DELL CONCEPT LUNA: Modularni dizajn prijenosnog računala | Smartlife HR

Emisije
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete ubaciti do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste potrošili pet minuta vašeg potpuno beznačajnog vremena, na potpuno besmislenu radnju slanja ovog teksta. Budite sigurni da se on najverovatnije neće nikad pojaviti u medijima jer niti imamo vremena niti imamo želju da se bavimo. vašim glupostima.

Ostalo

Upišite pojam u tražilicu i pritisnite ENTER

DELL CONCEPT LUNA: Modularni dizajn prijenosnog računala

Autor Krunoslav Ćosić

Dell nastavlja razvijati konceptualno rješenje temeljeno na zakonima održivosti

 Concept Luna - Dec 2022 - keystone entry.jpg Izvor: Dell Technologies

Rješenje omogućava veću dostupnost komponenti, pojednostavljuje njihovu zamjenu ili ponovnu upotrebu u proizvodnji, a Dellov cilj je ovim dizajnom smanjiti emisiju ugljika i negativan utjecaj na okoliš.

Spajanjem održivog dizajna Concept Luna s telemetrijom i robotskom automatizacijom Dell je stvorio uređaj s potencijalom da pokrene seizmičku promjenu u industriji, ali i da potakne cirkularnost u velikim razmjerima.

Koncept je predstavljen prije godinu dana. Revolucionarni održivi dizajn prijenosnog računala ilustrira viziju tvrtke Dell na temu smanjenja otpada i emisije ugljika, ponovno upotrebljavanje materijala i postizanja nove razine inovacija.

Inženjeri Experience Innovation Group tijekom prošle godine ulagali su velike napore kako bi usavršili modularni dizajn Concept Luna eliminirajući potrebu za korištenje ljepila i kabela te minimizirajući upotrebu vijaka.

 Concept Luna - Dec 2022 - display keystone.jpg Izvor: Dell Technologies

S ovim poboljšanjima Concept Luna mogao bi značajno pojednostaviti i ubrzati procese popravka i rastavljanja uređaja dok istovremeno čini sve komponente pristupačnijima i proširuje mogućnosti za ponovnu upotrebu.

Potrebno je više od sat vremena kako bi se rastavilo prijenosno računalo koje je spojeno vijcima, ljepilom i raznim zalemljenim komponentama te time recikliralo uređaje i IT opremu koristeći današnje tehnologije.

S unaprijeđenim dizajnom Concept Luna tvrtka Dell je smanjila vijeme rastavljanja na samo nekoliko minuta. Također, uspostavili su i posebnu mikro tvornicu za Dell dizajnerski tim uz uređaj koji roboti mogu brzo i jednostavno rastaviti.

 Concept Luna and microfactory - Dec 2022.jpg Izvor: Dell Technologies

 Concept Luna JPEG - Dec 2022 - Flat Lay Disassembled.jpg Izvor: Dell Technologies

Dell je u modularni dizajn Concepta Luna integrirao telemetriju što omogućava analizu i dijagnosticiranje ispravnosti pojedinačnih komponenti sustava. S obzirom da se učestalost korištenja nekog uređaja razlikuje kod svakog pojedinog korisnika ne završavaju sve komponente u isto vrijeme.

Ljudi koji rade od kuće, na primjer, mogu koristiti vanjske komponente, poput tipkovnice i monitora. To znači da su tipkovnica i zaslon prijenosnog računala jedva korišteni, čak i onda kada je matična ploča spremna za zamjenu.

Evolucija Concept Luna dizajna može opremiti i povezati pojedinačne komponente s telemetrijom kako bi se optimizirao njihov životni vijek. To je slično načinu na koji održavamo svoja vozila, ne bacamo cijeli automobil kada su nam potrebne nove gume ili kočnice.

 Concept Luna keyboard in microfactory - Dec 2022.jpg Izvor: Dell Technologies

U budućnosti će se sve više uređaja konstruirati s modularnim dizajnom. Implementacija robotike i automatizacije služi kao katalizator za ubrzavanje učinkovitog rastavljanja uređaja, mjerenje ispravnosti komponenti i njihove upotrebljivosti te bolje prepoznavanje onih komponenta koje se mogu ponovno upotrijebiti, obnoviti ili reciklirati. Ova vizija ima široke i duboke implikacije za sve korisnike i klijente, ali i cjelokupnu industriju dok se istovremeni radi na smanjenju e-otpada.

Luna je trenutno "samo koncept", ali to je dugoročna vizija o tome kako postići još veći poslovni i društveni utjecaj kroz prakse cirkularnog dizajna.

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI