KREĆE U POVIJESNU MISIJU Svemirski teleskop James Webb | Smartlife HR

Emisije
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete ubaciti do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste potrošili pet minuta vašeg potpuno beznačajnog vremena, na potpuno besmislenu radnju slanja ovog teksta. Budite sigurni da se on najverovatnije neće nikad pojaviti u medijima jer niti imamo vremena niti imamo želju da se bavimo. vašim glupostima.

Ostalo

Upišite pojam u tražilicu i pritisnite ENTER

KREĆE U POVIJESNU MISIJU Svemirski teleskop James Webb

Autor Krunoslav Ćosić

Nakon desetljeća čekanja raketa Ariane 5 odlazi u svemir

 Svemirski teleskop James Webb (3).jpg Izvor: jody Amiet / AFP / Profimedia

Na sam Božić 2021. Arianespaceova raketa Ariane 5 s NASA-inim svemirskim teleskopom James Webb podigla se s lansirne platforme u europskoj svemirskoj luci, u svemirskom centru Guiana u Kourouu u Francuskoj Gvajani.

 Svemirski teleskop James Webb (1).jpg Izvor: jody Amiet / AFP / Profimedia

Teleskop je inače najsnažniji svemirski opservatorij ikad izgrađen te predstavlja čudo inženjerstva. U svemir iz tropske prašume odlazi nakon tri desetljeća rada (i čekanja), a pomoći će odgovoriti na temeljna pitanja o svemiru, zavirujući u prošlost od 13 milijardi godina.

Vrijednost teleskopa je 10 milijardi dolara, na njemu je radilo na tisuće ljude širom svijeta, a let rakete Ariane 5 je trajao nešto manje od pola sata. Teleskop je naziv dobio po Jamesu Webbu, jednom od arhitekata slijetanja letjelice Apollo na Mjesec, a nasljednik je teleskopa Hubble.

 Svemirski teleskop James Webb (5).jpg Izvor: AFP / AFP / Profimedia

Lansiranje teleskopa Webb samo je početak onoga što slijedi kroz sljedećih šest mjeseci - postavit će se na poziciju za promatranje na udaljenosti od oko 1,5 milijuna kilometara izvan Zemlje. Tijekom putovanja teleskop Webb će se transformirati iz presavijene konfiguracije; poput leptira koji izlazi iz svoje kukuljice.

U središtu objekta je zlatno ogledalo promjera 6,5 metara, što je gotovo tri puta šire od primarnog reflektora na Hubbleu. Povećana optika i četiri superosjetljiva instrumenta omogućit će astronomima najdublji pogled u svemir, a time i dalje u prošlost. Hubble je lansiran 1990. godine, životni vijek mu je 31 godina, promjer ogledala je 2,4 metra, mase je 12.200 kilograma.

 Svemirski teleskop James Webb (6).jpg Izvor: Bill INGALLS / AFP / Profimedia

NASA-in administrator Bill Nelson priznaje kako sve to neće biti lak zadatak te postoji bezbroj stvari koje moraju funkcionirati i raditi savršeno. Uspiju li, slijedi velika nagrada koja će doći kroz istraživanje svemira.

 Svemirski teleskop James Webb (2).jpg Izvor: jody Amiet / AFP / Profimedia

 Svemirski teleskop James Webb (4).jpg Izvor: AFP / AFP / Profimedia

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI