I USPUT UŠTEDITE: Zamijenite disk umjesto cijelog računala | Smartlife HR

Emisije
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete ubaciti do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste potrošili pet minuta vašeg potpuno beznačajnog vremena, na potpuno besmislenu radnju slanja ovog teksta. Budite sigurni da se on najverovatnije neće nikad pojaviti u medijima jer niti imamo vremena niti imamo želju da se bavimo. vašim glupostima.

Ostalo

Upišite pojam u tražilicu i pritisnite ENTER

I USPUT UŠTEDITE: Zamijenite disk umjesto cijelog računala

Autor Krunoslav Ćosić

Ne morate kupovati novo računalo – dovoljno je zamijeniti samo jednu komponentu

 Samsung SSD 970 EVO Plus (3).jpg Izvor: Samsung

Za računala koja su već zastarjela, usporeno rade i sve češće zastajkuju alternativa nije kupnja cijelog računala nego samo zamjena odnosno dodavanje SSD diska. Sve što vam treba je odgovarajući uređaj i odvijač, a uz malo napora na ovaj način ostvarit ćete znatnu financijsku uštedu. Sami možete vrlo lako zamijeniti disk umjesto cijelog računala, kroz sljedeće korake.

Provjerite stari HDD disk

Vjerojatno vaše staro računalo još uvijek ima klasični hard disk za koji se vežu loše performanse u čitanju i zapisivanju podataka, veća učestalost zatajenja i pojava grešaka te usporavanje zbog podatkovnog opterećenja i dugotrajnog korištenja.

Prelaskom na SATA SSD-disk stvari će izgledati puno bolje dok će NVMe SSD-disk znatno poboljšati kvalitetu rada vašeg računala. Želite li postići iznimno visoke performanse razmislite o zamjeni postojećeg diska onim diskom koji je usklađen sa standardom NVMe, poput Samsung 980 ili Samsung 980 PRO diska.

 NVMe SSD-disk Samsung 980 (3).jpg Izvor: Samsung

NVMe SSD-disk Samsung 980 može se pohvaliti brzinama čitanja podataka do 3.500 MB/s i zapisivanja podataka do 3.000 MB/s dok njegova PRO verzija ostvaruje brzine čitanja podataka do 7.000 MB/s i zapisivanja podataka do 5.100 MB/s.

HDD diskovi nude 170 MB/s u čitanju i 150 MB/s u zapisivanju podataka. Jednako je dojmljiva i usporedba s uobičajenim SATA SSD-diskovima: do 560 MB/s u čitanju i do 530 MB/s u zapisivanju podataka.

Prethodno provjerite je li računalo kompatibilno s novim diskom i postoji li na računalu odgovarajući utor. Ne morate se riješiti starog diska. To je nužno samo u slučaju da vaše računalo dopušta ugradnju isključivo jednog uređaja i da ne postoji dovoljno mjesta za oba diska.

Stari disk možete iskoristiti za pohranu podataka (primjerice fotografija ili videozapisa). Pripazite samo da su operacijski sustav i često korišteni programi instalirani na SSD-disk.

 NVMe SSD-disk Samsung 980 (2).jpg Izvor: Samsung

Učinkovitost na prvom mjestu

Performanse diska izravno se odražavaju na vrijeme pokretanja računala i aplikacija kao i na učinkovitost grafičkog softvera i alata za renderiranje videosadržaja te brzinu učitavanja novih lokacija u igricama.

Uz novi disk ne samo što ćete ubrzati rad računala već ćete i uštedjeti novac jer ćete umjesto računala kupiti samo novi disk. Osim toga, SSD-disk otporniji je na udarce od HDD-diska i puno je tiši.

Samsung Data Migration

Nakon kupnje novog diska potrebno je migrirati podatke sa starog. Sve će to jednostavno proći uz besplatno softversko rješenje za migraciju podataka. Uz Samsung Data Migration nakon prebacivanja podataka i postojećeg operacijskog sustava, aplikacija i korisničkih podataka optimizirat ćete disk i zaštititi podatke enkripcijom.

 Samsung SSD 970 EVO, Samsung Magician.jpg Izvor: Samsung

Samsungov softver će vas provesti kroz postupak instalacije i migracije podataka u samo nekoliko klikova. Vrijeme trajanja postupka ovisi o količini podataka, no sve će proteći bez zastoja čak i u slučaju velikih datoteka.

Vrsta SSD diskova

Na tržištu postoji priličan broj različitih SSD-diskova, bilo da je riječ o 2,5-inčnim SATA SSD-diskovima ili M.2 NVMe SSD-diskovima.

2,5-inčni SSD-diskovi su veličine kao i 2,5-inčni HDD-diskovi, a razlikuju se jedino po debljini. Taj se problem može riješiti korištenjem okvira koji SSD diskove čine debljima nego što jesu. Diskovi tog formata koriste SATA sučelje i trebaju zaseban kabel za napajanje (u SATA sustavu) – stoga trebate dva kabela kako biste spojili disk odnosno, u slučaju prijenosnog računala, odgovarajuću spojku za kabele koja će objediniti njihove funkcije.

Riječ je o „SSD-diskovima za sve“ – u usporedbi s HDD-diskovima, cjenovno su pristupačni, imaju veliki kapacitet (za SSD-diskove) i omogućuju značajno ubrzanje računalnih performansi. Primjerice, modeli Samsung 870 QVO dostupni su u verzijama s kapacitetom do 8 TB.

 Samsung SSD 970 EVO Plus (1).jpg Izvor: Samsung

M.2 SATA su SSD-diskovi u M.2 formatu no koriste SATA sučelje. Imaju iste performanse kao i njihovi ekvivalenti od 2,5 inča. Prednosti su im manja veličina, nedostatak kabela i privlačne cijene. Međutim, ne podržavaju SATA standard baš svi M.2 priključci na matičnoj ploči (ili prijenosnom računalu). Riječ je o vrlo jednostavnom rješenju iz perspektive korisnika, iako više nije tako popularno kao ranije.

M.2 NVMe (PCIe) su SSD-diskovi koji koriste PCI Express ulaz i spojeni su na M.2 utor. Njihova brzina uvelike ovisi o verziji PCI Express standarda koji disk koristi. Iako su M.2 SSD-diskovi sa sučeljem PCIe 2.0 najsporiji, još uvijek su do četiri puta brži od SATA diskova (u nekom aplikacijama, poput sekvencijalnog čitanja/pisanja).

M.2 PCIe 3.0 SSD-diskovi (primjerice, Samsung SSD 970 EVO Plus) trenutno su najpopularniji zahvaljujući sjajnom omjeru cijene i performansi. Na tržištu postoji i nekoliko M.2 SSD-diskova sa sučeljem PCIe 4.0 (primjerice, Samsung SSD 980 PRO), no prednosti tih brzih diskova najviše će cijeniti profesionalni korisnici koji rade s iznimno velikim datotekama (primjerice, videosadržaji u 8K razlučivosti).

 Samsung SSD 970 EVO Plus (2).jpg Izvor: Samsung

M.2 diskovi uglavnom imaju ugrađen hladnjak – to je slučaj s najučinkovitijim verzijama NVMe modela. Primjer takvog jednog diska je Samsung NVMe 980 PRO Heatsink koji ima sjajnu stopu disperzije topline i savršen je ne samo za gaming već i za širenje memorije na konzoli (PS5, primjerice).

Provjerite verziju standarda PCI Express koji podržava ne samo disk već i matičnu ploču. SSD-disk sa standardom PCI Express 4.0 uredno će raditi s M.2 utorom standarda PCI Express 3.0, no njegove performanse mogu biti donekle ograničene.

Sami ugradite novi disk

Najprije instalirajte Samsung Data Migration. Otvorite aplikaciju; odaberite polje Select a drive i ugledat ćete ime diska u vašem računalu. Provjerite ima li vaše računalo disk SATA ili NVMe sučelje. Odaberite odgovarajući Samsungov disk: Consumer storage - internal-ssd i kliknite na onaj koji vam najviše odgovara.

Upotrijebite adapter za disk s odgovarajućim konektorom: SATA ili NVMe, ovisno o disku koji ste odabrali za svoje računalo. Neki adapteri imaju lokot – on mora biti otključan (zaključan lokot dopušta čitanje podataka, ali sprječava pisanje preko njih dok otključan lokot dopušta i čitanje podataka i pisanje preko njih).

 NVMe SSD-disk Samsung 980.jpg Izvor: Samsung

Priključite SSD-disk u adapter, a zatim utaknite kabel u USB priključak na računalu. Otvorite aplikaciju Data Migration – trebala bi prepoznati novospojeni disk. Pratite upute iz aplikacije. Nakon što završite postupak migracije podataka sa starog diska na novi Samsungov SSD-disk isključite disk iz adaptera i započnite sa zamjenom starog diska novim.

Upotrijebite odvijače kako biste otvorili računalo te započnite s postupkom zamjene. Nakon zamjene diska zatvorite računalo.

Ukoliko softversko rješenje za migraciju podataka ne prepoznaje novospojeni Samsungov disk to znači da još nije došlo do inicijalizacije diska.

Otvorite prozor s Windows options i unesite create and format hard drive partitions, pritisnite tipku Enter. Tebali biste vidjeti najmanje dva diska. Desnom tipkom miša otvorite disk Unknown i odaberite New Simple Volume, zatim Next te pratite upute i nakon završetka postupka inicijalizacije disk bi trebao biti vidljiv računalu i možete nastaviti s migracijom podataka.

 HR_Samsung.jpg Izvor: Samsung

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI