne aplikacije kao što su WhatsApp, Viber i Facebook Messenger.

Aplikaciju za komunikaciju s bliskim prijateljima koristi 47 posto ispitanika dok telefonske pozive istovremeno prakticira njih samo 18 posto. Čak 52 posto ispitanika izjavilo je da komunicira s poznanicima putem aplikacija.

 Kako si_Neven Ricijaš.jpg
Neven Ricijaš
Izvor: Hrvatski Telekom

"Online komunikacija ima niz prednosti, ali i rizika. Za mentalno zdravlje i ono što danas zovemo 'digitalna dobrobit' nužno je razumijevanje tih prednosti i nedostataka, ali ponašati se u skladu s njima i onda imati ispravna očekivanja", istaknuo je prof. dr. sc. Neven Ricijaš s Edukacijsko-rehabilitacijskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu.

Ovih blagdana nemojte težiti savršenosti već osjećaju bliskosti. Pitajte svoje bližnje „Kako su?“ i saslušajte njihov odgovor te iskoristite priliku i da vi nekome iskreno kažete „Kako ste“, poručila je prof. dr. sc. Nataša Jokić-Begić s Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu.

 Kako si_Nataša Jokić Begić.jpg
Nataša Jokić Begić
Izvor: Hrvatski Telekom

„Tehnologija može biti most među generacijama, ali pri tome treba biti što više komunikacije u živo. Djeci treba omogućiti trajanje u odnosima, makar ti odnosi donosili i negativne emocije“, poruka je prof. Tanje Sever iz Psihološkog centra Sever.

 Kako si_Tanja Sever.jpg
Tanja Sever
Izvor: Hrvatski Telekom

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI