PRVI PUT U HRVATSKOJ: Postignute su brzine od 20 gigabita u sekundi | Smartlife HR

Emisije
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete ubaciti do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste potrošili pet minuta vašeg potpuno beznačajnog vremena, na potpuno besmislenu radnju slanja ovog teksta. Budite sigurni da se on najverovatnije neće nikad pojaviti u medijima jer niti imamo vremena niti imamo želju da se bavimo. vašim glupostima.

Ostalo

Upišite pojam u tražilicu i pritisnite ENTER

PRVI PUT U HRVATSKOJ: Postignute su brzine od 20 gigabita u sekundi

Autor Krunoslav Ćosić

Hrvatski Telekom i Nokia su u Rijeci predstavili širokopojasnu 25G PON optiku

 25G PON brzina.jpg Izvor: Hrvatski Telekom

Posjetili smo riječki laboratorij Hrvatskog Telekoma u kojem je održano prvo testiranje 25G PON optičke tehnologije u Hrvatskoj, u suradnji s Nokijom. To je istovremeno i jedno od prvih testiranja u svijetu. Na najnovijoj generaciji optičke mreže postignute su brzine od 20 Gb/s.

Na licu mjesta smo se uvjerili da su 25-gigabitne brzine već danas ostvarive, a riječki laboratorij Hrvatskog Telekoma glavno je mjesto u Hrvatskoj na kojem HT-ovci testiraju sve najnovije tehnologije iz fiksne te neke i iz mobilne tehnologije.

 25G PON brzina (1).jpg Izvor: Hrvatski Telekom

25G PON (pasivna optička mreža) omogućuje 25 Gb/s u downloadu te 10 Gb/s u uploadu, a do kraja 2020. godine brzine će se izjednačiti te će omogućiti 25/25 Gb/s. Za implementaciju 25G PON tehnologije Hrvatski Telekom ne mora napraviti nikakvu hardversku promjenu u svojoj mreži. Sve je to na tragu uvođenja pojma Industrija 4.0.

Tehnologiju će svojim korisnicima Hrvatski Telekom omogućiti čim korisnicima budu trebale tako visoke tehnologije – bilo za 4K video prijenos, igranje igara ili za neke druge potrebe (big data, umjetna inteligencija i strojno učenje, 5G transport putem PON-a i veleprodajne usluge ultra-velikih kapaciteta). 25G PON će Hrvatski Telekom koristiti i za povezivanje svojih baznih stanica mobilne mreže.

Zahvaljujući laboratorijskom okruženju u kojem rade HT-ovci u Rijeci mogu isprobavati različite tehnologije i simulirati različite situacije kakve se mogu očekivati u stvarnom životu njihovih korisnika. Uz digital twins pristup (digitalni blizanci) repliciranjem mogu ostvariti istu situaciju iz fizičkog i digitalnog svijeta kako bi proučavali što bi se moglo dogoditi u praksi te kako povećati sigurnost novih tehnologija odnosno ukloniti sve smetnje koje se mogu pojaviti u stvarnom svijetu.

25G PON tehnologija je deset puta brža od GPON tehnologije kojom je HT prvi put omogućio gigabitni širokopojasni pristup 2007. godine i dva i pol puta brža od XGS-PON tehnologije primjenjive u HT mreži od 2021. godine. Najveće prednosti Nokijine širokopojasne 25G PON optike su veliki kapaciteti, optimizacija troškova, šira primjena i jednostavno uvođenje u postojeću optičku mrežu.

 Ivan Uremović i Manfred Egger.jpg
Ivan Uremović i Manfred Egger
Izvor: Hrvatski Telekom

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI