NOVI PODATKOVNI CENTAR U ZAGREBU Ne može mu ništa niti potres od 9 stupnjeva | Smartlife HR

Emisije
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete ubaciti do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste potrošili pet minuta vašeg potpuno beznačajnog vremena, na potpuno besmislenu radnju slanja ovog teksta. Budite sigurni da se on najverovatnije neće nikad pojaviti u medijima jer niti imamo vremena niti imamo želju da se bavimo. vašim glupostima.

Ostalo

Upišite pojam u tražilicu i pritisnite ENTER

NOVI PODATKOVNI CENTAR U ZAGREBU Ne može mu ništa niti potres od 9 stupnjeva

Autor Krunoslav Ćosić

Obišli smo najmoderniji podatkovni centar u Hrvatskoj, a zasigurno i u široj regiji

 A1 Hrvatska podatkovni centar (1).jpg Izvor: Krunoslav Ćosić

11 milijuna eura vrijedan je novi podatkovni centar koji se u Novom Zagrebu prostire na 2.122 četvornih metara. Udovoljava Tier III kriterijima UpTime instituta, svjetskog lidera u standardizaciji performansi digitalne infrastrukture.

 A1 Hrvatska podatkovni centar (4).jpg Izvor: Krunoslav Ćosić

A1 Hrvatska u Zagrebu je, nakon godinu dana izgradnje i utrošenih 220 tona armature i 5.500 tona betona, otvorila novi podatkovni centar, a o kakvoj se investiciji radi svjedoči dolazak ministra mora, prometa i infrastrukture Olega Butkovića te državnog tajnika središnjeg državnog ureda za razvoj digitalnog društva Bernarda Gršića.

Izgradnjom podatkovnog centra prema najvišim svjetskim standardima A1 Hrvatska spremna je i za najzahtjevnije korisnike u privatnom i javnom sektoru. Jedini je u Hrvatskoj iz temelja izgrađen prema Tier III kriterijima.

 Podatkovni centar A1 Hrvatska.JPG Izvor: A1 Hrvatska

Poslovnim korisnicima zajamčena je godišnja maksimalna dostupnost odnosno funkcioniranje kritične infrastrukture kao što su povezivost, napajanje i hlađenje sustava. Opremljen je vlastitom trafostanicom koja se napaja iz dvije neovisne energetske grane maksimalnog kapaciteta 2 MW.

Nestane li električne energije u cijelom Zagrebu odnosno prekida obje energetske grane, podatkovni centar će i dalje biti funkcionalan, bez poteškoća u radu jer će napajanje opreme preuzeti dva diesel agregata ukupne snage 2 MW te UPS sustavi. Otporan je na potres jačine 9 stupnjeva prema Richteru.

 A1 Hrvatska podatkovni centar (5).jpg Izvor: Krunoslav Ćosić

U povezivanje podatkovnog centra utrošeno je oko 5.000 km optičkih niti (50 km optičkih kabela) iz tri različita, neovisna smjera. Unutar samog objekta razvedeno je oko 600 km optičkih niti (6 km optičkih kabela). Za A1 Hrvatsku izgradio ga je i opremio Vertiv.

Inventarski klima ormari i inovativan sustav odvodnje topline omogućili su iznimnu energetsku učinkovitost te je objekt certificiran kao A+. „U punom kapacitetu podatkovni centar će u šest tehničkih soba imati 300 IT ormara te zadovoljavati kriterije najzahtjevnijih korisnika u pogledu sigurnosti podataka i tehničke zaštite“, istaknula je Antonia Kujundžić Velimirović, direktorica upravljanja mrežom i IT uslugama u A1 Hrvatska.

 A1 Hrvatska podatkovni centar (2).jpg Izvor: Krunoslav Ćosić

A1 Hrvatska u svojem drugom podatkovnom centru pruža usluge kolokacije, Virtualne infrastrukture (Iaas), Disaster Recovery as a Service (DRaaS), Backup as a Service (BaaS) i Exoscalea uz čitav niz sigurnosnih rješenja. Među prvim korisnicima novog podatkovnog centra je Generali osiguranje, dio Generali Grupe – jednog od svjetskih lidera davatelja usluga osiguranja i upravljanja imovinom.

 Jiří Dvorjančanský
Jiří Dvorjančanský
Izvor: A1 Hrvatska

 Otvorenje A1 podatkovnog centra.JPG Izvor: A1 Hrvatska

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI