ŽRTVE PRIJAVLJUJU VLASTIMA: Hakeri imaju novu taktiku ucjenjivanja | Smartlife HR

Emisije
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete ubaciti do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste potrošili pet minuta vašeg potpuno beznačajnog vremena, na potpuno besmislenu radnju slanja ovog teksta. Budite sigurni da se on najverovatnije neće nikad pojaviti u medijima jer niti imamo vremena niti imamo želju da se bavimo. vašim glupostima.

Ostalo

Upišite pojam u tražilicu i pritisnite ENTER

ŽRTVE PRIJAVLJUJU VLASTIMA: Hakeri imaju novu taktiku ucjenjivanja

Autor Smartlife

Žrtva je MeridianLink, tvrtka koja pruža digitalna rješenja bankama i financijskim institucijama

 Prijevare kreditna kartica (1).jpg Izvor: Shutterstock

Skupina kibernetičkih kriminalaca podnijela je prijavu protiv jedne od svojih žrtava, optužujući je za prikrivanje kibernetičkog napada kako bi je izvršila pritisak da plati otkupninu.

Ozloglašena hakerska skupina podnijela je pritužbu američkoj Komisiji za vrijednosne papire i burzu protiv jedne od svojih žrtava optužujući pogođenu tvrtku da je svojim klijentima prikrila da se dogodio cyber napad. Američki zakon zahtijeva od tvrtki koje su pretrpjele cyber napad da obavijeste svoje partnere u roku od četiri dana.

Iza pritužbe i navodnog napada stoji ALPHV (BlackCat), grupa cyber kriminalaca poznata po svojim metodama ucjenjivanja koja je prethodno na internet pustila slike golih pacijenata nakon hakiranja bolničkih sustava.

Ovog puta žrtva je MeridianLink, tvrtka koja pruža digitalna rješenja bankama i financijskim institucijama, a koju su hakeri napali 7. studenog. Kako MeridianLink nije odgovorio na zahtjeve hakera da otkupi ukradene podatke ALPHV je odlučio izvršiti pritisak na neobičan način.

Pritužba Komisiji za vrijednosne papire i burzu SAD-a

Kako bi natjerali MeridianLink na plaćanje hakeri su podnijeli žalbu američkoj Komisiji za vrijednosne papire i podijelili je na svojim stranicama na darkwebu, a da je formular doista podnesen vidi se na snimkama zaslona koje je podijelila stranica BleepingComputer.

Prema cyber kriminalcima, prijava je podnesena protiv tvrtke jer je bila uključena u "značajno kršenje sustava koje je utjecalo na korisničke podatke i operativne informacije" i nije to prijavila vlastima. ALPHV je MeridianLinku dao 24 sata da plati otkupninu prije nego što su povjerljivi podaci objavljeni na internetu.

 Email prijevara hacker.jpg Izvor: Artem Oleshko / Alamy / Alamy / Profimedia

"Na temelju naše dosadašnje istrage nismo identificirali dokaze o neovlaštenom pristupu našim platformama, a incident je prouzročio minimalan prekid poslovanja", rekao je MeridianLink u izjavi za BleepingComputer.

Nova metoda ucjene je bez presedana u svijetu kibernetičkog kriminala. Hakerske skupine pokušavale su na razne načine izvršiti pritisak na svoje žrtve, ali nitko nije otišao toliko daleko da je obavijestio vlasti.

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI