XIAOMI NAS JE PONOVO IZNENADIO: Ovo je CyberOne | Smartlife HR

Emisije
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete ubaciti do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste potrošili pet minuta vašeg potpuno beznačajnog vremena, na potpuno besmislenu radnju slanja ovog teksta. Budite sigurni da se on najverovatnije neće nikad pojaviti u medijima jer niti imamo vremena niti imamo želju da se bavimo. vašim glupostima.

Ostalo

Upišite pojam u tražilicu i pritisnite ENTER

XIAOMI NAS JE PONOVO IZNENADIO: Ovo je CyberOne

Autor Smartlife

Nakon robotskog psa Xiaomi predstavio svog humanoidnog robota

 Xiaomi CyberOne (8).jpg Izvor: Xiaomi

Xiaomi CyberOne robot će koštati oko 100.000 eura, ali ne očekujte da ćete ga uskoro vidjeti na policama trgovina. Ono što smo vidjeli je zadivljujuće.

Xiaomi je na nedavno održanoj prezentaciji novih proizvoda, osim Mix Fold 2 i Redmi K50 Ultra pametnih telefona, svijetu predstavio i neke neočekivane tehnološke inovacije. Jedna od tih inovacije je i humanoidni robot CyberOne, izrađen u punoj veličini čovjeka i opremljen najmodernijim tehnologijama.

 Xiaomi CyberOne (5).jpg Izvor: Xiaomi

CyberOne proširuje liniju Xiaomijevih robota, u sklopu koje je prošle godine lansiran njihov robotski pas Cyberdog. najnoviji robot je, kažu njegovi tvorci, sposoban prepoznati svoju okolinu, čitati ljudske emocije (čak 45), snalaziti se u trodimenzionalnom svijetu i odrađuje jednostavne zadatke - silom do 300 Nm.

Visok je 177 cm, težak 52 kilograma, raspon ruku mu je 168 cm, a napredniji je i kompleksniji od prošlogodišnjeg robotskog psa. Njegovi zglobovi mu omogućavaju 21 stupanj slobode kretanja, uz reakcije od 0,5 milisekundi.

Xiaomi smatra da je robot u stanju vjerno preslikati ljudske pokrete. Izgledom, ipak, neodoljivo podsjeća na prototip robota Optimus kompanije Tesla je čije predstavljanje zakazano za 30. rujan.

 Xiaomi CyberOne (3).jpg Izvor: Xiaomi

Ovaj robot je u potpunosti razvijen u kompaniji Xiaomi, s ciljem da postane pomoćnik ljudima u raznim aktivnostima. Prepoznavanjem okoline snaći će se u bilo kojem prostoru, može vizualno komunicirati, prepoznavati geste, ali i glasovne naredbe kroz analizu prirodnog govora i semantike.

Uz prepoznavanje emocija, što znači da će biti u stanju utješiti čovjeka za kojeg utvrdi da je potišten, kao izlazne jedinice za komunikaciju koriste se zvučnici i zakrivljeni interaktivni OLED ekran smješten na glavi robota.

"Smatramo da će pametni roboti poput ovog definitivno biti dio života mnogih ljudi u budućnosti", poručio je Lei Jun, osnivač i direktor kompanije Xiaomi. Potencijalnu primjenu vide u industriji, proizvodnji, smatraju da će biti pomoćnici ljudima, ali i da će tehnologije razvijene za ovu liniju robota moći biti iskorištene u drugim proizvodima.

CyberOne debi na pozornici s Lei Jun
Izvor: Youtube

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI