KIBORG ŽOHARI: Napajat će se preko solarnih ćelija | Smartlife HR

Emisije
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete ubaciti do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste potrošili pet minuta vašeg potpuno beznačajnog vremena, na potpuno besmislenu radnju slanja ovog teksta. Budite sigurni da se on najverovatnije neće nikad pojaviti u medijima jer niti imamo vremena niti imamo želju da se bavimo. vašim glupostima.

Ostalo

Upišite pojam u tražilicu i pritisnite ENTER

KIBORG ŽOHARI: Napajat će se preko solarnih ćelija

Autor Davor Dakić

Minijaturni polu-roboti koristit će se za potragu za ljudima i spašavanje

 Kiborg žohari robot roboti (1).jpg Izvor: RIKEN / Ferrari / Profimedia

Pretvaranje insekata u djelomične robote-kiborge (robot cyborgs), koji bi ljudima pomogli u teškim zadacima kao što su potraga i spašavanje, sve je bliže realizaciji. Znanstvenici su pronašli način kako da kiborg-žohare na daljinsko upravljanje učine naprednijima, napajajući ih pomoću prilagođenih solarnih ćelija.

Istraživači japanske istraživačke ustanove RIKEN smislili su način korištenja solarnih ćelija za napajanje kiborg žohara. Tim je montirao elektroniku na leđa žohara s Madagaskara, koji narastu do oko 6 cm.

 Kiborg žohari robot roboti (2).jpg Izvor: RIKEN / Ferrari / Profimedia

Paket se sastojao od litij-polimerske baterije, bežičnog prijamnika i modula koji kontrolira noge kukca, postavljenih u 3D isprintan ruksak koji odgovara krivulji tijela insekta. To je sve bilo povezano s modulom organske solarne ćelije montiranim na žoharov trbuh.

Ovaj ultratanki film debljine je samo 0,004 mm kako bi bio dovoljno lagan za kukce. Ljepljivi i neljepljivi dijelovi korišteni su u različitim dijelovima filma kako ne bi ometali kretanje žohara. Ove solarne ćelije imale su dovoljno snage da omoguće rad elektronike u trajanju do dva sata, nakon 30 minuta punjenja na suncu.

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI