KAMERE I SNIMANJE: Naglasak više nije na megapikselima nego na inovacijama | Smartlife HR

Emisije
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete ubaciti do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste potrošili pet minuta vašeg potpuno beznačajnog vremena, na potpuno besmislenu radnju slanja ovog teksta. Budite sigurni da se on najverovatnije neće nikad pojaviti u medijima jer niti imamo vremena niti imamo želju da se bavimo. vašim glupostima.

Ostalo

Upišite pojam u tražilicu i pritisnite ENTER

KAMERE I SNIMANJE: Naglasak više nije na megapikselima nego na inovacijama

Autor Krunoslav Ćosić

Između marki pametnih telefona prestala je "utrka megapiksela"

 DxoMark Honor Magic4 Ultimate (5).jpg Izvor: Honor

Natjecanje sljedeće generacije pametnih telefona prešlo je na dodavanje inovativnih mogućnosti kamera za profesionalna iskustva snimanja slika i videa. Te se mogućnosti kreću od dodavanja slika visoke razlučivosti u naprednim RAW formatima do videozapisa s velikom brzinom sličica u sekundi:

• Bogati 8K video i fotografije
• 4K/8K HDR, veći broj sličica u sekundi
• Napredna fotografija/video bokeh, usporena snimka
• Snimanje HEIC/RAW formata viših bita
• Značajke ubrzanog računalnog vida
• Fotografiranje pomoću umjetne inteligencije
• Snimanje pri slabom osvjetljenju i ultra-noćnom načinu rada
• Brzina zatvarača, zumiranje, automatizacija fokusa, višestruko snimanje, panorama, makro i mikrofotografija
• Sigurnosni mehanizmi za slike
• Optimizacije sa senzorima slike
• Prilagođeni moduli kamere s naprednim OIS-om, setovi leća, sustavi s više senzora
• Partnerstvo s vodećim IP tehnološkim tvrtkama za kamere
• Dublja integracija aplikacija, intuitivno sučelje kamere bogato značajkama

Većina ovih značajki uvelike ovisi o temeljnom SoC-u i njegovim mogućnostima kao što su napredni ISP-ovi, AI, softverski algoritmi, memorijski kanali, optimizacije i drugo. Temeljne mogućnosti čipseta temeljne su za otključavanje naprednih značajki povezanih s kamerom i prvih iskustava u industriji.

Apple je dobro prošao sa svojom iPhone 13 Pro serijom u mogućnostima snimanja slika i videa zahvaljujući snažnom A15 Bionicu s novodizajniranim ISP-om. Međutim, u Android taboru i među ukupnim pametnim telefonima, Qualcommove najnovije vodeće mobilne platforme Snapdragon 8 i 8+ Gen 1 postavile su vrlo visoku mjeru za inovacije u kamerama "prvi u industriji" pomažući mnogim OEM-ovima da se snažno razlikuju od mogućnosti iPhonea na premium tržištu.

Ove Snapdragon inovacije i kooptimizacije pomažu Android OEM-ovima da se razlikuju i dobro se natječu s vodećim iskustvima kamere pametnih telefona u industriji.

 Counterpoint-Research-Snapdragon-8-Gen-1-Camera-Features-Innovations.jpg Izvor: Qualcomm

S 4 nm baziranim Snapdragonom 8 Gen 1, Qualcomm je predstavio novu kolekciju vrhunskih značajki i tehnologija kamere pod nazivom Snapdragon Sight. Snapdragon Sight temelji se na prvom 18-bitnom Qualcomm Spectra ISP-u, što je veliki skok u odnosu na 14-bitni ISP u prethodnoj generaciji. To znači da Computer Vision ISP (CV-ISP) može uhvatiti 4096x više podataka kamere pri brzinama do 3,2 gigapiksela u sekundi, snimajući 240 fotografija od 12 megapiksela u jednoj sekundi.

Snapdragon 8 Gen 1 ima “trostruke 18-bitne ISP-ove” uz koje može uhvatiti više od milijardu boja s tri kamere istovremeno i do 200 MP, što nudi nedavno predstavljena Motorola edge 30 ultra.

Kamera je postala ključni faktor razlikovanja između većine proizvođača pametnih telefona. Usvajaju širok skup slikovnih, video i AI mogućnosti dostupnih u odabranom SoC-u kako bi se razlikovali od konkurencije.

 counterpoint-qualcomm-snapdragon-8-gen-1-devices.jpg Izvor: Counterpoint

Odabrane mogućnosti zatim se dobro usklađuju sa senzorom kamere i modulima te optimiziraju putem softverskih algoritama. Unatoč korištenju zajedničke Qualcomm Snapdragon 8 Gen 1 platforme, postoji mnoštvo mogućnosti koje ovi različiti OEM-ovi mogu iskoristiti za natjecanje i razlikovanje, čineći platformu i cijeli niz vrlo svestranim.

Qualcomm je nedvojbeno vodeći igrač u ovom prostoru, kažu iz Counterpointa, sa svojim mogućnostima SoC-a na razini sustava za poticanje vrhunskih inovacija i pružanje "prvih stvari u industriji" i naprednih iskustava s kamerom.

Proizvođači pametnih telefona također su bili lukavi pri sklapanju ključnih partnerstava s tvrtkama za obradu slika kao što su Dolby, Leica, Carl Zeiss i Hasselblad kako bi se razlikovali preko vrhunskih značajki koje su dostupne putem Snapdragon flagship čipsetova.

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI