Apple pooštrava zaštitu iOS uređaja | Smartlife HR

Emisije
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete ubaciti do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste potrošili pet minuta vašeg potpuno beznačajnog vremena, na potpuno besmislenu radnju slanja ovog teksta. Budite sigurni da se on najverovatnije neće nikad pojaviti u medijima jer niti imamo vremena niti imamo želju da se bavimo. vašim glupostima.

Ostalo

Upišite pojam u tražilicu i pritisnite ENTER

Apple pooštrava zaštitu iOS uređaja

Autor Ivan Vukić

Za korisnike koji bi mogli biti izloženi riziku od kibernetičkih napada

 Apple Lockdown Mode.jpg Izvor: Apple

Apple povećava zaštitu korisnika od visoko ciljanog plaćeničkog špijunskog softvera. Kroz specijaliziranu dodatnu zaštitu žele zaštititi korisnike koji bi mogli biti izloženi riziku od visoko ciljanih kibernetičkih napada privatnih tvrtki koje razvijaju državno sponzorirani špijunski softver.

Apple predstavlja dvije inicijative za pomoć u zaštiti korisnika koji bi mogli biti osobno na meti nekih od najsofisticiranijih digitalnih prijetnji.

Lockdown Mod (Način zaključavanja) prva je inicijativa koja dolazi ove jeseni s iOS-om 16, iPadOS 16 i macOS Ventura. Ekstremna zaštita namijenjena je za vrlo mali broj korisnika koji se suočavaju s ozbiljnim, ciljanim prijetnjama svojoj digitalnoj sigurnosti.

 Cyber sigurnost (1).jpg Izvor: Acronis

Lockdown Mode će zaštititi one korisnike koji, zbog toga tko su ili što rade, mogu biti osobno na meti nekih od najsofisticiranijih digitalnih prijetnji, poput onih iz NSO grupe i drugih privatnih tvrtki razvijanje špijunskog softvera za plaćenike koje sponzorira država.

Špijunski softver plaćenika

Uključivanje načina zaključavanja (Lockdown Mode) u sustavima iOS 16, iPadOS 16 i macOS Ventura dodatno ojačava obranu uređaja i strogo ograničava određene funkcije, oštro smanjujući površinu napada koju bi potencijalno mogao iskoristiti visoko ciljani špijunski softver plaćenika.

Apple je također podijelio pojedinosti o bespovratnoj pomoći od 10 milijuna dolara za kibernetičku sigurnost koju je najavio prošlog studenog za potporu organizacijama civilnog društva koje provode istraživanje i zagovaranje prijetnji plaćeničkim špijunskim softverom.

 Cyber sigurnost (2).jpg Izvor: Acronis

Prilikom pokretanja Lockdown Mode uključuje sljedeće zaštite:

• Poruke: većina vrsta privitaka poruka osim slika je blokirana. Neke su značajke, poput pregleda veza, onemogućene
• Pregledavanje weba: Određene složene web tehnologije, poput Just-in-time (JIT) JavaScript kompilacije, onemogućene su osim ako korisnik ne isključi pouzdanu stranicu iz zaključanog načina rada
• Appleove usluge: dolazne pozivnice i zahtjevi za uslugama, uključujući FaceTime pozive, blokirani su ako korisnik prethodno nije poslao poziv ili zahtjev inicijatoru
• Žičane veze s računalom ili dodatkom blokirane su kada je iPhone zaključan
• Konfiguracijski profili se ne mogu instalirati i uređaj se ne može prijaviti za upravljanje mobilnim uređajima (MDM), dok je uključen Način zaključavanja.

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI