Phishing: Kako razlikovati prave od lažnih poruka | Smartlife HR

Emisije
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete ubaciti do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste potrošili pet minuta vašeg potpuno beznačajnog vremena, na potpuno besmislenu radnju slanja ovog teksta. Budite sigurni da se on najverovatnije neće nikad pojaviti u medijima jer niti imamo vremena niti imamo želju da se bavimo. vašim glupostima.

Ostalo

Upišite pojam u tražilicu i pritisnite ENTER

Phishing: Kako razlikovati prave od lažnih poruka

Autor Krunoslav Ćosić

Može li se ostati siguran u online svijetu? Može, uz malo pažnje i ove savjete

 Phishing (2).jpg Izvor: Pixabay

Najprije obratite pažnju na adresu s koje je poruka poslana. Adrese e-pošte s kojih se šalju phishing e-poruke trebaju imitirati adrese tvrtki za koje se lažno predstavljaju. Iako mogu biti slične, trebali biste paziti na neuobičajeno duge adrese ili pogreške pri upisu. Ako niste sigurni u vezi s adresom – kontaktirajte dežurnu liniju pravog pružatelja usluga za potvrdu.

 Phishing (1).jpg Izvor: Pixabay

Provjerite jeste li koristili usluge baš te tvrtke

Ako se ne sjećate da ste koristili uslugu tvrtke koja vas kontaktira - vjerujte svojoj intuiciji. Najvjerojatnije vas netko pokušava prevariti. Opet, dobra je navika pronaći kontakt podatke tvrtke i provjeriti je li sve u redu.

Kako bi vaše sesije pregledavanja bile sigurnije web preglednik Opera je predstavio rješenje pod nazivom Sitecheck. Njegov cilj je usporediti adrese koje posjećujete s popisom stranica poznatih po krađi identiteta. Ako vam preglednik kaže da stranica nije sigurna – vjerujte pregledniku i nemojte nastaviti.

Ako na odgovarajući način zaštitite svoj preglednik i račune na koje se prijavljujete, manje ste ranjivi na napade, čak i ako slučajno kliknete na sumnjivu vezu. Ako već niste, ozbiljno razmislite o korištenju ovih alata:

Upravitelj lozinki – olakšava postavljanje jedinstvenih i dugih lozinki koje je hakerima teže probiti, a ne morate brinuti da ćete ih izgubiti jer će biti pohranjene na jednom sigurnom mjestu.

 Phishing (1).jpg Izvor: Pixabay

2FA (dvofaktorska provjera autentičnosti) – koristite je gdje god je dostupna. Na ovaj način vaš račun se ne može prijaviti dok ne potvrdite svoj identitet na drugom uređaju kojem samo vi imate pristup.

Sigurnosni ključ U2F – budući da je ključ vezan za stvarnu stranicu lažna web stranica, koliko god bila sofisticirana, neće vas moći autentificirati pomoću vašeg ključa. Na taj način, čak i ako ste prevareni i povjerujete da je to prava stranica, bit ćete zaustavljeni tijekom procesa prijave.

 Email prijevara hacker.jpg Izvor: Artem Oleshko / Alamy / Alamy / Profimedia

Budite oprezni dok surfate webom

Najbolji alat koji možete koristiti protiv krađe identiteta je vaš vlastiti oprez. Provjerite jeste li sigurno pregledavali web tako što ćete uvijek činiti sljedeće:

• Provjerite adresu ili broj s koje poruke dolaze.
• Potvrdite (direktnim kontaktom s tvrtkom) da vas je tvrtka namjeravala kontaktirati.
• Koristite sigurnosne alate dostupne u vašem pregledniku i računalu (2FA, upravitelj lozinki, upozorenja preglednika).
• Pazite kada se od vas traže osjetljivi podaci – zaposlenici tvrtke nikada vas neće tražiti podatke kao što je lozinka.

Postoji mnogo sigurnosnih značajki koje možete koristiti i radnji koje možete poduzeti kako biste se zaštitili od krađe identiteta, ali najvažnije je da ne klikate na poveznice u koje niste sigurni. Phishing poruke postaju sve pametnije te zaista vrijedi odvojiti vrijeme i poduzeti dodatne korake kako biste zaštitili sebe i svoje računalo.

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI