Svaka će tvrtka prije ili kasnije postati žrtva kibernetičkog napada | Smartlife HR

Emisije
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete ubaciti do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste potrošili pet minuta vašeg potpuno beznačajnog vremena, na potpuno besmislenu radnju slanja ovog teksta. Budite sigurni da se on najverovatnije neće nikad pojaviti u medijima jer niti imamo vremena niti imamo želju da se bavimo. vašim glupostima.

Ostalo

Upišite pojam u tražilicu i pritisnite ENTER

Svaka će tvrtka prije ili kasnije postati žrtva kibernetičkog napada

Autor Krunoslav Ćosić

S dolaskom digitalizacije otvorene su nove mogućnosti ne samo za gospodarstvo nego i za kriminal

 Cyber sigurnost (2).jpg Izvor: Acronis

Uz kibernetički rat brzo raste i stopa hakerskih napada i širenje lažnih informacija. Naročito za vrijeme rata u Ukrajini. Tijekom godina broj žrtava hakerskih takvih napada se mijenjao: u početku su uglavnom bile pogođene privatne osobe, no sada ih se sve više izvodi na tvrtke i državne institucije.

Opasnost da i sami postanete žrtva sve je veća – unatoč tome što industrija kibernetičke sigurnosti nastavlja rasti. Udruga IT industrije Bitkom upozorava da će svaka tvrtka prije ili kasnije postati žrtva kibernetičkog napada.

 Cyber napad Ukrajina.jpg Izvor: 3D generator / Alamy / Alamy / Profimedia

Šteta od tih napada 2018./2019. iznosila je 103 milijarde eura, a u 2022. godini dosegnula je 203 milijarde eura i gotovo se udvostručila. U trećem tromjesečju 2022. globalnih je napada na godišnjoj razini bilo 28 posto više.

Tri dana nakon službenog početka rata u Ukrajini, 27. veljače 2022., Check Point Research izvijestio je o porastu kibernetičkih napada na ukrajinske vojne i državne sektore od 196 posto. Međutim, nisu samo napadi povezani s ratom ono što je obilježilo prošlu godinu.

Tvrtke koje koriste umjetnu inteligenciju i automatizaciju za otkrivanje potencijalnih prijetnji i povreda imale su 74 dana kraći ciklus povrede podataka i uštedjele u prosjeku 3 milijuna dolara više, otkriva izvješće IBM-a. Ovi trendovi sugeriraju da će u godinama koje slijede potreba za kibernetičkom obranom poduzeća postati sve važnija.

 Zastita podataka.jpg Izvor: Shutterstock

Zbog toga je za dionicama tvrtki koje se bave kibernetičkom sigurnošću zabilježena snažna potražnja i njihovo je tržište tijekom ranih faza pandemije covida-19 raslo. Prema objašnjenju Maxima Manturova „s prelaskom na digitalni rad potreba za mjerama kibernetičke sigurnosti se povećala“.

Međutim, očekivanja ulagača nisu ispunjena te je posljednjih mjeseci došlo do promjena, Fed je povećao kamatnu stopu saveznih fondova, a tvrtke iz tehnološkog sektora zabilježile su pad prodaje i cijena dionica.

Hoće li takav razvoj događaja oslabiti dionice sigurnosnih IT tvrtki? „Dionice kibernetičke sigurnosti dio su segmenta rastućih dionica i prve su pogođene povećanjem kamatnih stopa. Unatoč privremenom padu, mogu biti zanimljive iz dugoročne perspektive s obzirom na to da trenutna slabost stvara prilike za izgradnju pozicije. A kada se tržišta dionica općenito oporave, rastuće dionice mogu biti među najboljima“, kaže Manturov.

 Cyber sigurnost (1).jpg Izvor: Acronis

Globalno tržište kibernetičke sigurnosti rast će po ukupnoj godišnjoj stopi od 8,9 posto između 2022. i 2027. godine, do kad bi trebalo dosegnuti vrijednost od 266 milijardi dolara. No, Manturov istodobno upozorava kako se „može očekivati da će kibernetički napadi postati složeniji u nadolazećim godinama, što predstavlja nove izazove za implementaciju sigurnosnih rješenja i moglo bi spriječiti rast tržišta“. Budući razvoj tržišta uvelike ovisi i o političkim te društvenim napetostima.

Za pojedince i organizacije kibernetička sigurnost sve je veća potreba, a učinkovite sigurnosne mjere visok su prioritet. Kao rezultat toga, pojedinci sve više koriste antivirusni softver ili VPN-ove. Usluge temeljene na oblaku za zaštitu vlastitih uređaja, kao što je upravitelj lozinki, također su popularne.

 Privatnost kradja podataka.jpg Izvor: Shutterstock

Tvrtke, s druge strane, često zahtijevaju složenije sigurnosne mjere, objašnjava Manturov, ukazujući na druge dionice kibernetičke sigurnosti vrijedne spomena. U smislu prihoda, pružatelj softvera Fortinet jedna je od najprofitabilnijih tvrtki za IT sigurnost, zajedno s Palo Alto Networksom. Obje kompanije predviđaju dvoznamenkast postotni rast prihoda u nadolazećim godinama, kaže
Manturov.

CrowdStrike Holding i Zscaler prema njegovu su mišljenju također pružatelji usluga kibernetičke sigurnosti s potencijalom. Softver za upravljanje identitetom koji je proizvela američka tvrtka Okta mogao bi biti vrlo tražen u svijetu koji je sve mobilniji i temelji se na oblaku, zaključuje Maxim Manturov.

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI