POZNATA JE I CIJENA Apple je predstavio novi MacBook Pro | Smartlife HR

Emisije
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete ubaciti do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste potrošili pet minuta vašeg potpuno beznačajnog vremena, na potpuno besmislenu radnju slanja ovog teksta. Budite sigurni da se on najverovatnije neće nikad pojaviti u medijima jer niti imamo vremena niti imamo želju da se bavimo. vašim glupostima.

Ostalo

Upišite pojam u tražilicu i pritisnite ENTER

POZNATA JE I CIJENA Apple je predstavio novi MacBook Pro

Autor Smartlife

Apple predstavio novi čip, notch i crnu tastaturu, ali nije to sve…

 Apple MacBook Pro (43) Izvor: Apple

Apple je na October eventu predstavio predstavio dva nova čipa i rekao zbogom Intel procesorima. Iako nije predstavljeno Mac Mini računalo, Apple nas je iznenadio s dva nova procesora namijenjena njihovim najmoćnijim laptopima: M1 Pro i M1 Max.

Najbolja godina

Tim Cook je izjavio da je 2021. najbolja godina za Mac ikad jer je u pitanju tranzicija na njihov hardver koji je u svakom pogledu superiorniji u odnosu na konkurente. M1 Pro i M1 Max su čipovi koji su stigli u osvježeno kućište, označivši dvostruku prekretnicu dizajna, kako izvana tako i iznutra.

 MacBook-Pro-2021-4 Izvor: Apple

Srebrni i sivi, kreću od 2000 i 2500 dolara

Apple je predstavio MacBook Pro računala u 14’’ i 16’’ varijantama s unaprjeđenjima na polju dizajna i performansi. Oba modela su dostupna u srebrnoj i tamnosivoj varijanti s početnom cijenom od 2500 dolara. Manja varijanta kreće s cijenama od 2000 dolara, a bit će zanimljivo vidjeti hoće li cijene laptopa pratiti one po kojima se prodaje iPhone 13.

 MacBook Pro Izvor: Apple

M1 Pro i M1 Max čipovi

Veliki dio konferencije bio je posvećen novoj generaciji čipova koji su napravljeni za korisnike koji žele moćne performanse. M1 nije bio dovoljno jak za sve potrebe, posebno za zahtjevne poslove, gdje na scenu stupaju dva svježa modela. S naglaskom na performanse i energetsku efikasnost, M1 Pro i M1 Max čipovi, bar po onome što je Apple pokazao, imaju znatnu prednost u odnosu na svoje konkurente.

Navikli smo da Apple već postojeće stvari implementira u svoje uređaje i nazove ih revolucionarnim pa je tako bilo i ovoga puta. U suštini, M1 Pro i M1 Max su APU čipovi koji imaju CPU, GPU i druge dijelove koji dijele memoriju. Apple je to najavio kao dosad neviđeno rješenje, iako AMD svoje APU-ove prodaje godinama, a Intel ima integrirani GPU u svojim procesorima podjednako dugo.

Unified memory je samo dijeljena memorija koju koristi ovo System on Chip (SOC) rješenje, a M1 Pro može koristiti 32 GB dok moćniji M1 Max ima mogućnost 64 GB sistemske memorije koju koriste sve SOC komponente zajedno.

M1 Pro ima 8 brzih i dvije energetski efikasne jezgre kao i M1 Max, a CPU i GPU performanse su daleko moćnije od postojećeg M1 čipa. GPU kod M1 Pro ima 16 jezgri dok M1 Max ima 32, ali i dvostruko bolji memorijski protok. Oba nova procesora su izrađena u 5 nm proizvodnom procesu.

Naravno, Apple nigdje nije pokazao konkretne testove koji prethode tablicama i rezultatima, ali su tvrdnje prilično smjele: duplo bolje CPU performanse od najjačeg Core i9 modela u prošlogodišnjem 16’’ MacBook Pro laptopu. Grafičke performanse su također bolje od konkurencije i to prilično: 2,5 do 4x u odnosu na mobilni Radeon Pro 5600M i performansama usporedivim s onim u najmoćnijim laptopima današnjice, s efikasnijom potrošnjom.

Interesantno je i da je Apple na kraju priče o novim M1 procesorima provukao i sigurnosne novosti kao što su hardverska verifikacija operativnog sustava (tko je rekao TPM?), bolja enkripcija i još puno toga.

Sinergija novih M1 čipova s Mac operativnim sustavom je dodatna vrijednost novih laptopa jer Apple ponovo ima priliku svoj operativni sustav optimizirati za rad na svojim čipovima, kao što to radi s iPhone telefonima. Stoga i ne čude brojke kojima se Apple hvali, a koje su u najmanju ruku impresivne.

Međutim, kada Apple kaže da je grafika u novim M1 čipovima bolja od one kod najjačih PC laptopa, nemojte misliti da su u pitanju igre već specifične Apple aplikacije za multimedijsku obradu zvuka, slika i video materijala.

Izgled

 MacBook-Pro-2021 Izvor: Apple

Kao i što je predviđano ni 24h prije same konferencije, MacBook Pro laptopi su dobili i vizualno osvježenje. Stvar u koju gledate najveći dio radnog vijeka za računalom je ekran. Apple ga zove najboljim ekranom na laptopima ikad. Rubovi su stanjeni, okviri su nestali, a sliku samo kvari notch koji nosi kameru.

 MacBook-Pro-2021-8 Izvor: Apple

 Apple MacBook Pro (21) Izvor: Apple

 Apple MacBook Pro (22) Izvor: Apple

Rubovi od samo 3,5 milimetara na bokovima i s gornje strane su nestvarno tanki, čak 60% tanji u odnosu na prethodnu generaciju. Kao i što smo pretpostavili, notch s 1080p kamerom, koja je također unaprijeđena, integriran je softverski u traku sa zadacima pa neće zauzimati dodatni prostor na ekranu, osim kada gledate nešto preko cijelog ekrana. Tada ćete dobiti veliku crnu traku.

Najbolji ekran među laptopima na svijetu

Tanji okviri omogućili su i veće ekrane koji su sada dijagonale 16,2’’ odnosno 14,2’’ i visoke rezolucije: 3456 x 2234 i 3024 x 1964 piksela. Stopa osvježavanja je povećana na 120 Hz, ili kako to Apple kaže, koristi se ProMotion tehnologija koju je Apple koristio kod iPhone 13 modela. Jedna od najvećih prednosti novih ekrana je korištenje miniLED tehnologije osvjetljenja koja omogućava 1000 odnosno čak 1600 nita svjetline, spajajući najbolje od oba svijeta – izuzetnu svjetlinu, precizne boje i visok kontrast.

Najbolji zvučni sustav u laptopu ikad

 Apple MacBook Pro (2) Izvor: Apple

Kako su MacBook Pro laptopi namijenjeni kreativcima koji nerijetko koriste ove laptope za snimanje glazbe, Apple je unaprijedio sistem mikrofona koji se sada sastoji od po tri para studijske klase čime se omogućuju precizniji snimci s manje šuma.

I sustav reprodukcije zvuka se sastoji od šest zvučnika: dva centralno postavljena bočna drivera i po dva dupla niskotonca pri donjim kutovima kućište čime, prema riječima predstavnika kompanije, Apple dobijemo 80% više basa.

SSD, strojno učenje, tipkovnica, baterija…

Pored CPU i GPU strane, Neural Engine modul zadužen za strojno učenje i poslove koji se oslanjaju na umjetnu inteligenciju dobio je ozbiljno bolje performanse koje su, prema neimenovanim Apple testovima, 11x bolje od Core i7 procesora u prošlogodišnjem MacBook Pro, odnosno 5x bolje od Core i9 u 16’’ MacBook Pro od prošle godine. Interesantno je i da je Neural Engine očigledno identična komponenta kod M1 Pro i M1 Max jer su u oba slučaja razlike identične.

Ugrađeni SSD kod novih MacBook Pro računala ima brzine čitanja podataka od nevjerojatnih 7,4 GB/s, što ukazuje na PCIe 4.0 NVMe SSD-ove ili RAID konfiguracije. U svakom slučaju impresivno i više nego potrebno za rad s multimedijskim podacima.

I Magic keyboard tastatura je dobila facelift u vidu tamnog okvira oko prekidača koji sada vizualno izdvaja novi model od prethodnika i koji ima nekoliko novih rješenja za korisnike. Pored tipkovnice i sustav hlađenja je dobio posebna, inovativna rješenja oko kojih se nije pričalo detaljno, ali znamo da su tiša zahvaljujući efikasnijim M1 čipovima.

 MacBook-Pro-2021-5 Izvor: Apple

 MacBook-Pro-2021-3 Izvor: Apple

Iako bez konkretnih cifara o kapacitetu, Apple obećava duplo bolju autonomiju baterije u aplikacijama kao što je Lightroom Classic, prije svega zbog energetske efikasnosti novih M1 Pro i Max čipova (a možda i većeg kapaciteta). Manji model bi s jednim punjenjem trebao ponuditi ozbiljnih 17 sati video reprodukcije dok je ta brojka kod 16’’ modema čak 21 sat, odnosno 10 sati više nego kod prošlogodišnjeg MacBook laptopa.

Apple se potrudio i da ovi modeli ne ostanu bez potrebnih konektora pa su tu HDMI, Thunderbolt 4, čitači SDXC kartica za fotografe, ali i mogućnost dodavanja SSD-a od čak 8 TB.

 MacBook-Pro-2021-6 Izvor: Apple

Nakon glazbenog dijela na početku, AirPods slušalica i drugih uređaja u Apple Music ekosistemu, konferencija je zaključena cijenama MacBook računala koje kreću od 2000 dolara za 14’’ i 2500 dolara za 16’’ model.

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI