INTERNETSKI KRIMINAL: Posao cvjeta! | Smartlife HR

Emisije
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete ubaciti do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste potrošili pet minuta vašeg potpuno beznačajnog vremena, na potpuno besmislenu radnju slanja ovog teksta. Budite sigurni da se on najverovatnije neće nikad pojaviti u medijima jer niti imamo vremena niti imamo želju da se bavimo. vašim glupostima.

Ostalo

Upišite pojam u tražilicu i pritisnite ENTER

INTERNETSKI KRIMINAL: Posao cvjeta!

Autor Krunoslav Ćosić

U prošloj kalendarskoj godini zabilježeno je 847.376 pritužbi

 Prijevare kreditna kartica (1).jpg Izvor: Shutterstock

FBI-jev centar za žalbe na internetski kriminal (Internet Crime Complaint Center) objavio je Izvješće o internetskom kriminalu za 2021. u kojem je utvrđeno da je 2021. bila još jedna rekordna godina i za žrtve internetskog kriminala i za novčane gubitke u Sjedinjenim Državama.

Najčešći internetski zločini zabilježeni u 2021. godini bili su neki od sljedećih oblika: phishing, Vishing, Smishing, Pharming. 2020. godina bila je značajna po pojavi shema koje iskorištavaju pandemiju Covid-19 s ciljanim pojedincima i tvrtkama.

Te 2020. godine zaprimljeno oko 28.500 pritužbi u vezi s prijevarama u vezi s Covid-19, od kojih je većina usmjerena na koronavirusnu pomoć, olakšice i ekonomsku sigurnost u vezi s koronavirusom (CARES Act). U 2021. godini pandemija se i dalje koristi, kako IC3 (Internet Crime Complaint Center ) izvještava:

"Pandemija i ograničenja osobnih sastanaka doveli su do povećanja rada na daljinu ili praksi virtualne komunikacije... IC3 je primijetio pojavu novijih shema koje iskorištavaju oslanjanje na virtualne sastanke kako bi žrtve nagovorili da šalju lažne bankovne doznake."

 phishing (3).jpg Izvor: Mikhail Nilov from Pexels

Kada internetske platforme izvještavaju o kršenju zaštite podataka često ističu da nisu ukradeni nikakvi financijski podaci ili lozinke. Korisnici interneta čiji su osobni podaci potencijalno izloženi često dijele tu vrstu nonšalantnosti, sliježući ramenima na prijetnje da će postati žrtva cyber kriminala sve dok su podaci o njihovoj kreditnoj kartici sigurni.

Međutim, važno je napomenuti da su strukturirani skupovi podataka koji povezuju korisnička imena s adresama e-pošte i telefonskim brojevima pravi praznik za prevarante, spamere i druge vrste internetskih kriminalaca.

Prema nedavnom izvješću FBI-ja o internetskom kriminalu više od 300.000 Amerikanaca prošle je godine postalo žrtvama phishing, vishing i smishing napada. S obzirom da su krađa identiteta i prijevara u vezi s povjerenjem također visoko na popisu uobičajenih kaznenih djela, zaštita osobnih podataka od dolaska u pogrešne ruke ključni je dio u borbi protiv online kriminala, prenosi Statista.

 cyber;crime;computer;fraud;scam;criminals;internet;cybercrime;hacking;identity;spam;malware;online;activity;hack;phishing;fraudulent;criminal;organised;target;opportunists;theft;NOT_EDITORIAL_ONLY Izvor: Profimedia

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI