U KOJIM SE DRŽAVAMA I GRADOVIMA NALAZE Ovo su najviši neboderi u svijetu | SmartlifeHR

Emisije
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete ubaciti do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste potrošili pet minuta vašeg potpuno beznačajnog vremena, na potpuno besmislenu radnju slanja ovog teksta. Budite sigurni da se on najverovatnije neće nikad pojaviti u medijima jer niti imamo vremena niti imamo želju da se bavimo. vašim glupostima.

Ostalo

Upišite pojam u tražilicu i pritisnite ENTER

U KOJIM SE DRŽAVAMA I GRADOVIMA NALAZE Ovo su najviši neboderi u svijetu

Autor Krunoslav Ćosić

U 2020. godini gradili su se mnogi neboderi u svijetu, ali nitko ih ne gradi toliko kao Kinezi

  Izvor: Profimedia

U Rusiji, Australiji, Meksiku i Tajlandu u prošloj su godini izgrađena po dva nebodera viša od 200 metara, u Japanu i Indoneziji po tri, u Koreji četiri, u Velikoj Britaniji pet dok je u SAD-u podignuto deset nebodera.

Slijede Ujedinjeni Arapski Emirati s 12 nebodera čija je gradnja završena u 2020. godini, a viši su do 200 metara. Svi neboderi u UAE nalaze se u Dubaiju, a ovaj grad je zauzeo prvo mjesto po broju najvećih nebodera izgrađenih u 2020. godini. Ali, svi zajedno izgrađeni neboderi u nabrojanim zemljama nisu brojčano nadmašili Kinu. U Kini je u prošloj godini završeno 56 nebodera viših od 200 metara.

Ukupno je u prošloj godini u svijetu završeno 106 zgrada viših od 200 metara. U odnosu na 2019. godinu, to je za 20 posto manje, a razlog je pandemija koronavirusa koja je zaustavila mnoge projekte. Ipak, Kina je uspjela izgraditi 56 zgrada od 200 i više metara visine.

Nakon Dubaija s 12, kineski Shenzhen (s devet) je sljedeći na listi gradova u kojima je u 2020. godini izgrađen veći broj nebodera viših od 200 metara, a slijede kineski Shenyang s osam, New York City s pet te po četiri nebodera u kineskim gradovima Guiyang i Changsha, u Seoulu, Londonu i Hong Kongu.

Povod za pisanje o neboderima je proslava 90 godina od završetka zgrade Empire State Building – u svibnju 1931. godine 31. po redu američki predsjednik Herbert Hoober službeno je otvorio zgradu visoku 443,2 metra (bez antene, 380 metara). Do 1970. godine bila je to najviša zgrada, a nadmašio ju je sjeverni toranj zgrade World Trade Center.

Od tada se puno toga promijenilo, a Empire State Building je 46. najviša zgrada na svijetu. Kina je epicentar gradnje nebodera u 21. stoljeću, ali nisu bili tako uspješni u prošloj godini – Central Park Tower (ili Nordstrom Tower) u gradu New York bit će zapamćen kao grad s najvećom završenom zgradom u 2020. godini. Visine je 472 metra, drugi je najviši neboder u SAD-u dok u svijetu zauzima 13. mjesto po visini. Prvi put nakon pet godina najviša zgrada nije dovršena u Kini.

Burj Khalifa u Dubaiju završena je 2010. godine te je s 828 metara visine i dalje najviša zgrada na svijetu. Ima 163 kata. Na listi slijedi Shanghai Tower iz 2015. godine sa 128 katova i visinom od 632 metra. Treće mjesto zauzima Makkah Royal Clock Tower u Meki, a izgrađen je 2012. godine – visina mu je 601 metar, uz 120 katova.

Ispod Ping An Finance Center smo se fotografirali prije četiri godine, kad smo posjetili kineski Shenzhen – ovom neboderu nedostaje 90 centimetara do 600 metara (visina mu je 599,1 metara, a ima 115 katova).

 Ping An Finance Center, Shenzhen
Ping An Finance Center, Shenzhen
Izvor: Krunoslav Ćosić

U Seoulu je 554,5 metara visok Lotte World Tower, u New Yorku One World Trade Center s 541,3 metra visine, a po 530 metara imaju neboderi u Guangzhou i Tianjinu. Piće smo popili u 484 metra visokom International Commerce Centru u Hong Kongu, a večerali smo na gotovo 440 metara visine, pri vrhu nebodera KK100 u Shenzhenu (visina mu je 441,8 metara).

U Zagrebu se nalazi najviši neboder u Hrvatskoj (Poslovni centar Strojarska, 96,15 metara), a najviša građevina je 340-metara visok Dimnjak termoelektrane Plomin. Ako živite u Zagrebu i gledate prema vrhu Medvednice, Radiotelevizijski toranj Sljeme visine je 169 metara, a 105 metara je visoka Zagrebačka katedrala.

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI