56% IT korisnika je nepovratno izgubilo svoje podatke | Smartlife HR

Emisije
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete ubaciti do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste potrošili pet minuta vašeg potpuno beznačajnog vremena, na potpuno besmislenu radnju slanja ovog teksta. Budite sigurni da se on najverovatnije neće nikad pojaviti u medijima jer niti imamo vremena niti imamo želju da se bavimo. vašim glupostima.

Ostalo

Upišite pojam u tražilicu i pritisnite ENTER

56% IT korisnika je nepovratno izgubilo svoje podatke

Autor Krunoslav Ćosić

Imamo rezultate godišnjeg istraživanja Cyber Protection Week

 Cyber sigurnost (2).jpg Izvor: Acronis

Ovogodišnje izvješće ukazuje na sve veći broj slučajeva gubitka osobnih ili poslovnih podataka, ali i na sve veću popularnost izrada sigurnosnih kopija u oblaku. Acronis je predstavio rezultate svog godišnjeg istraživanja Cyber Protection Week provedenog na 6200 IT korisnika i IT menadžera u 22 zemlje svijeta. Osobne korisnike najviše brinu krađa osjetljivih podataka, phishing napadi i ransomware.

 Cyber sigurnost (1).jpg Izvor: Acronis

Gotovo tri četvrtine IT korisnika je moralo vratiti svoje podatke iz sigurnosne kopije, a više od polovice njih izgubilo je svoje podatke 2021. godine, bilo zbog ljudske pogreške, kvara sustava, gubitka opreme ili napada zlonamjernog softvera.

Strahovi osobnih korisnika od kibernetičkih napada porasli su prošle godine, ali njihove navike izrade sigurnosne kopije nisu se puno promijenile. Na primjer, samo jedan od deset korisnika izrađuje sigurnosnu kopiju svaki dan, 34% sigurnosno tek jednom mjesečno, a 41% neredovito ili uopće ne.

 Acronis-CPW-01.jpg Izvor: Acronis

43% ispitanih ažurira svoje sustave najranije tjedan dana nakon objavljivanja. Gotovo polovica nije sigurna hoće li ih njihovi sigurnosni alati zaštititi od trenutnih prijetnji. Iako su s pravom zabrinuti zbog phishing i ransomware napada, ne obraćaju dovoljno pozornosti na druge prijetnje kao što su DDoS ili cryptojacking.

Najzanimljiviji zaključci studije:

• 56% osobnih IT korisnika (ili članova njihovih obitelji) izgubilo je podatke 2021. godine, od čega 30% jednom, 21% više puta, a 5% čak i više od 5 puta. Samo 44% osobnih korisnika prošle godine nije izgubilo svoje podatke
• 39% korisnika moralo je jednom vraćati svoje podatke iz sigurnosnih kopija, 33% njih vraćalo je podatke više puta, a tek 28% nije moralo vraćati podatke iz sigurnosnih kopija
• 6% korisnika potrošilo je više od cijelog dana na povrat podataka iz sigurnosnih kopija, 15% manje od jednog dana, 46% manje od pola dana i 33% manje od sat vremena
• Svega 10% korisnika svaki dan sigurnosno kopira svoja računala ili mobilne uređaje, 37% redovito, a čak 43% neredovito ili uopće ne
• Od 2019. godine, korisnici su udvostručili naviku izrade sigurnosne kopije u oblak: 54% korisnika sad se izjašnjava da radi sigurnosne kopije u oblaku, što je dvostruko više njih u odnosu na 2019., odnosno na vrijeme prije pandemije. Proporcionalno tome, navika izrade lokalne sigurnosne kopije smanjena je za gotovo polovicu - na 33%, dok hibridnu sigurnosnu kopiju, koja se ujedno i najviše preporučuje, radi tek 12% korisnika.
• Korisnici su najviše zabrinuti zbog: krađe podataka - kreditne kartice, identitet, lozinke i sl. - (65%), napada zlonamjernog softvera (59%), krađe identiteta (49%), brute force napada (47%) te ransomwarea (42%). S druge strane, vrlo slabo su upoznati s prijetnjama cryptojackinga (26%), DoS ili DDoS rizicima (20%) te napadima na kućne i IoT uređaje (19%).

 Cyber sigurnost (2).jpg Izvor: Acronis

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI