Ovo je najdublja i najoštrija slika dalekog svemira do sada | Smartlife HR

Emisije
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete ubaciti do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste potrošili pet minuta vašeg potpuno beznačajnog vremena, na potpuno besmislenu radnju slanja ovog teksta. Budite sigurni da se on najverovatnije neće nikad pojaviti u medijima jer niti imamo vremena niti imamo želju da se bavimo. vašim glupostima.

Ostalo

Upišite pojam u tražilicu i pritisnite ENTER

Ovo je najdublja i najoštrija slika dalekog svemira do sada

Autor Krunoslav Ćosić

Predsjednik SAD-a Biden otkrio je prvu sliku teleskopa James Webb

 Joe Biden.jpg Izvor: Bill INGALLS / AFP / Profimedia

Nakon nešto više od pola godine, otkako je u svemir odletio najskuplji i najmoćniji teleskop u povijesti počinju pristizati prvi rezultati, a čast predstavljanja pripala je predsjedniku SAD-a.

Webb je snimio najdublju i najoštriju infracrvenu sliku dalekog svemira do sada. Na fotografiji se vidi jato galaksija SMACS 0723 u kojem se nalaze tisuće galaksija, uključujući najslabije objekte ikada opažene u infracrvenom zračenju, prenosi NASA.

Prva slika prikazuje moćne mogućnosti misije Webb, partnerstva s ESA-om (Europska svemirska agencija) i CSA (Kanadska svemirska agencija).

Ovo duboko polje, snimljeno Webbovom bliskom infracrvenom kamerom (NIRCam), složeno je od slika na različitim valnim duljinama, nakon ukupno 12,5 sati postižući dubine na infracrvenim valnim duljinama izvan najdubljih polja Hubbleovog svemirskog teleskopa, za što su bili potrebni tjedni. Slika prikazuje klaster galaksija SMACS 0723 kakav se pojavio prije 4,6 milijardi godina.

"Ove će slike podsjetiti svijet da Amerika može učiniti velike stvari i podsjetiti američki narod - posebno našu djecu - da ne postoji ništa izvan naših mogućnosti", rekao je predsjednik Biden u obraćanju tijekom događaja. “Možemo vidjeti mogućnosti koje nitko prije nije vidio. Možemo ići na mjesta gdje nitko prije nije bio.”

 James Webb prva fotografija.jpg
NASA, ESA, CSA i STScI
Izvor: Space Telescope Science Institut/STScI

"Webbovo prvo duboko polje nije samo prva slika u punoj boji sa svemirskog teleskopa James Webb, to je najdublja i najoštrija infracrvena slika dalekog svemira do sada. Ova slika pokriva komadić neba veličine otprilike zrna pijeska koje se drži na dohvat ruke. To je samo maleni komadić golemog svemira", rekao je NASA-in administrator Bill Nelson. “Ovu misiju omogućila je ljudska genijalnost – nevjerojatan NASA Webb tim i naši međunarodni partneri u Europskoj svemirskoj agenciji i Kanadskoj svemirskoj agenciji. Webb je samo početak onoga što možemo postići u budućnosti kada radimo zajedno za dobrobit čovječanstva."

NASA će uskoro objaviti još četiri Webbove slike na https://www.nasa.gov/webbfirstimages, a na njima će biti prikazane dvije maglice, WASP-6b egzoplanet i Stefanov kvintet; to je kompaktna grupa pet galaksija.

Svemirski teleskop James Webb vodeći je svjetski opservatorij za svemirsku znanost. Webb će riješiti misterije u našem solarnom sustavu, pogledati dalje od dalekih svjetova oko drugih zvijezda i ispitati misteriozne strukture i podrijetlo našeg svemira i naše mjesto u njemu.

Teleskop je lansiran 25. prosinca 2021. raketom Ariane 5 iz europske svemirske luke u Francuskoj Gvajani, u Južnoj Americi. Nakon dovršetka složene sekvence postavljanja u svemir Webb je mjesecima prije puštanja u rad podešavan kako bi njegova zrcala bila poravnata, a njegovi instrumenti pripremljeni za znanost.

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI