RJEŠENJE PROBLEMA SA SATELITIMA: Svemirsko smeće u niskoj orbiti | Smartlife HR

Emisije
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete ubaciti do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste potrošili pet minuta vašeg potpuno beznačajnog vremena, na potpuno besmislenu radnju slanja ovog teksta. Budite sigurni da se on najverovatnije neće nikad pojaviti u medijima jer niti imamo vremena niti imamo želju da se bavimo. vašim glupostima.

Ostalo

Upišite pojam u tražilicu i pritisnite ENTER

RJEŠENJE PROBLEMA SA SATELITIMA: Svemirsko smeće u niskoj orbiti

Autor Davor Dakić

Pametni telefoni sa satelitskim prijemom mogli bi povećati ionako veliki broj satelita u orbiti oko Zemlje

 Satelit sateliti Zemlja (1).jpg Izvor: Shutterstock

Savezna komisija SAD-a za komunikacije (FCC, Federal Communications Commission) predložila je smanjenje razdoblja u kojem sateliti u niskoj orbiti (LEO, low-Earth orbit) mogu ostati u prometu nakon što se prestanu koristiti. To je pokušaj da se smanji rizik od sudara jer broj lansiranih "ptica" nastavlja uzlaznom putanjom.

Prema potencijalnim novim mjerama operateri licencirani od strane agencije ili koji opslužuju tržište SAD-a morali bi se riješiti proizvoda kojima je istekao rok trajanja u roku od pet godina, iako će to biti prisiljeni učiniti što je prije moguće.

Trenutačne FCC smjernice, prenosi Mobile World Live, preporučuju odlaganje 25 godina nakon uporabe. Objašnjavajući svoj najnoviji prijedlog, FCC je izjavio kako više ne vjeruju da je "održivo ostaviti satelite u niskoj orbiti da deorbitiraju desetljećima".

 Satelit sateliti Zemlja (2).jpg Izvor: Shutterstock

FCC planira ponuditi izuzeće za one koji provode posebna istraživanja ili znanstvene misije, uz satelite koje su već u orbiti. Planiraju održati glasovanje o svom prijedlogu na sljedećem otvorenom sastanku zakazanom za 29. rujna 2022.

U dokumentu je navedeno da "neispravni sateliti, odbačene raketne jezgre i drugi ostaci sada ispunjavaju svemirsko okruženje". Projekcije daljnjeg rasta LEO satelita, uključujući one koje koristi mobilna industrija, znače veći rizik od sudara.

 Satelit Zemlja (2).jpg Izvor: Shutterstock

Privremena pravila dolaze u vrijeme povećanog interesa operatera i proizvođača mobilnih telefona za satelitsku povezanost, s rastućim brojem igrača u svemirskom sektoru koji planiraju osigurati kapacitet i povezanost iz vlastitih konstelacija. Nedavno su predstavljeni telefoni Huawei Mate 50 i Apple iPhone 14 s mogućnošću komunikacije sa satelitima za potrebe hitnih poziva i SMS poruka.

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI