Ovo su najmoćnija svjetska superračunala | Smartlife HR

Emisije
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete ubaciti do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste potrošili pet minuta vašeg potpuno beznačajnog vremena, na potpuno besmislenu radnju slanja ovog teksta. Budite sigurni da se on najverovatnije neće nikad pojaviti u medijima jer niti imamo vremena niti imamo želju da se bavimo. vašim glupostima.

Ostalo

Upišite pojam u tražilicu i pritisnite ENTER

Ovo su najmoćnija svjetska superračunala

Autor Davor Dakić

Nevjerojatno koliko operacija mogu obaviti u samo jednoj sekundi

 Super računalo.jpg Izvor: Shutterstock

U lipnju 2020. japansko superračunalo Fugaku preskočilo je sve konkurente i zauzelo prvo mjesto na godišnjoj ljestvici najmoćnijih računalnih strojeva na svijetu koju je objavio istraživački projekt Top500.

Fugaku, koji je razvio Fujitsu u suradnji sa saveznim istraživačkim laboratorijem Riken, u stanju je izvesti gotovo tri puta više računanja u sekundi od bivšeg lidera s liste, američkog superračunala Summita.

Godinu i pol kasnije ljestvica ostaje uglavnom nepromijenjena osim dodavanja novog superračunala sa sjedištem u SAD-u, Perlmutter, na petom mjestu. Stroj koji se nalazi u NERSC energetskom istraživačkom centru Berkeley Sveučilišta u Kaliforniji obavlja računanje za klimatske modele, bavi se između ostalog znanošću o materijalima i energetskom fizikom.

U to vrijeme Fugaku nije bio samo na vrhu ljestvice po broju računanja u sekundi – takozvanim TeraFLOPS – već u sve četiri kategorije superračunala po kojima se projekt ocjenjuje. Prema laboratoriju Riken, niti jedno drugo računalo do sada nije postiglo ovaj uspjeh.

Fugaku je imao najviše jezgri od svih rangiranih računala, najveću teoretsku vršnu izvedbu za računanje i najveći kapacitet snage. U međuvremenu, četvrto rangirano superračunalo, kineski Sunway TaihuLight, nabavio je više jezgri - 10,6 milijuna u usporedbi s Fugakuovih 7,6 milijuna.

Superračunala se koriste za izvođenje kompliciranih simulacija koje uključuju veliki broj varijabli. Uobičajene upotrebe uključuju gospodarsko i klimatsko modeliranje, neurološka istraživanja i nuklearnu znanost.

U slučaju Fugakua, snaga stroja također se koristi za istraživanje koronavirusa, točnije za pokretanje simulacija kako se respiratorne kapljice kreću kroz zrak u različitim okruženjima poput ureda ili vagona u vlaku.

 Super računala.jpg Izvor: Statista

Popis od 8 najboljih superračunala na svijetu uključuje jedno Dell, jedno Nvidia i dva IBM računala kao i dva kineska superračunala kojima upravlja kineska vlada i njemačko superračunalo Juwels Booster Module u vlasništvu IT tvrtke Atos.

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI