PREDSJEDNIK MICROSOFTA: Poziva na pauzu razvoja umjetne inteligencije | Smartlife HR

Emisije
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete ubaciti do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste potrošili pet minuta vašeg potpuno beznačajnog vremena, na potpuno besmislenu radnju slanja ovog teksta. Budite sigurni da se on najverovatnije neće nikad pojaviti u medijima jer niti imamo vremena niti imamo želju da se bavimo. vašim glupostima.

Ostalo

Upišite pojam u tražilicu i pritisnite ENTER

PREDSJEDNIK MICROSOFTA: Poziva na pauzu razvoja umjetne inteligencije

Autor Krunoslav Ćosić

"Društveni mediji postali su i oružje i alat", ali postoje i neki problemi

 Umjetna inteligencija (1).jpg Izvor: Freepik

Brad Smith, predsjednik i potpredsjednik u Microsoftu, ušao je u etičku raspravu o umjetnoj inteligenciji predstavljajući nacrt za upravljanje tehnologijom koji tvrdi da bi ljudi trebali zadržati kontrolu nad sustavima i uvođenjem zaštitnih mjera u slučajevima kada se koristi za kritičnu infrastrukturu.

 Brad Smith, Microsoft.jpg
Brad Smith, Microsoft
Izvor: Microsoft

Smith je u postu na blogu napisao da umjetna inteligencija, na mnogo načina, nudi više potencijala za dobrobit čovječanstva od bilo kojeg izuma koji mu je prethodio, ali je dodao da postoji potreba da se "rano i na jasan način razmišlja o problemima koji bi mogli biti pred nama”, ukazujući na to kako su društveni mediji postali i oružje i alat.

"Kako tehnologija napreduje, jednako je važno osigurati odgovarajuću kontrolu nad umjetnom inteligencijom kao i slijediti njezine prednosti."

 Umjetna inteligencija Microsoft.jpg Izvor: Microsoft

Microsoft se nameće kao jedan od pokretača generativne utrke u naoružanju umjetne inteligencije, nakon što je uložio veliku svotu u programersku tvrtku OpenAI kako bi integrirao ChatGPT platformu u niz svojih proizvoda.

Smith je rekao da je tvrtka predana i odlučna u razvoju i implementaciji umjetne inteligencije na siguran i odgovoran način, ali je dodao da potrebne zaštitne ograde zahtijevaju "široko podijeljeni osjećaj odgovornosti i ne bi trebale biti prepuštene samo tehnološkim tvrtkama".

Smith je predstavio plan od pet točaka koji se temelji na tome da tvrtke implementiraju i nadograđuju nove sigurnosne okvire za umjetnu inteligenciju pod vodstvom vlade, ukazujući na nedavni posao dovršen u SAD-u.

 Umjetna inteligencija Microsoft (1).jpg Izvor: Microsoft

Drugo, trebali bi postojati "sigurnosni prekidi" za AI sustave koji kontroliraju kritičnu infrastrukturu, posebno kada bi se tehnologija mogla koristiti za kontrolu područja uključujući električne mreže, vodovodne sustave i gradske prometne tokove, dopuštajući ljudsku intervenciju ako je potrebno.

Smith je također pozvao na razvoj šireg zakonskog i regulatornog okvira temeljenog na tehnološkoj arhitekturi za AI; promicanje transparentnosti kako bi se osigurao akademski i javni pristup umjetnoj inteligenciji te traženje novih javno-privatnih partnerstava.

“Uvijek moramo osigurati da umjetna inteligencija ostane pod ljudskom kontrolom. To mora biti prioritet prvog reda za tehnološke tvrtke i vlade,” dodao je Smith.

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI