ZAR JOŠ I TO? Sve veći broj baby monitora je u riziku od hakerskog napada | Smartlife HR

Emisije
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete ubaciti do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste potrošili pet minuta vašeg potpuno beznačajnog vremena, na potpuno besmislenu radnju slanja ovog teksta. Budite sigurni da se on najverovatnije neće nikad pojaviti u medijima jer niti imamo vremena niti imamo želju da se bavimo. vašim glupostima.

Ostalo

Upišite pojam u tražilicu i pritisnite ENTER

ZAR JOŠ I TO? Sve veći broj baby monitora je u riziku od hakerskog napada

Autor Ivan Vukić

Hakeri mogu slušati i gledati audio i video izvore uživo s pametnih kamera i monitora za bebe

 Baby monitor (1) Izvor: Tiago Zegur / Alamy / Alamy / Profimedia

Više od 83 milijuna pametnih uređaja, uključujući baby monitore, u opasnosti je od hakera, a razlog je ranjivost koju su otkrili Mandiant i američka Agencija za kibernetičku sigurnost i infrastrukturu, objavio je Skynews.

Iako su defaultne (tvornički postavljene) lozinke potaknule britanske sigurnosne službe da upozore potrošače na kriminalne radnje, nedostatak koji je otkrio Mandiant također utječe na uređaje koji ne koriste defaultne lozinke.

 Baby monitor (6) Izvor: Kitch Bain / Alamy / Profimedia

Prema Mandiantu, problem je u softverskom protokolu IoT (Internet of Things) pod nazivom Kalay koji je razvila tajvanska tvrtka ThroughTek, a nudi platformu za upravljanje pametnim uređajima. Prije nego što je objavljeno koordinirano otkrivanje podataka, ThroughTek je upozorio korisnike da ažuriraju svoj softver kako bi hakerima spriječili pristup "osjetljivim podacima u prijenosu i na uređajima žrtvama".

Sličnu ranjivost otkrila je u protokolu Kalay tvrtka Nozomi Networks ranije ove godine, iako Mandiant kaže da je njeno otkriće ozbiljnije, dopuštajući napadačima daljinsko upravljanje pogođenim uređajima kao i "njuškanje" po njima.

 Baby monitor (5) Izvor: Ale Ventura / Photo Alto / Profimedia

Budući da su Kalay protokol instalirali i proizvođači originalne opreme (OEM-ovi) i preprodavači prije nego što pametni uređaji dođu do potrošača, Mandiant je rekao da ne može utvrditi potpuni popis zahvaćenih proizvoda.

Web stranica ThroughTeka "izvještava o više od 83 milijuna aktivnih uređaja na platformi Kalay u vrijeme pisanja ovog članka". Još 2014. godine je britanski nadzornik podataka upozorio Britance da se privatni izvori web kamera emitiraju na ruskoj web stranici, koristeći defaultne prijave i lozinke za pristup uređajima.

 Baby monitor (4) Izvor: ronstik / Alamy / Alamy / Profimedia

Britanska vlada planira uvesti novi zakon koji će prisiliti proizvođače originalne opreme i preprodavače pametnih uređaja da ispune minimalne sigurnosne zahtjeve u Velikoj Britaniji. Dakle, nakon kupnje bilo kakvog novog uređaja, koji posjeduje tvornički postavljenu lozinku, trebali biste lozinku promijeniti.

 Baby monitor (3) Izvor: Tiago Zegur / Alamy / Alamy / Profimedia

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI