AKO NE KORISTITE AIRPLANE NAČIN: Što se događa na telefonu tijekom leta? | Smartlife HR

Emisije
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete ubaciti do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste potrošili pet minuta vašeg potpuno beznačajnog vremena, na potpuno besmislenu radnju slanja ovog teksta. Budite sigurni da se on najverovatnije neće nikad pojaviti u medijima jer niti imamo vremena niti imamo želju da se bavimo. vašim glupostima.

Ostalo

Upišite pojam u tražilicu i pritisnite ENTER

AKO NE KORISTITE AIRPLANE NAČIN: Što se događa na telefonu tijekom leta?

Autor Smartlife

Prije polijetanja i tijekom slijetanja avionske kompanije upozoravaju putnike na isključivanje uređaja

  Izvor: Profimedia

Putnici koji lete do svojih destinacija moraju poštovati dodatna pravila prilikom ukrcavanja na avion. Neki od starijih zahtjeva su putnicima koji redovno lete postali uobičajeni, a jedno od tih pravila je i stavljanje telefona u način rada u avionu, odnosno Airplane mode.

Ovo nije obaveza koju sve avio kompanije očekuju od svojih putnika da poštuju, ali je česta. Ipak, iako su neka druga pravila prilično jasna, poput zabranjenog pušenja u avionu - zašto neke avio kompanije zahtijevaju da dodirnemo ikonicu na našem pametnom telefonu kako bi prestali primati dolazne poruke i pozive?

Veliki broj letjelica zabranjuje upotrebu uređaja koji emitiraju signal kao što su pametni telefoni koji se pokušavaju povezati s baznim stanicama tikom leta na visini od 10.000 metara. Avioni su van dosega ovih tornjeva pa ih telefon intenzivnim električnim signalima pokušava locirati.

 aeroplane;aircraft;airplane;blue;cellphone;cellular;close up;communication;concept;copy space;device;digital;electronic;finger;flight;hand;holding;inside;internet;lifestyle;mobile;mode;off;on;on board;online;passenger;phone;plane;press;rules;safety;screen;seat;shade;sliding;smartphone;social;switch;technology;telephone;touch;travel;traveller;trip;turn off;using;white;window;wireless Izvor: Profimedia

Taj električni signal bi potencijalno mogao ometati opremu za navigaciju zrakoplova, sustav za navođenje pri slijetanju kao i opremu unutar pilotske kabine. Sada, kada je 5G postao uobičajen u mnogim dijelovima Europe i svijeta ovo pravilo je postalo još izraženije.

Telefoni mogu izazvati i iritirajući zvuk u slušalicama pilota, a zvučnici koje posada koristi za komunikaciju o problemima također mogu biti ugroženi. Dodirivanje Airplane mode ikonice odnosno uključivanje režima rada u avionu zaustavlja slanje ovog signala.

Naravno, neće svi signali koje telefon odašilje ometati sustave aviona, a navodno nije dokazan slučaj da je takav signal do sada "ometao navigacijske performanse aviona" - ali to ne znači da se to ne može dogoditi.

 Reset pametnog telefona.jpg Izvor: Phanuwat Nandee / Alamy / Alamy / Profimedia

Znamo i da se mobiteli mogu pokvariti te početi emitirati signal na nekoj drugoj frekvenciji. Što ako se te frekvencije preklope i dođe do ometanja komunikacije između avionskih krila i centralne jedinice aviona? Osim toga, piloti su rekli da definitivno prekidaju zvuk u svojim slušalicama koji bi mogao izazvati zabunu između pilotske kabine i kontrole letenja.

Zato kliknite na Airplane mode kada se to zahtijeva od vas jer zaista ne želite biti uzrok nesreće samo zato što ste željeli biti dostupni. Nakon što zrakoplov postigne određenu visinu možete uključiti neke od funkcionalnosti telefona te igrati i video igre. Još je jedan razlog za isključivanje telefona – dok ste na velikoj visini mobitel se ne može spojiti na baznu stanicu, što izaziva pojačano trošenje baterije. Bespotrebno trošenje energije.

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI