NAJSTARIJI ASTRONAUT Kapetan Kirk je i u 90-oj popularan | Smartlife HR

Emisije
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete ubaciti do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste potrošili pet minuta vašeg potpuno beznačajnog vremena, na potpuno besmislenu radnju slanja ovog teksta. Budite sigurni da se on najverovatnije neće nikad pojaviti u medijima jer niti imamo vremena niti imamo želju da se bavimo. vašim glupostima.

Ostalo

Upišite pojam u tražilicu i pritisnite ENTER

NAJSTARIJI ASTRONAUT Kapetan Kirk je i u 90-oj popularan

Autor Krunoslav Ćosić

Tko ne pamti kapetana Kirka i Mr Spocka iz Star Trek serije

 Svemir raketa Izvor: Sorapop Udomsri / Panthermedia / Profimedia

Najstariji astronaut koji je došao do granice svemira je William Shatner, poznati kapetan svemirskog broda iz Zvjezdanih staza. Let do svemira, s letjelicom tvrtke Blue Origin Jeffa Bezosa, trajao je deset minuta. Njegova filmska uloga trajala je daleko, daleko duže u Star Treku u kojem je glumio kapetana Kirka.

 Captain Kirk i Mr Spock Star Trek Izvor: Shutterstock

Do prošle srijede, kad je odletio u svemir, glumac William Shatner se samo pretvarao da istražuje posljednju granicu pred kamerom u svojoj ulozi Jamesa Tiberija Kirka, kapetana USS Enterprisea. Svojim sudjelovanjem na posljednjem suborbitalnom svemirskom letu Blue Origin zaslužio je ne samo svoje svemirske pruge već je postao i najstarija osoba na svijetu u svemiru.

U zreloj dobi od 90 godina Shatner je za osam godina pobijedio bivšu rekorderku Wally Funk koja je bila dio leta Blue Origin samo tri mjeseca prije Shatnera. I dok je Shatner postao popularan zbog svoje uloge u Zvjezdanim stazama (Stark Trek), vrlo iskusna pilotkinja i instruktorica pilota Funk vodila je tešku bitku nakon što joj je u 60-im američka vlada uskratila priliku za odlazak u svemir zbog njezinog spola.

 John Glenn svemir Izvor: Shutterstock

Treći na popisu je John Glenn, koji je u svemir otišao 1998. u 77. godini. Nakon što je postao prvi Amerikanac koji je 1962. obišao Zemlju, Glenn se povukao kao astronaut i postao senator na nekoliko godina, objavio je Statista.

Slavni astronaut vratio se u svemir u listopadu 1998. godine, kada je sa 77 godina sudjelovao u misiji na svemirskom brodu Discovery. Franklin Story Musgrave jedini je astronaut koji je letio na svih pet Space Shuttleova i četvrta je najstarija osoba (61 godina) koja je dospjela u svemir zahvaljujući letu 1996. godine na brodu Columbia.

Amerikanci Dennis Tito i Vance D. Brand u svemir su letjeli u dobi od 60 odnosno 59 godina. Francuz Jean-Loup Chrétien Zemlju je iz svemira vidio s 59 godina dok je bivši sovjetski astronatu Valery V. Ryumin tu scenu vidio s 58 godina.

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI