MOŽDA NISTE NITI ZNALI: Tapnite stražnju stranu svojeg iPhone | SmartlifeHR

Emisije
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete ubaciti do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste potrošili pet minuta vašeg potpuno beznačajnog vremena, na potpuno besmislenu radnju slanja ovog teksta. Budite sigurni da se on najverovatnije neće nikad pojaviti u medijima jer niti imamo vremena niti imamo želju da se bavimo. vašim glupostima.

Ostalo

Upišite pojam u tražilicu i pritisnite ENTER

MOŽDA NISTE NITI ZNALI: Tapnite stražnju stranu svojeg iPhone

Autor Smartlife

iPhone logo na poleđini nije za ukras, ima nekoliko skrivenih funkcija

 iPhone-logo.jpeg Izvor: Smartlife

Apple ima podužu listu malih, ali zgodnih opcija na svojim iPhone telefonima koje svakodnevne stvari mogu učiniti drastično lakšim i bržim. Takva je Back Tap opcija koja je kao skriveni, da ne kažemo tajni gumb ugrađen u Apple logotip na poleđini gotovo svakog novijeg iPhone telefona. Listu podržanih uređaja pronaći ćete u nastavku teksta.

Dakle, još s iOS 14 verzijom stigla je opcija koja omogućava dodatni iPhone gumb koji ima rijetko koji drugi telefon (sad to imaju i novi Pixel telefoni, ali samo za Snapchat).

 Iphone-12.jpg Izvor: UNSPLASH / ZANA LATIF

Upoznajemo vas s Back Tap opcijom koja briše granicu između softvera i hardvera jer dodaje novi gumb na iPhone, a da to čak nije ni gumb - čuveni Apple logotip na svakom iPhone telefonu koji podržava Back Tap postaje interaktivan i omogućava da se koristi za neke od funkcija u samom meniju telefona.

Kako bi se aktivirala osjetljivost zadnjeg dijela telefona (površina oko Apple logotipa i nešto šire) potrebno je uključiti Back Tap u Settings meniju iPhone telefona pa u Accessibility meniju. Apple je naravno ciljao iPhone logotip kao mjesto tapkanja, ali je polje osjetljivo na komandu i nešto šire, što znači da će svaki korisnik naći način na koji ga želi koristiti - na logo ili oko njega, kako mu najviše odgovara.

 Apple iPhone Back Tap.jpg Izvor: Apple

Na temelju pojedinih aplikacija i opcija telefona Back Tap ima dvostruki ili trostruki tap koji omogućava obavljanje neke od sistemskih funkcija, pokretanje aplikacija ili Apple servisa kao i bilo kojeg drugog menija, komande ili aplikacije prikazane u podužoj listi.

Na raspolaganju su i Siri buđenje, zaključavanje telefona, pomoćni meniji, prečice itd. Također, osim u Apple aplikacijama dvostruki i trostruki Back Tap mora biti podržan i od proizvođača aplikacije.

Back Tap, između ostalog, omogućava skrolanje stranicom, ScreenShot (snimku zaslona), pristupanje meniju notifikacija, brzo skakanje s aplikacije na aplikaciju u multitasking stilu, otvaranje Control Centra, brzo uključivanje neke dodatne opcije u aplikaciji ili igri i slično.

Kako koristiti Back Tap na iPhoneu | Apple podrška
Izvor: Youtube

Apple iPhone Back Tap je odlična funkcija i kao što kaže popularna tiktokerka Eli "totalno koristite iPhone pogrešno, ako ne upotrebljavate Back Tap funkciju". Back Tap podržavaju iPhone 8 i svi noviji iPhone telefoni koji imaju instaliranu najmanje iOS 14 verziju operativnog sustava.

Apple iPhone Back Tap lista podržanih telefona:
• iPhone 8 serija
• iPhone X
• iPhone XS serija
• iPhone XR
• iPhone 11 serija
• iPhone 12 serija
• iPhone 13 serija

Back Tap radi i s (većinom) futrola tj. maski, čak i s onima koje za iPhone podržane uređaje služe kao punjač tj. mobilna baterija. Naravno da je Apple mislio i na sve koji nose iPhone u zaštitnoj maski ili futrolama. Android 11 je mogao imati sličnu opciju, ali je Google odustao od nje.

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI