APPLE I DOLARI Putanja rasta prihoda u 21. stoljeću je nevjerojatna | Smartlife HR

Emisije
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete ubaciti do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste potrošili pet minuta vašeg potpuno beznačajnog vremena, na potpuno besmislenu radnju slanja ovog teksta. Budite sigurni da se on najverovatnije neće nikad pojaviti u medijima jer niti imamo vremena niti imamo želju da se bavimo. vašim glupostima.

Ostalo

Upišite pojam u tražilicu i pritisnite ENTER

APPLE I DOLARI Putanja rasta prihoda u 21. stoljeću je nevjerojatna

Autor Igor Martić

Upravo su predstavili četiri nova iPhone 13 modela, ali i nove tablete, novi pametni sat

 Apple Store Peking Izvor: Shutterstock

Događaj koji smo (gotovo) svi u svijetu čekali je predstavljanje novih Apple iPhone 13 modela. Ali, nisu to jedine novosti – stižu dva nova iPad tableta te novi pametni sat Apple Watch serije 7. Svi ovi proizvodi nastavit će doprinositi prihodima kompanije čija je putanja uzlazna duže od 10 godina.

Kad je Apple u listopadu prošle godine izvijestio o svojim posljednjim cjelogodišnjim rezultatima, nije bilo većih iznenađenja: prodaja iPhonea bila je nešto manja u odnosu na prošlu godinu, prihodi od usluga dosegli su još jedan rekord svih vremena, a segment koji je prije bio poznat kao "Ostali proizvodi", sada pod nazivom "Nosivi predmeti, dom i pribor", nastavio je rasti.

 Apple Store New York Izvor: Shutterstock

Sveukupno, proizvođač iPhonea ostvario je 12,7 milijardi dolara dobiti uz prihod od 64,7 milijardi dolara, prilično uvjerljivo odbacivši krizu uzrokovanu pandemijom COVID-19. Nešto što se potvrdilo samo gledajući FY 2021. s prihodom većim nego u 2020. godini, s dodatkom četvrtog kvartala.

Iako smo tromjesečnu dobit od 10+ milijardi dolara očekivali od Applea u proteklih nekoliko godina, važno je zapamtiti koliko su iznimne brojke koje Apple redovito objavljuje u velikoj shemi stvari. Prema posljednjem popisu Fortune 500, 25 američkih tvrtki ostvarilo je GODIŠNJU dobit iznad 10 milijardi dolara u 2019. Apple je to činio 13 uzastopnih tromjesečja, prenosi Statista.

 Apple trgovina Izvor: Shutterstock

Grafikon prikazuje nevjerojatnu transformaciju koju je tvrtka doživjela od početka 21. stoljeća. Godine 2001. ukupni prihod Applea iznosio je 5,36 milijardi dolara, ali je došao s gubitkom od 25 milijuna dolara.

Za fiskalnu godinu koja je završila 26. rujna 2020. Apple je ostvario neto dobit od 57,4 milijarde dolara na prihodu od 274,5 milijardi dolara, što znači da je tvrtka uspjela održati prosječan rast prodaje od 23 posto tijekom gotovo dva desetljeća.

 Apple prihodi Izvor: Statista

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI