KAKO POSTATI NEDOSTUPAN? Pitanje koje se sve češće pitamo u posljednje vrijeme... | Smartlife HR

Emisije
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete ubaciti do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste potrošili pet minuta vašeg potpuno beznačajnog vremena, na potpuno besmislenu radnju slanja ovog teksta. Budite sigurni da se on najverovatnije neće nikad pojaviti u medijima jer niti imamo vremena niti imamo želju da se bavimo. vašim glupostima.

Ostalo

Upišite pojam u tražilicu i pritisnite ENTER

KAKO POSTATI NEDOSTUPAN? Pitanje koje se sve češće pitamo u posljednje vrijeme...

Autor Krunoslav Ćosić

U neka stara vremena, kad je GSM signal bio poprilično loš, bilo je dovoljno samo ući u podrum i bili ste nedostupni. Ali, kako to danas izvesti?

  Izvor: Profimedia

Mnogi radnici rade od kuće, u ured više niti ne idu jer su mnoge tvrtke djelatnike prebacile u način rada od kuće. Samim time se izgubio i osjećaj za radno vrijeme pa mnogi doživljavaju da ih šef ili nadređeni ili kolege zovu u bilo koje doba dana ili noći. Čak i poslije 21 sat.

Mnogi požele baciti mobitel daleko od sebe, nadajući se da će barem na pola sata pokvariti. Ako isključite telefon, druga strana će vas pitati zašto ste isključili telefon. Ako vam se isprazni baterija, također će vas to pitati. Ali, ako iznenada na vašem mobitelu nestane signal, vi niste ništa krivi.

 smartphone,fuel,replace,screen,main,supply,fix,white,communicati Izvor: Shutterstock

Nekada je to bilo vrlo jednostavno izvesti: samo izvadite bateriju telefona i riješili ste problem. Pazite: ne smijete isključiti mobitel jer pritiskom na tipku POWER telefon u mrežu šalje obavijest o tome, a ta se obavijest prosljeđuje i svima koji vas nazovu.

Današnji pametni telefoni nemaju mogućnost vađenja baterije bez prethodnog odlaska u servis. Dakle, ne smijete isključiti telefon, u stanu ili kući ne možete pronaći lokaciju na kojoj nema signala te vam preostaje javljati se na sve pozive. Ili kasnije objašnjavati zašto se niste javili.

Svi pametni telefoni (i klasični mobiteli) posjeduju jednu opciju koju više praktički niti ne koristimo: zrakoplovni način ili Airplane mode. Više se ne putuje avionima, ali rijetki su oni koji to čak koriste i u takvim situacijama. Jednostavno, ne vjeruju da mobitel može srušiti zrakoplov.

 aeroplane;aircraft;airplane;blue;cellphone;cellular;close up;communication;concept;copy space;device;digital;electronic;finger;flight;hand;holding;inside;internet;lifestyle;mobile;mode;off;on;on board;online;passenger;phone;plane;press;rules;safety;screen;seat;shade;sliding;smartphone;social;switch;technology;telephone;touch;travel;traveller;trip;turn off;using;white;window;wireless Izvor: Profimedia

To je pak neka druga priča, o njoj ćemo nekom drugom prilikom, ali vam možemo u jednoj rečenici sve objasniti: dok uređaj radi ispravno, dakle koristi uobičajene frekvencije za svoj rad, sve je u redu, ali ako se pokvari i počne emitirati na nekoj drugoj frekvenciji, onda to emitiranje može smetati u radu bežičnih sustava samog zrakoplova.

Vratimo se iz oblaka na zemlju, na rješenje problema: kad poželite biti nedostupni, u opcijama telefona uključite Airplane način rada. Ali, prije nego što to napravite, obavezno prethodno isključite pristup internetu, putem wirelessa.

 American;Apple Inc;close up;communication;cropped;data transmission;detail;detail view;digital;display;Flight mode;graphic;icon;information;internet;internet access;internet connection;interrupted;iOS;iPhone;mobile phone;network;No People;online;operating system;pictogram;sign;smartphone;symbol;symbolic;technical;technology;telephone;Wireless LAN Izvor: Profimedia

Druga strana će u većini situacija najprije dobiti nešto dužu tišinu, nakon što vas nazovu, a zatim će dobiti informaciju da je pretplatnički broj nedostupan. Kod nekih telefona se, nakon nešto dužeg vremena, javlja signal zauzeća mreže.

Dakle, ne zaboravite isključiti wireless jer će vas druga osoba možda nazvati putem neke od instant aplikacija (Viber, WhatsApp, Telegram, Signal, Messenger…). Možda će vam poslati poruku, a u opcijama vaše aplikacije aktivna je opcija da druga strana zna kad vam je poruka isporučena odnosno kad je pročitana. Možda biste i tu opciju trebali isključiti.

Nadamo se da ste fiksni telefon već odavno isključili? Ako niste, nema vam spasa; ne samo od šefa nego i od dosadnih prodajnih agenata.

 20s;affronted;anger;angry;annoyed;banging;business;businessman;calling;career;caucasian;communication;connection;corporate;desk;device;dialing;exasperated;frustrated;furious;fury;head;holding;indoors;irritated;land line;male;man;offended;office;on the phone;outraged;phone;phone call;phoning;professional;rage;riled;smart;stressed;telephone;upset;well dressed;workplace;wrath;young adult Izvor: Profimedia

Idemo sad sa savjetima u obrnutom smjeru. Što ako ste vi taj koji navečer ili preko vikenda želi nazvati svojeg kolegu ili podređenog djelatnika? Telefon mu je nedostupan (možda je pročitao naše savjete, a možda je zaista u nekom podrumu bez signala). Ne da vam se nekoliko puta zvati, a svaki put kad nazovete, čujete istu informaciju od tete tajnice.

Pošaljite dobru, staru SMS poruku. To je jedno od rješenja kako saznati da je druga osoba dostupna i ima signal. Prethodno u opcijama poruka podesite Delivery report odnosno obavijest o isporuci poruke. Ako druga strana koristi neku od instant aplikacija za dopisivanje, a nije isključila sve postavke oko privatnosti, moći ćete provjeriti kad je posljednji put bila online (aktivna). Samo otvorite njezin kontakt u nekoj od tih aplikacija (ili tekstualnu komunikaciju).

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI