METAVERSE VS MMO GAMING: U igru će uskočiti mnogi igrači | Smartlife HR

Emisije
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete ubaciti do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste potrošili pet minuta vašeg potpuno beznačajnog vremena, na potpuno besmislenu radnju slanja ovog teksta. Budite sigurni da se on najverovatnije neće nikad pojaviti u medijima jer niti imamo vremena niti imamo želju da se bavimo. vašim glupostima.

Ostalo

Upišite pojam u tražilicu i pritisnite ENTER

METAVERSE VS MMO GAMING: U igru će uskočiti mnogi igrači

Autor Ivan Vukić

Što će metaverse donijeti na postojeće i nove uređaje koji će se pojaviti u budućnosti?

 Meta Quest 2 (2).jpg Izvor: Facebook

Metaverzum je postao popularna riječ za mnoga područja tehnološkog svijeta. Mnogi aspekti metaverzuma nisu novi u svijetu online igranja. Već se godinama koristi koncept metaverzuma digitalne povezanosti i interakcije, vraćajući nas u online chatroome u ranim 2000-ima, a u novije vrijeme kroz masovne online igre za više igrača (MMO).

Sve je to stvorilo polazište za Big Tech da odvede metaverzum u nova područja kroz razvoj različitih dizajna softvera, ali treba početi od hardvera da bi se pristupilo ovom novom 'svijetu'. Meta, ranije poznata kao Facebook, bila je najpopularnija u marketingu koncepta metaverzuma i imala je značajan uspjeh u razvoju početnog hardvera.

 Metaversum metaverzum (7).jpg Izvor: Youtube

Očekuje se da će i druge tvrtke uskočiti u hardverski vlak metaversea, a vrlo iščekivani sudionik je Apple sa svojim razvojem VR slušalica.

Što je MMO igranje?

MMO igranje često uključuje igre otvorenog svijeta u kojima vaš lik može komunicirati s mnogo ljudi širom svijeta unutar određenog svijeta kako bi dovršio zadatke i može komunicirati s drugima putem audio ili tekstualne komunikacije.

MMO-i nisu ograničeni na igranje na računalu. Microsoft i Sony imaju MMO igre poput Call of Duty dostupne putem svojih konzola. Prvi MMO, Neverwinter Nights, pojavio se 1991. koristeći AOL za tekstualnu komunikaciju s drugim igračima.

 Call of Duty Vanguard (4).jpg
Call of Duty
Izvor: Playstation

MMO igre su stvorile veliku količinu sljedbenika, a neke od najpopularnijih su RuneScape, World of Warcraft i The Elder Scrolls. Koncept MMO-a postao je toliko popularan da tvrtke sada počinju uključivati uspješne autore i redatelje kako bi ove igre bile što složenije i privlačnije. Najnovija i najpopularnija igra je Elden Ring za koju George R. R. Martin (autor globalne senzacije Game of Thrones) piše priču.

Što nudi metaverse igranje?

Postavlja se pitanje i kako će VR tržište izgledati u budućnosti, upravo zbog metaverse igranja. MMO-i slijede priču i postavili su ciljeve i zadatke prema kojima igrači moraju raditi unutar granica priče iako su otvoreni svijet.

Metaverse igranje nudi impresivnije iskustvo u kojem nema ograničenja tipičnog napredovanja priče o igrama. Kako se same igre razvijaju tako se razvija i hardver potreban za interakciju unutar tih igara na najzanimljiviji mogući način.

 Metaverse metaverzum (2).jpg Izvor: Shutterstock

Metaverse igranje je razvijeno s idejom da bi VR slušalice bile glavni način interakcije. Meta je razvila svoju samostalnu seriju slušalica Quest VR kako bi pokrenula Metaverse igranje izvan postojećih hardverskih ograničenja igranja – računala, konzole i pametni telefoni.

U četvrtom tromjesečju 2021. samostalne VR slušalice doprinijele su s više od 90% ukupnih isporuka VR slušalica na globalnoj razini (uglavnom Quest 2). Ova razlika između isporuka žičanih i samostalnih slušalica smanjit će se u budućnosti kako hegemoni konzola Sony i Microsoft budu izdavali povezane slušalice za svoje postojeće konzole.

 Oculus Quest 2.jpg
Oculus Quest 2
Izvor: Oculus

Sony planira izdati svoje nove slušalice PlayStation VR2 do kraja 2022., ali s tekućim problemima u opskrbnom lancu s kojima se OEM suočava malo je vjerojatno da će se uređaj objaviti do 2023. Sony je najavio da će biti objavljeno 20 igara.

Igre koje Sony izdaje s ovim slušalicama odredit će njegov uspjeh budući da će kupci zainteresirani samo za VR slušalice biti skloniji odlučiti se za Metine proizvode koji su već na tržištu. Potencijalni kupci Sonyjevog PlayStation VR2 bit će oni koji već imaju PlayStation konzolu kao i oni zainteresirani za naslove igara koje ne mogu nabaviti s Metom.

Mnoge igre nisu uključene u platformu za igranje Meta jer ih je potrebno povezati s Facebook računom. U Counterpointu vjeruju da će samostalni VR-ovi uvelike prestići ostale XR i doseći gotovo 40 milijuna do 2025. godine.

 Metaverse metaverzum (3).jpg Izvor: Shutterstock

PC MMO igrice lako su dostupne putem postojećih platformi kao što su STEAM, Xbox Game Pass, Google Stadia, Amazon Luna i drugih streaming platformi koje imaju širok izbor igara koje može doseći bilo tko s pristojnim računalnim procesorom.

MMO-i na mobitelima također stvaraju novu bazu igrača koji ne trebaju kupiti sekundarni uređaj za pristup tim igrama. U isto vrijeme, konzole nastavljaju bilježiti rekordnu prodaju, a PS5 i Xbox Series X još uvijek imaju nestašicu dvije godine nakon izlaska, zahvaljujući velikoj potražnji u kombinaciji s dugotrajnim učincima nestašice čipseta izazvane pandemijom COVID-19.

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI