M1 Ultra: Apple je spojio dva M1 Max čipa u jedan | Smartlife HR

Emisije
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete ubaciti do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste potrošili pet minuta vašeg potpuno beznačajnog vremena, na potpuno besmislenu radnju slanja ovog teksta. Budite sigurni da se on najverovatnije neće nikad pojaviti u medijima jer niti imamo vremena niti imamo želju da se bavimo. vašim glupostima.

Ostalo

Upišite pojam u tražilicu i pritisnite ENTER

M1 Ultra: Apple je spojio dva M1 Max čipa u jedan

Autor Smartlife

Apple predstavio čip za svoja najmoćnija računala

 Apple-M1-Ultra-6.jpg Izvor: Apple

Baš kada smo pomislili da je sufiks Max najdalje što će Apple ići sa svojom generacijom procesora, dobili smo Ultra verziju – to su dva, do jučer najjača M1 Max čipa spojena u jedan veliki. S obzirom da su novi čipovi fizički spojeni specijalnom magistralom, jasno je da je Apple ovo planirao od samog starta te nije u pitanju potez na koji su se odlučili u posljednjem trenutku.

UltraFusion

Spajanje dva M1 Max čipa omogućeno je zahvaljujući novoj Apple UltraFusion arhitekturi s brzom 2,5 TB/s internom magistralom zahvaljujući kojoj je ovo spajanje moguće bez većeg kašnjenja. Također, ovo sučelje omogućava da sustav dva nova spojena čipa vidi kao jedan, što drastično olakšava softversku obradu podataka, bez dodatne logičke podrške za preraspodjelu poslova.

U suštini, Apple je uspio napraviti spoj dva procesora i eliminirati sve negativne posljedice koje se javljaju u tom procesu: dodatno kašnjenje i optimizaciju rada u operativnom sustavu.

Ono što smo dobili je M1 Ultra čip s 20 CPU jezgri (16 brzih i 4 štedljive), 64 GPU jezgre i 32 Neural Engine jezgre zadužene za poslove s umjetnom inteligencijom. Kao šlag na kraju dolazi podrška za masivnih 128 GB RAM-a, što je ozbiljan pomak za Apple procesore.

Jači od svega, vjerujte im na riječ

Prema njihovim testiranjima, Apple tvrdi da M1 Ultra ima 8 puta jače performanse od regularnog M1 čipa, koji smo vidjeli u novom iPad Air tabletu. Kao i uvijek, Apple ima neke vrlo odvažne tvrdnje za svoje nove procesore, u pratnji nekih vrlo nejasnih grafikona, s vrlo šturim skalama i čudnim usporedbama.

 Apple-M1-Ultra.jpeg Izvor: Apple

Najjači diskretni GPU

Jedna od tih tvrdnji je da su CPU performanse bolje od 16-jezgrenog PC desktop računala uz 100 W manju potrošnju, naravno bez konkretnog procesora i bez točne potrošnje koja se uspoređuje. Ona problematičnija izjava je vezana za GPU performanse - kaže se da su performanse integriranog grafičkog procesora u M1 Ultra čipu usporedive s “najjačim diskretnim GPU-om" uz 200 W manju potrošnju. Naravno, Apple opet ne spominje koji GPU oni smatraju pod “najjačim diskretnim GPU-om”, ali pretpostavit ćemo da je u pitanju NVIDIA RTX 3090.

 Apple-M1-Ultra-4.jpg Izvor: Apple

Problem s RTX 3090 je što ova grafika na raspolaganju ima 10.496 CUDA jezgara, raspoređenih u 82 streaming multiprocesora, a M1 Ultra ima 8192 izvršne jedinice koje se mogu usporediti s CUDA jezgrama pa će se koplja slomiti na efikasnosti pojedinačnih izvršnih jedinica, ali o tome tek kada izađu prvi testovi.

Sa 114 milijardi tranzistora, M1 Ultra je jedan od najgušće izrađenih čipova na svijetu. Dodajte tome i podršku za 128 GB RAM-a i jasno je da je ovaj novi procesor namijenjen nekim ozbiljnim veoma poslovima.

Jedna od najvećih prednosti novog čipa je njegova sposobnost da ga sustav vidi kao jedan procesor u sinergijskom efektu s macOS-om, koji je optimiziran za rad s novim čipovima i koji maksimalno iskorištava njihov potencijal. Na žalost, ovo ne može izvesti nitko drugi osim ako Microsoft ne krene u proizvodnju svojih procesora ili AMD ili Intel ne predstave svoj novi operativni sustav.

Kome je M1 Ultra namijenjen?

Drugi dio prezentacije bio je okrenut prema novoj liniji malih računala Mac Studio u kojima će se nalaziti novi M1 Ultra čip. U pitanju je mini desktop koji kreće s cijenom od 1999 dolara s M1 Max čipom, 32 GB memorije i SSD-om od 512 GB, odnosno 3.999 dolara s M1 Ultra čipom, 64 GB memorije i 1 TB memorijskog prostora.

Dok je na samom vrhu Apple ponude do danas bila Mac Pro serija desktop računala, od sada je to Mac Studio. Iako po dimenzijama djeluju kao Mac Mini računala, u Mac Studio su zapakirali ozbiljan hardver u aluminijsko kućište, malo za pojmove današnjih desktop računala.

Pored moćne unutrašnjosti, Apple ima bogat izbor konekcija. Tu su 4 Thunderbolt porta, 10 Gb/s LAN, dva USB A porta, HDMI i 3,5 mm ulaz za slušalice. Od bežičnih konekcija podržani su Wi-Fi 6 i Bluetooth 5.0. Naprijed su dodatna dva USB-C porta (3.2 gen 2) koji kod modela s M1 Ultra - Thunderbolt 4, omogućuju četiri puta veće brzine prijenosa kao i utor za SD kartice.

Mac Studio računala će podržavati čak četiri 4K Pro Display ekrana, što je dovoljno i za najzahtjevnije kreatore sadržaja. Među novim najavama performansi Apple se hvali i da Mac Studio verzija s M1 Max procesorom ima 50% bolje CPU performanse od Mac Pro sa 16-jezgrenim Xeon procesorom, odnosno dva i pol puta bolje performanse od 27-inčnog iMac desktop računala s 10-jezgrenim Core i9 procesorom.

Studio Display

Idealni par za Mac Studio računalo je novi 27-inčni eksterni monitor Apple Studio Display. On ima uže rubove, aluminijsko kućište i postolje koje omogućava nagib od 30 stupnjeva, s opcijskim (skupljim) postoljem za više slobode postavki. U pitanju je 5K Retina ekran sa svjetlinom od 500 nita i podrškom za TrueTone te s dodatnim anti-reflektivnim slojem za bolji prikaz.

Ono što je posebno interesantno kod ovog modela je to što u sebi ima A13 Bionic čip, ali i 12 MP kameru koju smo vidjeli kod iPad Air modela, s Center Stage podrškom za bolje video pozive. Tu su i tri mikrofona studijske klase i čak šest zvučnika od kojih su četiri niskotonca s prostornim audio efektima i Dolby Atmos podrškom. Pogledajte cijelu konferenciju za slučaj da ste nešto propustili:

Apple Event — March 8
Izvor: Youtube

Povezivanje je posebna priča: 3 USB-C porta od 10 Gb/s i jedan Thunderbolt 4 port za jednostavno povezivanje i 96 W napajanja za punjenje bilo kojeg laptopa kao što je MacBook Pro – sve preko jednog kabela.

Studio Display ekran dolazi s cijenom od 1599 dolara i bit će dostupan s Magic periferijama, u tonu s kućištem ekrana i Mac Studio računala.

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI