DOBRA ILI LOŠA POZICIJA? Opasnosti koje prijete računalu na podu | Smartlife HR

Emisije
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete ubaciti do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste potrošili pet minuta vašeg potpuno beznačajnog vremena, na potpuno besmislenu radnju slanja ovog teksta. Budite sigurni da se on najverovatnije neće nikad pojaviti u medijima jer niti imamo vremena niti imamo želju da se bavimo. vašim glupostima.

Ostalo

Upišite pojam u tražilicu i pritisnite ENTER

DOBRA ILI LOŠA POZICIJA? Opasnosti koje prijete računalu na podu

Autor Smartlife

Desktop računala su često pozicionirana ispod stola, a ne na stolu

 Desktop racunalo.jpg Izvor: Profimedia

Koliko je to zaista dobro za vaše računalo? Usprkos svom nazivu desktop računala (desk – stol) ne moraju biti smještena na stolu pa se većina korisnika odlučuje na smještaj kućišta na podu.

Moderna kućišta uglavnom nisu ravna na dnu već imaju nogice koje ih podižu i omogućavaju protok zraka s donje strane kućišta. Pored toga, većina kućišta posjeduje ventilatore koji izbacuju topli zrak van kućišta, a na nekima možete pronaći i ventilatore koji s prednje ili donje strane ubacuju hladan zrak unutar kućišta.

Tepih – neprijatelj kućišta broj jedan

Ako stavite kućište na tepih, posebno na debeli tepih, velika je šansa da ćete tako blokirati jedan dio protoka zraka, što je posebno nezgodno za kućišta koja su napravljena tako da svježi zrak uvlače s donje strane.

Također, veliki broj kućišta ima napajanje na donjoj strani, uglavnom tako da ventilator za uvlačenje hladnog zraka bude okrenut prema dolje. Ne trebamo napisati što će se dogoditi ako se glavna komponenta, koja napaja računalo strujom, počne pregrijavati.

 Racunalo na podu.jpg Izvor: Shutterstock

S druge strane, ako kućište stavljate direktno na pod, bez tepiha, to može biti kao da stoji na stolu. Čak iako imate tepih, dovoljno je da ispod kućišta podmetnete neku ravnu dasku ili policu kako bi kućište imalo dobar protok zraka i time će sve biti u redu. Možda neće izgledati lijepo, ali će vam računalo biti zahvalno.

Prašina - neprijatelj broj dva

Ukoliko kućište stoji na podu velika je šansa da će se tijekom vremena u njemu nagomilati prašina, dlake i prljavština koja se neminovno skuplja na podu. Ventilatori koji uvlače zrak u kućište sa svježim zrakom uvlače i prljavštinu i druge nečistoće, koje najčešće ostanu unutra.

Sve te nečistoće se gomilaju na ventilatorima i drugim otvorima kućišta, onemogućavajući dovoljno dobru cirkulaciju zraka, što neminovno dovodi do većeg zagrijavanja računala. Realno govoreći, ovo se događa i kada vam je računalo na stolu, ali je na podu dosta izraženije, posebno ako kućište smjestite u neki kut sobe ili iza stola.

Zapitajte se koliko često usisavate oko računala, kabela i mjesta na kojem se nalazi računalo? Neka kućišta posjeduju zaštitne mrežice koje predstavljaju fizičku barijeru za prašinu, ali donekle i za cirkulaciju zraka. One se uglavnom lako skidaju, perive su i jednostavno se montiraju, ali i pored toga potrebno je s vremena na vrijeme očistiti kućište od prašine.

Ima li smisla držati računalo na podu?

Blokiranje protoka zraka i gomilanje prašine mogu uzrokovati pregrijavanje računala i to je suštinski jedini razlog zbog kojeg kućište desktop računala ne biste trebali držati na podu. S druge strane, ako redovno čistite prostor oko kućišta i sjetite se, bar jednom godišnje, ispuhati zrak iz računala ne morate previše brinuti o tome da vam je računalo na podu.

Dobra stvar stavljanja kućišta na pod je što ćete osloboditi prostor na stolu, a i ne morate brinuti hoće li ga netko (dijete, pas) slučajno oboriti sa stola i napraviti nered ili se povrijediti. Naravno, kad je kućište na podu uvijek postoji šansa da ćete po njemu prosuti šalicu kave ili soka pa sve treba uzeti u obzir prije nego što se odlučite za savršenu poziciju.

Dubinsko čišćenje računala za igre
Izvor: Youtube

Bitna je i vrsta računala

Ono što nikako ne preporučujemo, a posebno s jačim konfiguracijama, je stavljanje kućišta u stol i prostore koji imaju ograničen protok zraka jer ćete tako samo pojačati zagrijavanje i smanjiti životni vijek komponenti računala.

S druge strane, ako imate mali, moderni, većinom integrirani sistem koji se previše ne grije lokaciju treba birati prema drugim faktorima – izgledu, lokaciji na kojoj kabeli ne smetaju previše i slično.

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI