DOBAVLJAČI SOFTVERA Sve više ispravki i ažuriranja | Smartlife HR

Emisije
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete ubaciti do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste potrošili pet minuta vašeg potpuno beznačajnog vremena, na potpuno besmislenu radnju slanja ovog teksta. Budite sigurni da se on najverovatnije neće nikad pojaviti u medijima jer niti imamo vremena niti imamo želju da se bavimo. vašim glupostima.

Ostalo

Upišite pojam u tražilicu i pritisnite ENTER

DOBAVLJAČI SOFTVERA Sve više ispravki i ažuriranja

Autor Krunoslav Ćosić

Tijekom 2020. zabilježeno je 18.352 ranjivosti, što čini povećanje od 6% u odnosu na 2019.

 Softverski napadi (2) Izvor: Shutterstock

Sve češći napadi na zastarjeli softver prisiljavaju proizvođače najčešćih operativnih sustava i aplikacija da objavljuju sve više zakrpa. Ažuriranja softvera i popravci ranjivosti više nisu samo u domeni Microsofta već ažuriranja sve češće objavljuju i Google, Linux i Apple, upozorava GFI Software, isporučitelj sigurnosnih i upravljačkih rješenja za poslovne mreže.

prema Nacionalnoj bazi podataka o ranjivosti (NVD), među isporučiteljima su Microsoft, Google, Oracle, Debian i Apple bili najugroženiji u 2020. godini. Android, razne verzije sustava Windows i Debian Linux pojavile su se u prvih pet najugroženijih sustava.

 Softverski napadi (1) Izvor: Shutterstock

Ključne brojke za 2020:

• Najosjetljiviji desktop operativni sustavi u 2020. bili su Windows 10 (807 ranjivosti), Windows Server 2016 (794) i Windows Server 2019 (743), a slijedi ih Debian Linux (533). Windows 7, kojem je prošle godine istekla podrška, registrirao je 388, a Apple Mac OS X 298 ranjivosti.

• Za mobilne operativne sustave pronađeno je 807 ranjivosti na Google Androidu, koji je, inače, bio najveći od svih nadziranih softvera, a 304 je imalo iPhone OS.

• Među aplikacijama, najugroženiji je web repozitorij GitLab (237), od web preglednika Google Chrome (228), Mozilla Firefox (141), Apple Safari (76). Microsoft Office je prošle godine registrirao 71 ranjivost

• Prvih 5 dobavljača softvera s najvećim ukupnim ranjivostima uključuju Microsoft, Google, Oracle, Debian i Apple (respektivno). Adobe aplikacije, nekad na lošem glasu, u prošloj su godini doživjele dramatičan pad ranjivosti, pa proizvođač nije ni među 30 najugroženijih dobavljača.

 Zdeněk Bínek
Zdeněk Bínek
Izvor: Jan Zdechovan

„Zbog sve popularnijeg rada na daljinu, napadači iskorištavaju softverske ranjivosti u sustavima udaljenih radnika kao jedan od glavnih vektora koji pokušavaju prodrijeti u korporativne mreže. Više no ikad – a povećana količina zakrpa u softveru to potvrđuje - sustavno testiranje ranjivosti i propisana ažuriranja“, rekao je Zdeněk Bínek, odgovoran za prodaju softverskih rješenja GFI u Češkoj i Slovačkoj.

Odgovor na ove izazove je GFI Software koji nudi rješenje GFI LanGuard uz koje se omogućuje automatizirano upravljanje ažuriranjima za Windows, Mac OS i Linux, skeniranje ranjivosti na osobnim računalima i mobilnim uređajima te reviziju mreže i softvera. Za povećanje sigurnosti omogućuje stvaranje popisa resursa svakog uređaja na mreži, uključujući tablete i pametne telefone koji se povezuju s poslužiteljima Exchange.

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI