TELESKOP WEBB: Veličanstveni Stupovi stvaranja u maglici Orao | Smartlife HR

Emisije
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete ubaciti do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste potrošili pet minuta vašeg potpuno beznačajnog vremena, na potpuno besmislenu radnju slanja ovog teksta. Budite sigurni da se on najverovatnije neće nikad pojaviti u medijima jer niti imamo vremena niti imamo želju da se bavimo. vašim glupostima.

Ostalo

Upišite pojam u tražilicu i pritisnite ENTER

TELESKOP WEBB: Veličanstveni Stupovi stvaranja u maglici Orao

Autor Davor Dakić

James Webb je poslao nove fotografije snimljene u svemiru

 Pillars of Creation, Stupovi stvaranja, NASA James Webb (1).jpg Izvor: NASA

Jedna od najpoznatijih slika dalekog svemira, koja prikazuje takozvane Stupove stvaranja (Pillars of Creation) u maglici Orao, nakon 27 godina dobila je novu verziju zahvaljujući krajem prošle godine poslanom u svemir novom teleskopu James Webb.

Svemirski teleskop je detaljno snimio spektakularne stupove prašine i plinova, nakon svog prethodnika svemirskog teleskopa Hubble. Snimke su objavile Europska svemirska agencija (ESA) i Američka nacionalna uprava za zrakoplovstvo i svemir (NASA). Ova usko izrezana slika smještena je unutar goleme maglice Orao, koja se nalazi 6500 svjetlosnih godina od nas.

Slika snimljena teleskopom Webb prikazuje područje koje se proteže kroz više od osam svjetlosnih godina i pomoći će znanstvenicima da bolje razumiju kako se zvijezde rađaju.

Stupovi stvaranja prikazani su u kaleidoskopu boja u području bliskom infracrvenom svjetlu. Trodimenzionalni stupovi izgledaju poput veličanstvenih stijena, ali su daleko propusniji. Ti se stupovi sastoje od hladnog međuzvjezdanog plina i prašine koji izgledaju – povremeno – poluprozirni u bliskom infracrvenom svjetlu.

 Pillars of Creation, Stupovi stvaranja, NASA James Webb (2).jpg Izvor: NASA

Izgledaju nam i poput lukova i tornjeva koji se uzdižu iz pustinjskog krajolika, ali su ispunjeni poluprozirnim plinom i prašinom i neprestano se mijenjaju. Ovo je regija u kojoj se formiraju mlade zvijezde – ili su tek izbile iz svojih prašnjavih čahura dok se nastavljaju formirati.

Webbov novi pogled na Stupove stvaranja, koji su prvi put postali poznati kada ih je 1995. snimio NASA-in svemirski teleskop Hubble, pomoći će istraživačima da preinače svoje modele formiranja zvijezda identificiranjem daleko preciznijeg brojanja novonastalih zvijezda, zajedno s količinama plina i prašina u regiji. S vremenom će početi graditi jasnije razumijevanje o tome kako zvijezde nastaju i izbijaju iz ovih prašnjavih oblaka tijekom milijuna godina.

Pogledajte Stupove stvaranja teleskopa Webb
Izvor: Youtube

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI