20 MILIJARDI USD Štete od ransomwarea i kibernetičkih napada | Smartlife HR

Emisije
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete ubaciti do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste potrošili pet minuta vašeg potpuno beznačajnog vremena, na potpuno besmislenu radnju slanja ovog teksta. Budite sigurni da se on najverovatnije neće nikad pojaviti u medijima jer niti imamo vremena niti imamo želju da se bavimo. vašim glupostima.

Ostalo

Upišite pojam u tražilicu i pritisnite ENTER

20 MILIJARDI USD Štete od ransomwarea i kibernetičkih napada

Autor Krunoslav Ćosić

Kibernetički kriminalci sve su uspješniji, ali smišljaju i nove trikove

  Izvor: Profimedia

Ne samo što rade štetu nego su i nemoralni - kibernetički kriminalci protiv pružatelja upravljanih usluga (MSP-a) koriste njihove vlastite interne alate. Acronis Cyberthreats Report 2022. na 650.000 jedinstvenih krajnjih točaka diljem svijeta pokazuje da su napravili štete veće od 20 milijardi dolara.

Nedavna provala u SolarWinds ili VSA napad na Kasey pokazao je da su kibernetički napadi na MSP-ove kroz njihove opskrbne lance posebno razorni obzirom da napadači dobivaju pristup i poslovanju i klijentima MSP-a. Jedan takav uspješan napad može ozbiljno naštetiti stotinama ili tisućama malih i srednje velikih poduzeća.

Tijekom druge polovice 2021. svega 20% tvrtki je izjavilo da nije napadnuto, pokazuje Acronisovo izvješće, za razliku od 32% u godini ranije, što ukazuje na sve učestalije napade. Rješenje je automatizacija kibernetičke zaštite kako bi se povećala sigurnost, smanjili rizici, smanjili troškovi i poboljšala učinkovitost.

 cyber;crime;computer;fraud;scam;criminals;internet;cybercrime;hacking;identity;spam;malware;online;activity;hack;phishing;fraudulent;criminal;organised;target;opportunists;theft;NOT_EDITORIAL_ONLY Izvor: Profimedia

Phishing ostaje glavni vektor napada. 94% zlonamjernog softvera se isporučuje putem e-pošte koristeći tehnike društvenog inženjeringa kako bi naveli korisnike da otvore zlonamjerne privitke ili veze. Phishing je bio na vrhu ljestvica i prije pandemije koronavirusa te dalje nastavlja brzo rasti.

U 2021. Acronis je blokirao 23% više e-poruka za krađu identiteta i 40% više e-poruka sa zlonamjernim softverom u trećem tromjesečju u usporedbi s drugim tromjesečjem iste godine.

Kriminalci razvijaju nove trikove te prelaze na sustave za razmjenu poruka. Ciljaju na OAuth i alate za provjeru autentičnosti u više faktora (MFA) te na taj način preuzimaju račune. Kako bi zaobišli uobičajene alate protiv krađe identiteta, koristit će tekstualne poruke, Slack, Teams chatove i druge alate za napade kao što je ugrožavanje poslovne e-pošte (BEC).

Nedavni primjer takvog napada, iz studenog 2021., bila je otmica FBI-jeve vlastite usluge e-pošte koja je bila kompromitirana i počela slati neželjenu e-poštu.

 Acronis Cyberthreats Report 2022 Top5.jpg Izvor: Acronis

Prijetnja i za velike tvrtke i za mala i srednje velika poduzeća broj 1 je i dalje ransomware. Ciljevi visoke vrijednosti uključuju javni sektor, zdravstvo, proizvodnju i druge kritične organizacije. No, unatoč nekim nedavnim uhićenjima, ransomware i dalje je jedan od najprofitabilnijih kibernetičkih napada ovih dana. Acronis je u svom istraživanju predvidio da će šteta od ransomwarea premašiti 20 milijardi dolara do kraja 2021.

Niti kriptovalute nisu sigurne - među omiljenim su metama napadača. Kradljivci informacija i malware koji mijenja adrese digitalnih novčanika postali su stvarnost. Možemo očekivati više takvih napada izravno protiv pametnih ugovora u 2022.

Napadi na Web 3.0 aplikacije također će se događati sve češće, a novi i sve sofisticiraniji napadi, kao što su tzv. flash loan attacks, omogućit će napadačima da izvuku milijune dolara iz fondova kriptovaluta.

 Acronis Cyberthreats Report 2022.jpg Izvor: Acronis

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI