NOVOST ZA KORISNIKE WHATSAPPA: Praktičnije prijavljivanje u aplikaciju | Smartlife HR

Emisije
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete ubaciti do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste potrošili pet minuta vašeg potpuno beznačajnog vremena, na potpuno besmislenu radnju slanja ovog teksta. Budite sigurni da se on najverovatnije neće nikad pojaviti u medijima jer niti imamo vremena niti imamo želju da se bavimo. vašim glupostima.

Ostalo

Upišite pojam u tražilicu i pritisnite ENTER

NOVOST ZA KORISNIKE WHATSAPPA: Praktičnije prijavljivanje u aplikaciju

Autor Ivan Vukić

Umjesto upisivanja lozinke bit će dostupno prepoznavanje lica ili skener otiska prsta

 Prepoznavanje lica, facial recognition.jpg Izvor: Tumisu, Pixabay

Za korisnike aplikacije WhatsApp na pametnim telefonima Android dolazi novi način prijave, što znači da će SMS poruke kao način prijave otići u prošlost. Obradovat će to mnoge korisnike koji više praktički niti ne koriste SMS poruke te ne vole dvofaktorsku autentifikaciju.

Novi način prijave u aplikaciju bit će dostupan svim korisnicima Androida, najavljeno je to kroz službeni račun na platformi X. Prijava bez lozinke je nova sigurnosna opcija koja će korisnicima WhatsAppa omogućiti korištenje sigurnosti lica, otiska prsta ili PIN-a svog uređaja za otključavanje i pristup svojim računima.

Može se reći kako se time slijedi Googleov primjer koji je prošlog tjedna počeo tražiti od korisnika da kreiraju zaporke. WhatsApp je ovu mogućnost već istestirao kroz svoj beta kanal tako da se radi o značajki koja je već prošla provjeru. Opcija će Android korisnicima polako dolaziti na njihove telefone, vjerojatno će to potrajati neko vrijeme iako su opciju već neki korisnici dobili, a za sada nema informacija hoće li kada isto to biti dostupno korisnicima iOS-a na iPhoneu.

Nova opcija olakšava logiranje tako da više nema pamćenja lozinki niti jednokratnih lozinki, a samim time je i manja mogućnost provaljivanja neovlaštenim osobama jer ne može doći do krađe lozinki tako da se poboljšava i sigurnost, a ne samo praktičnost.

Polako ali sigurno zaporke odlaze u prošlost, najavljuje se to već neko vrijeme jer je mnogima problem pamtiti lozinke, a s obzirom da se savjetuje češće mijenjanje to je dodatni stres koji se izbjegava korištenjem otiska prsta ili prepoznavanjem lica.

 Lozinka pametni telefon sifra password (2).jpg Izvor: Shutterstock

Kraj zaporki kakve poznajemo već su najavili Google, Apple, Amazon, Microsoft i mnogi drugi koji su počeli podržavati pristupne ključeve. Vrijeme će pokazati hoće li to ljudima biti lakše i praktičnije te koliko će passkey zamijeniti tradicionalne lozinke, korištenjem provjere autentičnosti vašeg uređaja.

Koristi se tehnologija WebAuthn (ili Web Authentication) tako što se generiraju dva različita ključa, kada se izrađuje pristupni ključ – jedan se pohranjuje na web mjestu ili usluzi na kojoj se koristi određeni račun dok je privatni ključ pohranjen na samom uređaju korisnika, koji se koristi za potvrdu identiteta.

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI