TEK OKO 2025: Implementacija malih 5G ćelija na otvorenom | Smartlife HR

Emisije
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete ubaciti do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste potrošili pet minuta vašeg potpuno beznačajnog vremena, na potpuno besmislenu radnju slanja ovog teksta. Budite sigurni da se on najverovatnije neće nikad pojaviti u medijima jer niti imamo vremena niti imamo želju da se bavimo. vašim glupostima.

Ostalo

Upišite pojam u tražilicu i pritisnite ENTER

TEK OKO 2025: Implementacija malih 5G ćelija na otvorenom

Autor Krunoslav Ćosić

ABI Research predviđa porast broja malih 5G ćelija

 Mala 5G ćelija (2).jpg Izvor: Shutterstock

U trenutku kada masivne MIMO makro ćelije više neće moći ispuniti zahtjeve za 5G kapacitetom, ABI Research predviđa početak implementacije malih ćelija na otvorenom. Njihov broj počet će rasti oko 2025. godine.

Istraživačka tvrtka također je upozorila da će kapacitet C-pojasa početi nestajati, ne osigura li se dodatnog spektra ili omogući zgušnjavanja malih ćelija. Očekuje se da će 5G mobilni podatkovni promet dosegnuti 1676 eksabajta 2026., što je godišnja stopa rasta od 63 posto.

ABI Research očekuje da će do 2027. biti 13 milijuna implementacija 5G malih ćelija na otvorenom, s tim da će taj broj zasjeniti 4G godinu dana kasnije, prenosi Mobile World Live. Fei Liu, analitičar za 5G industriju i mobilne mrežne infrastrukture, primijetio je da male 5G ćelije "nadopunjuju makro ćelije, povećavajući kapacitet mreže i proširujući pokrivenost u gustim područjima gdje su signali slabi ili nedostupni".

 Mala 5G ćelija (3).jpg Izvor: Shutterstock

Male ćelije također "dopuštaju mrežnim operatorima da izvuku više vrijednosti" iz svog trenutnog portfelja spektra koristeći ih "učinkovitije". Liu je primijetio da postoje veći izazovi dizajna i performansi te veći troškovi povezani s 5G malim ćelijama u usporedbi s prethodnim generacijama, navodeći potrebu da budu "manje i lakše, a istovremeno podržavaju veće propusnosti kao što su 100 MHz i 200 MHz".

"S 5G postoji širi raspon scenarija implementacije, što tjera dobavljače da pruže sveobuhvatna rješenja za podršku svakoj potrebi." Liu je preporučio operatorima da usmjere početnu implementaciju na područja gdje je backhaul već dostupan, a tvrtka napominje kako postoji i kretanje u privatnom 5G-u iz poduzeća i industrijskih vertikala.

 Mala 5G ćelija (1).jpg Izvor: Shutterstock

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI