10 PUTA VEĆA OD EVIDENTIRANIH Tamna statistika neprijavljenih online zlostavljanja | Smartlife HR

Emisije
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete ubaciti do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste potrošili pet minuta vašeg potpuno beznačajnog vremena, na potpuno besmislenu radnju slanja ovog teksta. Budite sigurni da se on najverovatnije neće nikad pojaviti u medijima jer niti imamo vremena niti imamo želju da se bavimo. vašim glupostima.

Ostalo

Upišite pojam u tražilicu i pritisnite ENTER

10 PUTA VEĆA OD EVIDENTIRANIH Tamna statistika neprijavljenih online zlostavljanja

Autor Krunoslav Ćosić

Jesi li i koliko su djeca sigurna na internetu i društvenim mrežama

 Zastita na internetu A1 Hrvatska (2) Izvor: A1 Hrvatska

Relevantne organizacije koje se bave sigurnošću na internetu potvrđuju kako raste izloženost djece i mladih sve većem broju online rizika, uslijed pandemije s povećanim boravkom i održavanjem nastave kod kuće.

Prevencija je edukacija zaključak je okruglog stola kojeg je u Zagrebu A1 Hrvatska organizirala u suradnji s Centrom za sigurniji internet. Sudjelovali su voditelj Centra Tomislav Ramljak, docentica Studijskog centra socijalnog rada Pravnog fakulteta u Zagrebu dr.sc. Lucija Vejmelka, voditelj Odjela prevencije PU osječko-baranjske Ivan Pakšić, pedagoginja OŠ Središće Tjaša Juraković Antolić i učenica 3. razreda jezične gimnazije u Osijeku Ema Ilić.

 Zastita na internetu A1 Hrvatska (4) Izvor: A1 Hrvatska

Raspravljalo se o izazovima digitalnog doba i kako zaštititi djecu od neželjenog sadržaja u online svijetu. Uz moderiranje direktorice Korporativnih komunikacija A1 Hrvatske Dubravke Štefanac Vinovrški u Cinestaru zagrebačkog Avenue Malla saznali smo da je i do deset puta veći broj zlostavljanja djece preko interneta nego što je službeno evidentirano.

Nužno je preventivnim i edukativnim aktivnostima jačati digitalne kompetencije u području sigurnosti i zaštite u online svijetu kako djece i mladih tako i roditelja te svih profesija koje rade s djecom i mladima i njihovim obiteljima.

Tomislav Ramljak je najavio provođenje DeShame, prvog sustavnog međunarodnog istraživanja koje će produbiti spoznaje o rizičnim ponašanjima srednjoškolaca te saznati koliko su izloženi štetnim sadržajima i seksualnom uznemiravanju u online okruženju.

 Zastita na internetu A1 Hrvatska (1) Izvor: A1 Hrvatska

Hrvatska je četvrta zemlja nakon Danske, Mađarske i Ujedinjenog Kraljevstva u kojoj će se provoditi ovo istraživanje, a vodit će ga Centar za sigurniji Internet i Pravni fakultet u Zagrebu u suradnji sa srednjim školama na području cijele Hrvatske.

Doc. dr. sc. Lucija Vejmelka s Pravnog fakulteta u Zagrebu najavila je i novi sveučilišni program cjeloživotnog obrazovanja „Koristi i rizici modernih tehnologija“.

Svoje je viđenje o tome koje opasnosti vrebaju iza ekrana iz prve ruke podijelila i osječka gimnazijalka Ema Ilić, čija su iskustva u online svijetu u većini slučajeva pozitivna, no bilo je i neugodnih situacija u kojima se nije osjećala sigurno: „Događa se da se jave nepoznate osobe na društvenim mrežama ili šalju neprimjereni sadržaj, ali srećom uz podršku roditelja i profesora bila sam spremna i na loše strane online svijeta. Zahvaljujući njima te edukaciji znala sam u dvojbenim situacijama, koje su danas sve češće, reagirati na ispravan način. Mislim da je važno da svatko od rane dobi uči kako internet može biti koristan, zanimljiv i zabavan, ali mu uvijek moramo pristupati s oprezom“.

 Zastita na internetu A1 Hrvatska (3) Izvor: A1 Hrvatska

Nakon rasprave glumci Ana Vilenica i Tomislav Krstanović za učenike OŠ Središće izveli su dijelove interaktivne predstave Abeceda interneta. Riječ je o novom edukativnom projektu pokrenutom u suradnji s A1 Hrvatska i Centrom za sigurniji Internet koji će se do kraja godine održavati u školama diljem Hrvatske, odnosno u Čepinu, Vukovaru, Novom Vinodolskom, Rijeci, Otočcu, Gračacu, Krku, Ražancu i drugim gradovima s ciljem edukacije učenika o odgovornom ponašanju na internetu.

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI