ČETVERONOŽNI ROBOT: Istraživat će najzahtjevnija područja Mjeseca | Smartlife HR

Emisije
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete ubaciti do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste potrošili pet minuta vašeg potpuno beznačajnog vremena, na potpuno besmislenu radnju slanja ovog teksta. Budite sigurni da se on najverovatnije neće nikad pojaviti u medijima jer niti imamo vremena niti imamo želju da se bavimo. vašim glupostima.

Ostalo

Upišite pojam u tražilicu i pritisnite ENTER

ČETVERONOŽNI ROBOT: Istraživat će najzahtjevnija područja Mjeseca

Autor Krunoslav Ćosić

U tijeku je obuka robota kako bi bio od pomoći pri ponovnom dolasku na mjesečevu površinu

 ANYmal  robot (4).jpg Izvor: ETH Zürich/Robotics Systems Labs / Ferrari / Profimedia

Za obuku i trening četveronožnog robota koristi se umjetna inteligencija, što će kasnije biti od pomoći za istraživanje Mjeseca. Robota je razvila Europska svemirska agencija (European Space Agency) kako bi se uhvatio u koštac s posebno izazovnim područjem mjesečeve površine zvanim Aristarhov plato.

Dio je to projekta pod nazivom LEAP, što je skraćenica od Legged Exploration of the Aristarchus Plateau. LEAP tim radi na integriranju robota u agencijskoj misiji EL3 koja bi trebala sletjeti na Mjesec više puta, počevši od kasnih 2020-ih do ranih 2030-ih.

 ANYmal  robot (1).jpg Izvor: ETH Zürich/Robotics Systems Labs / Ferrari / Profimedia

Robot LEAP temelji se na četveronožnom ANYmalu, razvijenom na švicarskom tehnološkom sveučilištu ETH Zürich i njegovom spin-offu ANYbotics. ANYmal se može kretati različitim načinima hodanja, što mu omogućuje prevaljivanje velikih udaljenosti u kratkom vremenu, penjanje uz strme padine, korištenje znanstvenih instrumenata pa čak i oporavak u malo vjerojatnom slučaju pada.

 ANYmal  robot (3).jpg Izvor: ETH Zürich/Robotics Systems Labs / Ferrari / Profimedia

Robot također može koristiti svoje noge za kopanje kanala u tlu, prevrtanje gromada ili manjeg kamenja za inspekciju tla i uzimanje uzoraka. U početku je robot treniran korištenjem virtualnog okruženja za simulaciju Mjesečevog terena, gravitacije i svojstava prašine. Također je isproban na terenu za pješačenje na otvorenom.

 ANYmal  robot (2).jpg Izvor: NASA / ESA / Ferrari / Profimedia

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI