PREDNOSTI I NEDOSTACI: Problematika sigurnih lozinki | Smartlife HR

Emisije
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete ubaciti do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste potrošili pet minuta vašeg potpuno beznačajnog vremena, na potpuno besmislenu radnju slanja ovog teksta. Budite sigurni da se on najverovatnije neće nikad pojaviti u medijima jer niti imamo vremena niti imamo želju da se bavimo. vašim glupostima.

Ostalo

Upišite pojam u tražilicu i pritisnite ENTER

PREDNOSTI I NEDOSTACI: Problematika sigurnih lozinki

Autor Krunoslav Ćosić

Mnogima njihove lozinke predstavljaju probleme i dovode do frustracija

 Kingston IronKey Vault Privacy 80.jpg Izvor: Kingston

Oslanjamo se na složene lozinke sastavljene od velikih i malih slova, znamenki i posebnih znakova kako bismo zaštitili svoje podatke, ali zahtjevi koji dolaze s ovim složenim lozinkama dovode do uobičajenih frustracija i čestih zaključavanja samih lozinki.

Moderni uređaji i sustavi za prijavu mogu ponuditi bolji način – passphrases odnosno zaporke. Zaporke su superiornije u odnosu na tradicionalne "složene" lozinke zbog snažne kombinacije prednosti: lako ih je zapamtiti, ali ih je ljudima ili računalima vrlo teško pogoditi.

Problem sa složenim lozinkama

Voditelji IT-ja i kibernetičke sigurnosti u poduzećima postavljaju pravila za zaštitu osjetljivih podataka, ali neki od strogih zahtjeva za lozinke u tim pravilima mogu imati neželjene učinke. Kada zaposlenici moraju često mijenjati svoje lozinke, mnogi će pribjeći ponovnoj upotrebi ili maloj promjeni starih lozinki, što će rezultirati slabijim lozinkama radi lakšeg pamćenja.

  Izvor: Shutterstock

Kad god je popis korisničkih imena i lozinki ugrožen te lozinke mogu završiti u rukama kibernetičkih kriminalaca. Pomoću ovih pravih lozinki hakeri mogu grubo forsirati tisuće najčešćih lozinki kako bi dobili pristup zaštićenim podacima.

Lake su za pamćenje

Budući da zaporke svoju naprednu sigurnost dobivaju duljinom, a ne složenošću znakova, ljudima ih je mnogo lakše zapamtiti od niza brojeva, slova i simbola. Zaporka može biti bilo što, od teksta pjesme, omiljenog citata, osobnog mota ili interne šale - što čini nezaboravnu i lako utipkanu zaporku.

Teško je za razbijanje

S dodatnom duljinom dolazi dodatna složenost za kibernetičke kriminalce i veća vjerojatnost da će vaša šifra biti jedinstvena od drugih koje su možda bile izložene u prošlosti. Isti tip brutalnih napada koje hakeri mogu upotrijebiti za probijanje tradicionalnih složenih lozinki pokazat će se daleko težim za izvođenje protiv dulje šifre.

 Kingston IronKey Vault Privacy 80 (3).jpg Izvor: Kingston

Iako moćnom računalu može biti potrebno nekoliko sekundi da isproba svaku moguću kombinaciju lozinke od 12 znakova, zaporke od najmanje 15 znakova – u biti kratka rečenica koja uključuje razmake – trebaju eksponencijalno više vremena da se provale.

Zaštita od napada brutalnom lozinkom je obavezna - za one koji nisu upoznati s ovom vrstom zaštite ovo je sigurnost koja štiti i mnoge mobilne telefone kao što je Appleov iPhone. Nakon 10 ponovnih pokušaja telefon će obrisati sve podatke i vratiti se na tvorničke postavke.

Prijelaz na zaporke

Trenutačno glavno ograničenje usvajanja zaporki u poslovnim okruženjima dolazi od naslijeđenih sustava koji imaju kratka ograničenja znakova i zahtjeve za zastarjele lozinke. Ali dvostruka prednost zaporki učinila je ovu značajku najtraženijom među kupcima Kingston IronKeyja.

 Kingston IronKey Vault Privacy 80 (2).jpg Izvor: Kingston

Postoji mogućnost zaporke na mnogim uređajima u liniji IronKey hardverski šifrirane flash memorije. Ovi uređaji omogućuju korisnicima odabir načina zaporke i mogu primiti zaporke do 64 znaka. To korisnicima omogućuje fleksibilnost postavljanja dugih, ali nezaboravnih zaporki koje njihove podatke čine zaštićenijima od pokušaja provale, a istovremeno im je lako pristupiti poput pamćenja smislenog niza riječi.

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI