GAMING INDUSTRIJA U HRVATSKOJ: Izuzetno je bitna za domaće gospodarstvo | Smartlife HR

Emisije
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete ubaciti do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste potrošili pet minuta vašeg potpuno beznačajnog vremena, na potpuno besmislenu radnju slanja ovog teksta. Budite sigurni da se on najverovatnije neće nikad pojaviti u medijima jer niti imamo vremena niti imamo želju da se bavimo. vašim glupostima.

Ostalo

Upišite pojam u tražilicu i pritisnite ENTER

GAMING INDUSTRIJA U HRVATSKOJ: Izuzetno je bitna za domaće gospodarstvo

Autor Krunoslav Ćosić

Tijekom dvije pandemijske godine industrija bilježi dupli rast prihoda

 Clash of leagues.jpg Izvor: A1 Hrvatska

A1 Hrvatska i Klaster hrvatskih proizvođača računalnih igara partneri su velikog nacionalnog istraživanja koje će dati uvid u stanje hrvatske industrije proizvođača računalnih igara. Naime, prihodi za najvećih deset kompanija u hrvatskom sektoru videoigara od 2019. do 2021. godini porasli su s 274 milijuna kuna na čak 446 milijuna kuna.

Istraživanje pokazuje da na domaćem tržištu rada itekako ima potrebe za zapošljavanjem u ovom brzorastućem sektoru. Naime, prema rezultatima istraživanja najtraženija tri zanimanja u industriji su programeri, koje aktivno traži čak 50% anketiranih studija, razni vizualni umjetnici koje traže gotovo 25% studija te game dizajneri koje aktivno traži 24% studija.

 Aleksandar Gavrilović, Marijana Zagorac, Dubravka Štefanac Vinovrški, Damir Đurović.JPG Izvor: A1 Hrvatska

„Ovo je istraživanje prvo koje će detaljno ispitati stanje hrvatske industrije videoigara koje već nekoliko godina u svijetu bilježi enormne prihode i zapošljava izniman broj različitih stručnjaka. Ne sumnjivo je industrija videoigara jedna od najbrže rastućih industrija u svijetu, a već ovi preliminarni podaci ukazuju da je slično i u Hrvatskoj“, istaknuo je Aleksandar Gavrilović, tajnik Klastera hrvatskih proizvođača računalnih igara.

Istraživanje je provedeno na 23 ispitanika iz industrija videoigara, a cjeloviti rezultati bit će predstavljeni javnosti u studenom ove godine, uz finala jubilarne, 10. sezone A1 Adria League.

Najbolji regionalni gejmeri imat će priliku natjecati se u čak sedam popularnih igara za ukupni nagradni fond od gotovo 100 tisuća kuna. Izgled lige doživjelo je osvježenje, kao i formati u nekim igrama.

 A1 Adria League (1).jpg Izvor: A1 Hrvatska

Tri igre CS:GO, FIFA 22 i Brawl Stars kao i do sada čine okosnicu lige, a u ligu se vraćaju i najpopularniji esport naslovi na svijetu League of Legends kao i PUBG Battlegrounds. Preostale dvije igre su iznenađenje koje će biti naknadno otkrivene.

Pobjednički timovi imaju priliku nastupiti i na međunarodnim natjecanjima. Nakon dvije godine nastupa predstavnika domaće lige na Clash of Leagues natjecanju u Brawl Starsu, drugoplasirani CS:GO-ovci devete sezone A1 Adria League, ekipa Team Blink jer prvoplasirani BLUEJAYSI nisu u mogućnosti sudjelovati, zbog drugih unaprijed planiranih aktivnosti.

 A1-Adria-League-Brawl-Stars.jpg Izvor: A1 Hrvatska

10. i 11. rujna odmjerit će snage na prvom međunarodnom Clash of Leagues natjecanju u CS:GO igri s predstavnicima A1 eSports League Austria, Swisscom Hero League iz Švicarske i A1 Gaming League iz Bugarske. Borit će se za titulu paneuropskog prvaka i ukupni nagradni fond od 5.000 eura.

Od 29. rujna do 1. listopada u Dubrovniku se održava konferencija Reboot Develop Blue koja će okupiti stručnjake developerske scene hrvatske i šire, uz 175 govornika tijekom tri dana i na devet paralelnih pozornica, najavio je Damir Đurović, suosnivač i direktor tvrtke Reboot organizator Reboot InfoGamer powered by A1 te konferencija posvećenih industriji igara Reboot Develop Blue i Reboot Develop Red.

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI