VIRTUALNA REALNOST I VIDEO IGRE: Metaverse je igra za mlade | Smartlife HR

Emisije
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete ubaciti do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste potrošili pet minuta vašeg potpuno beznačajnog vremena, na potpuno besmislenu radnju slanja ovog teksta. Budite sigurni da se on najverovatnije neće nikad pojaviti u medijima jer niti imamo vremena niti imamo želju da se bavimo. vašim glupostima.

Ostalo

Upišite pojam u tražilicu i pritisnite ENTER

VIRTUALNA REALNOST I VIDEO IGRE: Metaverse je igra za mlade

Autor Igor Martić

Roblox, Minecraft i Fortnite u novom svjetlu

 Fortnite-Chapter-3-Flipped.jpeg Izvor: Epic Games

Dok su tvrtke poput Mete pokušavale stvoriti buku oko mogućnosti koje bi mogao ponuditi takozvani metaverzum i pozicionirati ga kao revolucionarni razvoj, njegove temeljne ideje i koncepti desetljećima su prisutni u virtualnim sobama za razgovor i video igricama.

Kada je riječ o potonjem, afinitet prema iskustvima nalik metaverzu posebno je izražen kod mladih igrača. Prema podacima iz Newzooa, 38 posto igrača u dobi od 10 do 20 godina na ključnim tržištima videoigara igralo je proto-metaverse igru u 2021. Prosječni metaverse igrač znatno je mlađi od prosječnog igrača.

 Minecraft.jpg Izvor: Pixabay

Za usporedbu, samo 16 posto samoidentificiranih igrača koji nisu igrali niti jedan od proto-metaverse naslova Roblox, Minecraft ili Fortnite spadalo je u tu dobnu skupinu, a većina je između 21 i 50 godina.

Zanimljivo je da pad udjela igrača koji se bave proto-metaverzima dolazi nakon 36. godine, s 36 posto igrača u dobi od 21 do 35 godina koji su igrali bilo koji od tri spomenuta naslova u posljednjih šest mjeseci.

Visok udio maloljetnih metaverse igrača može se pratiti do uspjeha Roblox Corporation, čija se vrijednost trenutno procjenjuje na 26 milijardi dolara. Njegova platforma Roblox, koja svojim korisnicima daje razvojne alate za izradu vlastitih igara koje se potom mogu objaviti i igrati putem usluge, imala je otprilike 50 milijuna korisnika dnevno u četvrtom tromjesečju 2021.

 Mark Zuckerberg.jpg Izvor: Shutterstock

Iznimno mlada baza igrača dovela je do niza hakera i prevaranta koji manipuliraju ekonomijom platforme koja korisnicima omogućuje prodaju artikala u igri za Robux koji se zauzvrat mogu zamijeniti za tradicionalnu valutu, prenosi Statista.

Dok se Fortnite može smatrati više tradicionalnom igrom za više igrača, mikrotransakcije s predmetima u igri također igraju veliku ulogu u njegovoj priči o uspjehu. Godine 2021. igra je prešla prag od 350 milijuna korisnika i posljednjih nekoliko godina sve više ulazi u popularnu kulturu općenito, a glumci poput Travisa Scotta i Ariane Grande stvaraju multimedijska koncertna iskustva unutar igre.

 Minecraft (2).jpg Izvor: Pixabay

Treća proto-metaverse igra na popisu, Minecraft, najprodavanija je igra svih vremena s više od 238 milijuna primjeraka prodanih diljem svijeta. Također omogućuje korisnicima stvaranje namjenskih poslužitelja koji se mogu koristiti za domaćinstvo iskustava uživo.

Jedan od glavnih primjera korištenja, na primjer, bio je Block by Blockwest, online glazbeni festival na kojem su nastupile grupe poput Massive Attack i Pussy Riot u svibnju 2020. usred početka pandemije koronavirusa.

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI