NA METI SU MALE I SREDNJE TVRTKE Kibernetički kriminal je u 'trendu' | Smartlife HR

Emisije
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete ubaciti do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste potrošili pet minuta vašeg potpuno beznačajnog vremena, na potpuno besmislenu radnju slanja ovog teksta. Budite sigurni da se on najverovatnije neće nikad pojaviti u medijima jer niti imamo vremena niti imamo želju da se bavimo. vašim glupostima.

Ostalo

Upišite pojam u tražilicu i pritisnite ENTER

NA METI SU MALE I SREDNJE TVRTKE Kibernetički kriminal je u 'trendu'

Autor Krunoslav Ćosić

Tijekom prve polovice ove godine čak 4 od 5 organizacija iskusilo je napad na sustav kibernetičke sigurnosti

 ransomware (1) Izvor: Andriy Popov / Panthermedia / Profimedia

Trendovi kibernetičkih napada tijekom prvih šest mjeseci ove godine, prema Acronisovom izvješću, pokazuju da su mala i srednje velika poduzeća (SMB) posebno ugrožena. Napad na sustav kibernetičke sigurnosti posljedica je ranjivosti u njihovom ekosustavu dobavljača trećih strana.

Prosječna ransomware otkupnina je u prvoj polovici 2021. godine porasla za 33%, odnosno, na više od 100.000 USD. Ovi iznosi ogromna su financijska šteta za bilo koju tvrtku, a za većinu malih i srednjih poduzeća mogu značiti i kraj poslovanja.

Najnovije Acronisovo Izvješće o kibernetičkim prijetnjama, primjere najčešćih prijetnji i najjednostavnije načine zaštite putem objedinjenog rješenja Zebra Marketplace predstavio je Zebra Systems.

 ransomware (2) Izvor: IGOR STEVANOVIC / Sciencephoto / Profimedia

Izvješće o kibernetičkim prijetnjama donosi sljedeće glavne zaključke:

  • Koristeći tehnike društvenog inženjeringa kako bi privukli neoprezne korisnike da kliknu na maliciozne privitke ili poveznice, količina phishing e-poruka porasla je za 62% u drugom tromjesečju u usporedbi s prvim tromjesečjem 2021., a 94% zlonamjernog softvera isporučuje se putem e-pošte. U istom razdoblju Acronis je blokirao više od 393.000 phishing i malicioznih URL poveznica za svoje klijente.

• U 2020. su procurili podaci 1300 žrtava ransomwarea, a tijekom prve polovice 2021. već je objavljeno više od 1100 slučajeva curenja podataka - što u godini dana predstavlja povećanje od 70%.

• Rad na daljinu uobičajen je modus većeg broja tvrtki - dvije trećine udaljenih radnika sad koristi poslovne uređaje za osobne potrebe, a osobne kućne uređaje za poslovne aktivnosti. Napadači su se usredotočili na udaljene radnike, a Acronis je zabilježio dvostruko više globalnih kibernetičkih napada, s 300% povećanjem brute force napada na udaljene strojeve putem RDP-a.

 Nebojša Stankić
Nebojša Stankić
Izvor: Zebra Systems

Ransomware napadi, phishing e-mail napadi te DDoS napadi tri su najveće prijetnje za male i srednje velike tvrtke u Hrvatskoj i regiji u 2021. godini, smatra Nebojša Stankić, regionalni menadžer Zebra Systemsa za Južnu i Istočnu Europu.

Zebrino sveobuhvatno rješenje Zebra Marketplace rješenje je za male i srednje velike tvrtke koje mogu brzo pokrenuti vlastite IT usluge - bez ugovora, obaveza ili čekanja, a proizvodi se mogu isprobati besplatno u razdoblju od 30 dana.

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI