Igranje video igara potiče kreativnost, socijalizaciju i strateško razmišljanje | Smartlife HR

Emisije
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete ubaciti do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste potrošili pet minuta vašeg potpuno beznačajnog vremena, na potpuno besmislenu radnju slanja ovog teksta. Budite sigurni da se on najverovatnije neće nikad pojaviti u medijima jer niti imamo vremena niti imamo želju da se bavimo. vašim glupostima.

Ostalo

Upišite pojam u tražilicu i pritisnite ENTER

Igranje video igara potiče kreativnost, socijalizaciju i strateško razmišljanje

Pokazuje to istraživanje među esport entuzijastima

 Igranje gaming telefon dijete djeca.jpg Izvor: Pixabay

Regionalno istraživanje Hrvatskog Telekoma provedeno je među ispitanicima iz Hrvatske, Crne Gore i Sjeverne Makedonije, a istaknuta su tri pozitivna aspekta.

Više od 80 posto ispitanika navelo je strateško razmišljanje kao važnu prednost esporta, više od 50 posto njih smatra kako on pridonosi razvijanju kreativnosti i timskog rada, a 34 posto želi se njime profesionalno baviti.

Pokazalo se kako svaki peti zaljubljenik u esport vidi igranje video igara kao priliku za poboljšanje vlastite digitalne pismenosti pa tako više od 85 posto njih bilježi odlične ili vrlo dobre rezultate u školi ili na fakultetu.

Pozitivno je i to što se 80 posto ispitanika osjeća sretno kada igraju video igre dok više od 65 posto navodi opuštenost kao dominantan osjećaj. U virtualnom svijetu oni se i aktivno socijaliziraju te je čak 75 posto njih steklo pet do deset novih prijatelja zahvaljujući esportu.

 Telekom eSports Championship.jpg Izvor: Hrvatski Telekom

Unatoč rasprostranjenosti video igara čak 80 posto mladih susrelo se s predrasudama okoline vezanim za esport i gaming industriju.

Video igre neizostavan su dio svakodnevice velikog broja ispitanika, a više od 70 posto aktivnih korisnika igra ih više od 10 godina. Istraživanje je Hrvatski Telekom proveo među ispitanicima od 18 do 40 godina koji redovito igraju video igre.

Svjestan prisutnosti brojnih stereotipa o ovoj industriji, ali i prednosti koje donosi odgovorno igranje Hrvatski Telekom pokrenuo je regionalno natjecanje Telekom eSports Championship. Na turniru sudjeluju igrači iz Hrvatske, Crne Gore i Sjeverne Makedonije, a osim dobre zabave njegov cilj je i edukacija te promicanje jednakosti, borba protiv govora mržnje te briga o sebi. Finale ovogodišnjeg regionalnog natjecanja održat će se 19. studenog 2022. u Zagrebu.

 Gaming (2).jpg Izvor: Shutterstock

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI