TRIKOVI ZA IPHONE: Napravite bolji sadržaj za društvene mreže | Smartlife HR

Emisije
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete ubaciti do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste potrošili pet minuta vašeg potpuno beznačajnog vremena, na potpuno besmislenu radnju slanja ovog teksta. Budite sigurni da se on najverovatnije neće nikad pojaviti u medijima jer niti imamo vremena niti imamo želju da se bavimo. vašim glupostima.

Ostalo

Upišite pojam u tražilicu i pritisnite ENTER

TRIKOVI ZA IPHONE: Napravite bolji sadržaj za društvene mreže

Autor Smartlife

Pratite korak po korak ove savjete i oslobodite svoju kreativnost

 iPhone-kamera.jpg Izvor: Apple

Apple je podijelio nekoliko trikova kako pomoću iPhone telefona napraviti bolje fotke i video. Ako nemate iPhone možete primijeniti sve ove savjete jedan po jedan i na svom Android ili Huawei telefonu, samo potražite iste spomenute opcije, ali pod drugim nazivom.

Kompanija Apple je napravila novu seriju YouTube video savjeta kako napraviti odlične Reels, Shorts ili kratke video snimke, kako ih lako montirati i profile na društvenim mrežama učiniti ljepšima.

Ovo nije varanje i iskrivljivanje realnosti, ili mijenjanje osobnog opisa kojem danas mnogi (totalno nepotrebno) pribjegavaju, ovo su praktični savjeti kako jednostavno napraviti bolji sadržaj za društvene mreže stavljanjem naglaska na detalje i nove perspektive.

Kako napraviti video montažu u kinematografskom načinu rada na iPhoneu s Arielle Bobb-Willis | Apple
Izvor: Youtube

Apple koristi Cinematic način rada kamere ali vi, ako nemate iPhone, možete koristite opciju otvor blende ili portretni način fotografiranja tj. snimanja kako biste napravili iste ove efekte. Ne brinite za boje jer su u ovom videu one podignute do maksimuma, a video je toliko popeglan u postprodukciji da je to neprirodno - Apple je takav, kralj marketinga i šminke i svaki njihov video je gotovo neprirodno sređen.

Koristite lagane prijelaze, bez puno kretanja kamere. Koncentrirajte se na uspravan način fotografiranja i snimanja jer to sad i Instagram voli, snimajte i slikajte detalje i koristite pozadinu tako da upotpuni vaša djela.

Ne zaboravite da bi subjekt ili objekt uvijek trebao biti metar ili dva od pozadine kako bi se dobio kvalitetniji bokeh efekt. Koristite opciju kontinuiranog praćenja subjekta ili objekta tj. zaključajte fokus na njih (ako to vaš telefon tj. njegova kamera omogućava).

I za fotkanje i za snimanje videa koristite što češće glavnu kameru jer ona ima najbolje karakteristike, a kadar komponirajte udaljavanjem i približavanjem subjektu ili objektu snimanja, pa čak i korištenjem optičkog zuma. Rjeđe to činite makro ili ultraširokokutnom kamerom jer su one po tradiciji dosta hardverski slabije od primarne ili primarnih kamera (u ovisnosti kakav telefon koristite).

Prilikom montaže prvo napravite izbor najboljih sadržaja i označite ih kako biste ih u aplikaciji za montažu lakše prepoznali u moru sličnih koje ste napravili ponavljajući snimanje ili slikanje. Ne morate koristiti spomenutu iPhone aplikaciju u videu jer svaki telefon ima aplikaciju za montažu.

Na telefonima Samsung i Xiaomi Video editor je dio galerije, na Huawei telefonima je to Petal Clips, a vi sigurno znate na svom telefonu za ostale brendove šta vam je na raspolaganju. Napravite raspored kako vam odgovara, isključite zvuk i dodajte drugu glazbenu podlogu pa kliknite na Render kako bi se video spakirao.

Podijelite rezultat sa svima na svojim društvenim mrežama i ne zaboravite provjeriti koliko je maksimalna dužina Reels, Shorts i TikTok snimki, kako video ne bi bio prekinut prije kraja.

Kako snimati i montirati dramatično ljetno svjetlo na iPhoneu | Apple
Izvor: Youtube

U drugom videu Creative Projects ekipa je nakon Los Angelesa već u Meksiko Cityju i bave se fotkanjem na drugačiji način. Opet je sve na iPhone 13 telefonima, ali opcije koje se koriste u videu dostupne su i svim Android korisnicima jer nijedna nije jedinstvena samo za Apple.

Smanjivanje ili povećavanje ekspozicije na ekranu postoji oduvijek kao i sređivanje kontrasta ili uzastopno okidanje fotografija (burst mode) od kojih ćete kasnije izabrati "najdramatičniju", kako to Apple kaže. Toplina boje, zasićenje i druge opcije uređivanja fotki na telefonu dostupni su i vama, čak i ako ne koristite iPhone pa samo otvorite Photo Editor i prionite na posao.

Dijeljenje albuma tj. fotografija je opcija koja je Android korisnicima moguća kroz Google Photos ili na neki drugi način kroz Galeriju ili Fotografije pa taj dio potražite na svom telefonu.

 Apple iPhone fotografije (9).jpg Izvor: Apple

Zlatni sat svakog dana počinje oko sat vremena prije zalaska Sunca i daje odsjaj i sjenke kakve se ne mogu vidjeti u drugim dijelovima dana. Ako i ovdje želite fotkama dodati malo drame koristite zamućenje pozadine tijekom načina portreta, povećajte otvor blende i u Photo Editoru koristite pojačanje crne boje, promijenite osvjetljenost fotke i igrajte se sa sjenkama. Sve ove opcije imaju baš svi telefoni, ne samo iPhone - čisto da napomenemo još jednom.

Otvor blende mijenjajte direktno tijekom fotografiranja, a neki telefoni to mogu ponuditi i nakon slikanja, kroz foto obradu u galeriji ili aplikaciji za obrađivanje fotografija.

 Apple iPhone fotografije (5).jpg Izvor: Apple

Kad padne mrak nemate puno sreće ako vaš telefon nema kvalitetnu kameru i još bolji noćni način. Ipak, dajte sve od sebe da slike ispadnu što zanimljivije jer nekad je kompozicija fotke mnogo jači doživljaj od njene kvalitete i to koristite svaki put kad vam se ukaže prilika.

"Zadržite dah" kaže se u ovom videu, a zapravo misli na osnovni postulat noćnog fotografiranja koji vodi do dobrih fotki - držite ruku mirnom, čvrstom i pomjerajte se što manje! Slikanje noćnih fotki traje i do pet sekundi, u ovisnosti od osvjetljenja u okruženju i za to vrijeme ruka mora biti ukočena non-stop.

Saturacija tj. zasićenost boje, kontrast i toplina boje su opcije koje ne smijete zaboraviti nakon okidanja pa ih koristite za direktnu obradu na ekranu telefona, prije primjenjivanja filtra na društvenim mrežama koji vam neće ni biti potrebni - #NoFilterNeeded zar ne?!

Izađite napolje, opustite se i tražite kadrove i kutove koje do sada niste. Sve ove fotografije nastale su s iPhone telefonima, a napravili su ih ljudi poput vas. Samo su malo više vježbali.

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI