CYBER SIGURNOST Ransomware napadi u 2021. godini | Smartlife HR

Emisije
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete ubaciti do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste potrošili pet minuta vašeg potpuno beznačajnog vremena, na potpuno besmislenu radnju slanja ovog teksta. Budite sigurni da se on najverovatnije neće nikad pojaviti u medijima jer niti imamo vremena niti imamo želju da se bavimo. vašim glupostima.

Ostalo

Upišite pojam u tražilicu i pritisnite ENTER

CYBER SIGURNOST Ransomware napadi u 2021. godini

Autor Krunoslav Ćosić

Ovo su industrije koje su najviše pogođene ransomwareom

  Izvor: Profimedia

Yaroslav Vasinskyi, član sada nefunkcionalne hakerske grupe REvil i navodni orkestrator ransomware napada na američku tehnološku tvrtku Kaseya, optužen je od strane Ministarstva pravosuđa, nakon uhićenja u Poljskoj prošlog mjeseca.

Haker je ciljao otprilike 1500 tvrtki, što je rezultiralo zahtjevima za otkupninu u ukupnom iznosu od 70 milijuna dolara (prema TechCrunchu), što je samo jedan od nekoliko stotina objavljenih ransomware napada u 2021.

Podaci sigurnosne tvrtke Blackfog pokazuju da su od siječnja do studenog ove (2021.) godine objavljena 244 ransomware haka, što je povećanje od 25 posto u odnosu na isto razdoblje 2020. Iako se taj broj na prvi pogled može činiti niskim, Blackfogovi podaci fokusirani su na početne mete koje su hakerske grupe obznanile javnosti, a žrtve same istupaju. Broj sustava zahvaćenih takozvanim napadima na lanac opskrbe nije naveden u izvješćima stranice, prenosi Statista.

 ransomware criminal crime hacking hacker blackmail;security danger dangerous attack virus malicious malware hacked;null;NOT_EDITORIAL_ONLY Izvor: Profimedia

Takve vrste kršenja postale su norma i mogu utjecati na tisuće tvrtki putem jedne pristupne točke, kao što je bio slučaj s hakom Kaseya. Iako je proboj u tehnološkoj tvrtki bio jedan od slučajeva višeg profila, većina objavljenih cyber napada sa zahtjevima za otkupninom pogodila je različite sektore poput zdravstva, obrazovanja ili usluga.

Većina tih hakerskih napada dogodila se u državnom sektoru s 47 javno adresiranih slučajeva. Među žrtvama su gradovi Angers u Francuskoj, Liege u Belgiji i Tulsa u Oklahomi kao i vladina tijela u Velikoj Britaniji, Njemačkoj, Italiji i Indiji.

 Ransomware Cyber Attack. Encrypted Files Text Screen,Image: 537622628, License: Royalty-free, Restrictions: , Model Release: yes, Credit line: Andriy Popov / Panthermedia / Profimedia
Ransomware Cyber Attack. Encrypted Files Text Screen,Image: 537622628, License: Royalty-free, Restrictions: , Model Release: yes, Credit line: Andriy Popov / Panthermedia / Profimedia
Izvor: Andriy Popov / Panthermedia / Profimedia

Slijedi edukativni sektor s 35 napada, na zdravstvo 33, na različite servise 28 dok je širom svijeta u 2021. godini tehnološki sektor osjetio 27 ransomware napada, a financijski sektor "samo" 9.

Ransomware je jedna od najbrže rastućih prijetnji u novijoj povijesti, kada je riječ o zlonamjernom softveru. Stručnjaci iz Cybersecurity Ventures procjenjuju da će se u 2021. jedan napad dogoditi svakih 11 sekundi. Prema dobavljaču antivirusnog softvera Emsisoft, liberalna procjena povezanih troškova hakiranja ransomwarea iznosila je 7,5 milijardi dolara samo za 2019. godinu.

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI