ROBOT KRIJESNICA: Elektroluminiscencija omogućuje komuniciranje | SmartlifeHR

Emisije
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete ubaciti do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste potrošili pet minuta vašeg potpuno beznačajnog vremena, na potpuno besmislenu radnju slanja ovog teksta. Budite sigurni da se on najverovatnije neće nikad pojaviti u medijima jer niti imamo vremena niti imamo želju da se bavimo. vašim glupostima.

Ostalo

Upišite pojam u tražilicu i pritisnite ENTER

ROBOT KRIJESNICA: Elektroluminiscencija omogućuje komuniciranje

Autor Igor Martić

Zbog mikro dimenzija robot ne nosi senzore

 Robot krijesnica (1).jpg Izvor: Chen et Al / MIT / Ferrari / Profimedia

Znanstvenici su razvili robote krijesnice koje bi se mogle koristiti u misijama potrage i spašavanja. Sićušni umjetni mišići koji kontroliraju krila robota emitiraju svjetlo u boji tijekom leta. Mogli bi signalizirati svjetlima u misijama potrage i spašavanja.

Ova elektroluminiscencija, kako je nazvana, mogla bi omogućiti robotima da međusobno komuniciraju. Ako se, na primjer, roboti pošalju da traže žrtve u srušenoj zgradi, robot koji pronalazi preživjele mogao bi upotrijebiti svjetla te tako signalizirati drugima i pozvati pomoć.

 Robot krijesnica (2).jpg Izvor: Chen et Al / MIT / Ferrari / Profimedia

Roboti mikrorazmjera, koji teže jedva više od spajalice, ne mogu nositi senzore. Istraživači mogu precizno pratiti robote pomoću svjetla koje emitiraju i samo tri kamere pametnog telefona. Studija je inspirirana pravim krijesnicama koje koriste svoje svjetlo kako bi privukle partnera, otjerale predatore ili namamile plijen.

 Robot krijesnica (3).jpg Izvor: Chen et Al / MIT / Ferrari / Profimedia

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI