PRVI NA SVIJETU Senzor kamere s 200 megapiksela | Smartlife HR

Emisije
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete ubaciti do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste potrošili pet minuta vašeg potpuno beznačajnog vremena, na potpuno besmislenu radnju slanja ovog teksta. Budite sigurni da se on najverovatnije neće nikad pojaviti u medijima jer niti imamo vremena niti imamo želju da se bavimo. vašim glupostima.

Ostalo

Upišite pojam u tražilicu i pritisnite ENTER

PRVI NA SVIJETU Senzor kamere s 200 megapiksela

Autor Smartlife

Samsung je službeno najavio svoj senzor rezolucije od čak 200 Mp. Hoće li to biti prekretnica za pametne telefone?

 Samsung Galaxy S21 Ultra (1) Izvor: Samsung

Naziv senzora je HP1. Nova kamera ima veličinu piksela od 0,64 µm i može koristiti svih 200 milijuna piksela za fotografiju, mada je realnije očekivati da će u najvećem broju slučajeva Samsung koristiti neku od popularnih tehnologija spajanja piksela kako bi se maksimalno iskoristila velika rezolucije.

Sonyjevi senzori uglavnom spajaju četiri susjedna piksela dok Samsung 108 MP HM1 senzor koristi takozvanu nanocell tehnologiju kako bi grupirao devet piksela u jedan, što rezultira fotografijama od 12 MP.

Samsung Introduces Industry-First 200MP Sensor
Izvor: Youtube

12,5 MP fotografije

Samsung kod HP1 ide korak dalje i spaja čak 16 susjednih piksela. Ovo rezultira fotografijama od 12,5 megapiksela s ogromnim 2,56 µm pikselima koji će biti izuzetno korisni za fotografiranje u uvjetima slabog osvjetljenja.

 Samsung HP1 senzor (1) Izvor: Samsung

ChameleonCell tehnologija

Nova tehnologija ima naziv ChameleonCell, a iz Samsunga kažu da u ovisnosti o okruženju može koristiti četiri ili 16 susjednih piksela odnosno mrežu od 2x2 ili 4x4 za raspored piksela. Ono što smo sigurni je da će HP1 u slabim svjetlosnim uvjetima spajati 16 piksela zbog bolje apsorpcije svjetla i osjetljivosti, stvarajući svjetlije i jasnije fotografije kada nema dovoljno svjetla u kadru.

 Samsung HP1 senzor (3) Izvor: Samsung

Kada je video u pitanju, Samsung spominje 8K u 30 fps pa vjerujemo da je ovo ograničenje hardvera koji obrađuje ovako velike formate a ne senzora koji je svakako sposobniji za veću rezoluciju. Prilikom snimanja video snimaka senzor koristi 2x2 mrežu, što rezoluciju spušta na 50 MP ili 8192 x 6144 piksela kako bi se napravile snimke u rezoluciji 7680 x 4320 piksela, bez potrebe skaliranja cijele rezolucije.

Isocell GN5

Pored HP1 senzora Samsung je predstavio i GN5, senzor s pikselima veličine 1 µm - koristi tehnologiju Dual Pixel Pro koja pored svakog piksela senzora smješta dvije foto diode, za ukupno 1 milijun foto dioda koje pokrivaju cijelu površinu senzora. Dual Pixel Pro služi za brže fokusiranje, kako u izuzetno svijetlim tako i u uvjetima slabog osvjetljenja zahvaljujući prepoznavanju promjena šablona u svim smjerovima.

 Samsung GN5 senzor Izvor: Samsung

Samsung nije objavio koji će biti prvi telefon s novim senzorom i kada će se pojaviti, ali Xiaomi je najavio da će početkom sljedeće godine lansirati svoj telefon s kamerom od 200 megapiksela. Sjećamo se, Xiaomi je bio prvi proizvođač koji je predstavio telefon (Mi 10i) s kamerom od 108 MP, također sa Samsungovim senzorom (HM2).

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI