DANAS JE SVJETSKI DAN KOKTELA Popijte pravi ili virtualni koktel | Smartlife HR

Emisije
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete ubaciti do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste potrošili pet minuta vašeg potpuno beznačajnog vremena, na potpuno besmislenu radnju slanja ovog teksta. Budite sigurni da se on najverovatnije neće nikad pojaviti u medijima jer niti imamo vremena niti imamo želju da se bavimo. vašim glupostima.

Ostalo

Upišite pojam u tražilicu i pritisnite ENTER

DANAS JE SVJETSKI DAN KOKTELA Popijte pravi ili virtualni koktel

Autor Krunoslav Ćosić

Na popisu (zabavnih) praznika je i Svjetski dan koktela, a obilježava se 13. svibnja

  Izvor: Profimedia

Oxfordski engleski rječnik pojam koktel (izvorno) opisuje otprilike ovako: to je konj s repom poput pijetla, ali podvijen umjesto obješen. Dakle, radi se o skupu različitih konotacija u jednom pojmu, a koktel znači i pijetlov rep.

Najjednostavnija (prihvatljiva) definicija koktela je mješavina raznih jakih alkoholnih pića, likera, voća, povrća i obaveznog suncobrančića. OK, bez suncobrana se može, ali bez biljnih namirnica to baš i nije cocktail.

 20s;Young Adult;Man;Male;Caucasian;Coastline;Shore;Summertime;Holidays;Beach;Sea;Ocean;Sunshine;Sunny;Vacation;Style;Fashion;Stylish;Beachwear;Sexy;Posing;Handsome;Attractive;Escapism;Carefree;White;Wearing;Happy;Smile;Smiling;Calm;Content;Peaceful;Joy;Shirt;Drinking;Holding;Exotic;Cocktail;Refreshment;Glass;Alcohol;Outdoors Izvor: Profimedia

Zabava bez koktela nije zabava. A sve je počelo 1806. godine kad su The Balance and Columbian Repository osmislili pojam „cocktail“, a definirali su ga kao stimulirajući, poticajni liker s širokim izborom slatkiša, vode i gorkog okusa.

Koktel se kao izum pripisuje i Britancima još u 19. stoljeću, a zatim su postali američka inovacija, nakon što je barmen Jerry Thomas, rođen u Connecticutu, napisao knjigu "The Bartender's Guide", u kojoj je opisao recepte za različita pića međusobno pomiješana s raznim okusima.

Tijekom američke prohibicije u 20-im godinama osmišljeni su mnogi kokteli te su do danas ostali omiljeni i često miksani. Naime, u to vrijeme nije bilo dostupno visokokvalitetnog alkohola pa se miješalo ono što se imalo – švercani rum, viski i džin su nakon miksanja s raznim dodacima ipak bili pitkiji.

 20s;Young Adult;Woman;Female;Caucasian;Party;Celebration;Fun;Leisure;Excitement;Clubbing;Event;Girls Night Out;Attractive;Glamorous;Beautiful;Dress;Long Hair;Frivolity;Bar;Club;Nightlife;Happy;Smiling;Cheerful;Holding;Ladies Night;Friend;Friendship;Together;Sitting;Table;Drinking;Exotic;Cocktail;Refreshment;Glass;Alcohol;Portrait;Indoors;Looking At Camera Izvor: Profimedia

Na primjer, koktel Bee's Knees nastao je kako bi se prikrio okus ilegalno kuhanog džina u kadi. To je samo jedan od primjera iz tog vremena. Nakon završetka zabrana pića su se nastavila miksati te je Ramon Marrero 1954. godine, miješanjem Pina Colade, stvorio ukupni koktel i danas jako popularan. Za koktel Cosmopolitan na bazi votke, koji u seriji Seks i grad pije Carrie Bradshaw, zaslužan je Toby Cecchini koji je piće podijelio sa svojim kolegama barmenima u San Franciscu.

  Izvor: Profimedia

Stoga, danas obavezno popijte jedan koktel, bilo na terasi omiljenog kafića ili sami potražite recept i pomiješajte nekoliko pića, uz razne dodatke koji će koktel učiniti i vizualno primamljivim. Ukoliko vam je liječnik zabranio alkohol, složite si bezalkoholni koktel.

A ako kod kuće nemate niti piće niti namirnice za napraviti koktel koji nose nazive Mojito, Bloody Mary, Screwdriver, Cuba libre ili Martini, na svoj pametni telefon instalirajte Android mobilnu aplikaciju Drink Simulator (Smiješno piće) te se počastite s omiljenim okusom. Osjećaj „pijenja koktela“ iz mobitela je realističan. Ne šalimo se, isprobajte sami na svojem pametnom telefonu, a predlažemo i Drink Cocktail Real Sim za Apple iOS (iPhone).

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI