KOŠTAT ĆE OKO 20.000 DOLARA: Humanoidni robot Tesla Optimus | Smartlife HR

Emisije
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete ubaciti do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste potrošili pet minuta vašeg potpuno beznačajnog vremena, na potpuno besmislenu radnju slanja ovog teksta. Budite sigurni da se on najverovatnije neće nikad pojaviti u medijima jer niti imamo vremena niti imamo želju da se bavimo. vašim glupostima.

Ostalo

Upišite pojam u tražilicu i pritisnite ENTER

KOŠTAT ĆE OKO 20.000 DOLARA: Humanoidni robot Tesla Optimus

Autor Smartlife

Optimus je napravio prve korake na velikoj pozornici

 Tesla Optimus (1).jpg Izvor: Tesla

Kako je i prethodno najavljeno Elon Musk je tijekom Tesla 2022 AI Day prezentacije prvi put javno predstavio humanoidnog robota Optimus. Robot je napravio prve, očigledno nesigurne korake na pozornici, a dijeli veliki broj AI funkcija Tesla Autopilot softvera koji se nalazi u automobilima ove kompanije.

Elon Musk otkriva humanoidnog robota na Tesla AI Day 2022
Izvor: Youtube

Loši komentari

Ipak, na internetu je Muskov robot već postao predmet ismijavanja. Pogotovo na stranici Reddit su bili razočarani prikazanim pa je prezentacija Optimus robota vrlo brzo naišla na podsmjeh mnogih korisnika.

"Kada sam pročitao da je 'izašao na pozornicu', očekivao sam da ću vidjeti kako korača samouvjereno poput pravog T-1000 robota. Umalo se nisam upi*ao kada sam vidio kako se polako klati na pozornici", rekao je korisnik MVIVN.

"Napravili su veću i manje impresivnu verziju ASIMO robota", tvrdi Tough_Yoghurt7177. "Honda je 1986. godine pravila robote koji hodaju, a 1993. su imali robota koji radi isto što i ovaj, prije skoro 30 godina", dodaje Zeptillian.

Što kaže Musk?

Kako je objasnio Musk, ovo je veliki napredak u dizajnu i proizvodnji humanoidnih robota, ali je rekao da su dosadašnja rješenja isto tako impresivna. Ipak, ono što izdvaja Tesla Optimus humanoidnog robota je sposobnost Tesla kompanije da ih proizvodi u milijunima komada za relativno kratko vrijeme te da oni odlično razvijaju AI softver za takve svrhe.

Prva demonstracija uživo prošla je prilično dobro i ovo je prvi put da je Optimus hodao i obavljao motoričke funkcije potpuno samostalno - bez krana oko sebe za zaštitu, bez kabela i bilo kakve usputne podrške. Prvi koraci izgledaju nategnuto, ali ih robot obavlja. Šetao je ravno, lijevo-desno, kružio, mahao publici, podizao obje "ruke" u vis, čak i pratio ritam glazbe.

 Tesla Optimus (7).jpg Izvor: Tesla

Video koji je uslijedio nakon prezentacije pokazao je prve slučajeve u kojima se Optimus isprobao kao pomoć ljudima - prenošenje tereta na maloj udaljenosti, premještanje kutija, zalijevanje cvijeća, održavanje ureda, pakiranje dijelova u kutiju u tvornici i tako dalje.

Prikaz interfejsa otkrio je kako iz robotske perspektive izgleda okruženje i nama to izgleda kao mješavina virtualne i prave realnosti na neki nov način - metaverzum i realno okruženje spojeno u jednu sliku, recimo…

Prvo smo na sceni vidjeli tehnički prototip koji nije bio sređen, a onda se na sceni pojavio i sastavljen i sklopljen robot koji je imao tijelo nalik onom koje je Tesla kompanija prikazala na prvom predstavljanju Optimus robota.

 Tesla Optimus (2).jpg Izvor: Tesla

Optimus troši 100 vati energije dok sjedi, oko 500 dok šeta, težak je 73 kilograma i tijelo ima radijus kretanja od 200 stupnjeva dok šaka ima 27. Tijelo robota je, osim konstrukcije i kabela, sastavljeno i od oko 20 baterija koje napajaju Optimusa.

Mozak Optimusa sastavljen je od jednog Tesla čipa, sadrži Wi-Fi i 4G konekciju, omogućena je audio komponenta i ima čip za sigurnost. Robot ima najmanje 28 zglobova i pokretljivost koja je u potpunosti podržana velikim nivoom pokretljivosti.

 Tesla Optimus (8).jpg Izvor: Tesla

Robot Optimus se može kretati, penjati se uz stepenice, čučnuti i podignuti se, okretati se i okretati se dok nosi objekte, kreće se postrance, podiže objekte jednom ili s obje ruke dok stoji ili čuči i uspravlja se, buši, ima odvijač, gura unaprijed ili vuče, stisne objekt ili ga povuče prema sebi.

Sljedeći veliki nastup Optimus će imati za šest do osam mjeseci tijekom novog emitiranja direktno iz Tesla tvornice u kojoj će biti zaposlen. Do tada Optimus nastavlja učiti dosadašnje i nove pokrete putem motion capturing tehnologije koja se svakodnevno snima iznova i iznova s ljudima i prenosi na softver robota. Baš kao što se oživljavaju digitalni junaci ili snimaju pokreti ljudi za digitalne pokrete u filmovima i igrama.

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI