POVRATAK U ŠKOLU: Kontrolni popis za sigurnost na internetu | Smartlife HR

Emisije
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete ubaciti do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste potrošili pet minuta vašeg potpuno beznačajnog vremena, na potpuno besmislenu radnju slanja ovog teksta. Budite sigurni da se on najverovatnije neće nikad pojaviti u medijima jer niti imamo vremena niti imamo želju da se bavimo. vašim glupostima.

Ostalo

Upišite pojam u tražilicu i pritisnite ENTER

POVRATAK U ŠKOLU: Kontrolni popis za sigurnost na internetu

Autor Ivan Vukić

Prvi dan nove školske godine je pred vratima. Prije početka treba provjeriti sigurnost djece na internet

 Web preglednik.jpg Izvor: Mozilla

Bez obzira donosi li vam povratak u školske klupe olakšanje, izaziva li nervozu ili oboje potrebno je podržati obitelj s jednom važnom stvari: internetskom sigurnošću.

Za roditelje razmišljanje o opasnostima interneta može biti zastrašujuće. Ali ne mora biti. Iako internet nije savršen također je prekrasno mjesto za učenje i povezivanje s drugima. Evo što obitelji mogu učiniti kako bi ovu školsku godinu maksimalno iskoristile, a da pritom ostanu sigurne.

 Sigurnost na internetu.jpg Izvor: Mozilla

1. Postavite nove lozinke

Sezona povratka u školu dobro je vrijeme za ažuriranje lozinki jer se učenici često prijavljuju na iste alate za učenje koje koriste kod kuće i u školi. Važno je naučiti djecu osnovama higijene lozinki, uključujući čuvanje lozinki na sigurnom mjestu i njihovo redovito mijenjanje.

2. Provjerite postavke privatnosti svojih uređaja

Bilo da imate predškolsko dijete koje koristi obiteljski tablet za gledanje videa ili dijete koje je konačno spremno za telefon, svakako imajte na umu privatnost podataka. Otkrijte koje informacije djeca dijele s aplikacijama koje koriste.

Imate li školski uređaj? Odvojite vrijeme da pogledate postavke i nemojte se bojati pitati učitelje i školske administratore o tome kako alati i softver koji se koriste u učionicama postupaju s podacima učenika.

 Roditelji i djeca na internetu (2).jpg Izvor: Google

3. Zaštitite podatke o pregledavanju vašeg djeteta

Istraga koju je proveo The Markup, u suradnji s Mozilla Rally, razotkrila je kako savezne aplikacije za financijsku pomoć automatski šalju osobne podatke studenata na Facebook – čak i ako student nije imao Facebook račun.

To je samo jedan primjer koliko je praćenje podataka postalo invazivno. Jedan od načina da smanjite količinu informacija koje tvrtke prikupljaju o vašem djetetu je zaštita njihovih podataka o pregledavanju interneta.

Firefox ima potpunu zaštitu kolačića uključenu prema zadanim postavkama za sve korisnike. To znači da kada vaše dijete posjeti web stranicu kolačići (koji pohranjuju djeliće informacija koje stranica pamti o njemu) ostaju unutar te web stranice i izvan ruku tvrtki koje žele pratiti njihovo ponašanje na mreži i ciljati ih oglasima.

 Firefox IOS-14-default-browser.gif Izvor: Mozilla

Ako želite Firefox možete postaviti kao zadani preglednik na stolnom računalu:

• Ako već niste, preuzmite Firefox i otvorite aplikaciju
• Na traci izbornika na vrhu zaslona kliknite Firefox > Postavke
• Na općoj ploči kliknite gumb Učini zadanim.

Ako želite Firefox postaviti kao zadani preglednik na mobitelu najprije preuzmite Firefox iz trgovine s aplikacijama. Na iOS uređaju idite na postavke, pomaknite se prema dolje i kliknite na Firefox > Zadana aplikacija preglednika > Firefox.

Na Androidu otvorite aplikaciju. Kliknite gumb izbornika pored adresne trake > Postavke > Postavi kao zadani preglednik > Firefox za Android > Postavi kao zadani.

4. Razgovarajte o roditeljskom nadzoru s cijelom obitelji

Oslanjanje na postavke roditeljskog nadzora kako bi se djeci ograničilo vrijeme pred ekranom i blokirale web stranice može biti primamljivo. Ali nijedan alat ne može u potpunosti zaštititi djecu na internetu.

Jedna stvar oko koje se istraživači i zagovornici slažu kada je u pitanju tehnologija je otvorena komunikacija. Roditelji bi trebali razgovarati sa svojom djecom o tome trebaju li koristiti roditeljski nadzor ili ne i zašto. Također bi trebali osmisliti plan za ublažavanje ograničenja dok djeca uče kako upravljati na internetu.

 Dijete pametni telefon  (2).jpg Izvor: Alamy / Alamy / Profimedia

5. Vodite "tehnološki razgovor"

Naravno, osim slabih lozinki i smetnji u školi postoji mnogo tema primjerenih dobi o kojima bi roditelji mogli razgovarati sa svojom djecom. "Pomaže prvo razgovarati o vrijednostima, a zatim zajedno razmisliti - na razvojno prikladne načine, na temelju djetetove životne faze - kako te vrijednosti primijeniti u praksi", rekla je Leah A. Plunkett, predavačica na Pravnom fakultetu Harvarda koja predaje tečaj o mladima i digitalnom građanstvu.

Još jedna ideja: razmislite o tome da ono što je vaša obitelj dogovorila stavite na papir i neka svi to potpišu. Ili upotrijebite predložak kao što je Common Sense Media, koji također navodi stavke s kojima se roditelji mogu složiti, poput prepoznavanja uloge koju mediji igraju u životima njihove djece, čak i ako je ne razumiju u potpunosti.

Kao i s bilo kojim drugim aspektom roditeljstva pružiti djeci sigurna i zdrava iskustva na internetu je kompliciranije nego što se čini. Proces neće biti savršen, ali zajedničko učenje – uz pomoć pouzdanih izvora – može mnogo doprinijeti.

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI